Rosówki, robaki czerwone i robaki kalifornijskie
Robaki to jedna z najbardziej skutecznych, uniwersalnych i łatwo dostępnych przynęt.
Po letnich ulewach dżdżownice są najlepszą przynętą na duże okazy. Kiedy nurt nabiera na sile, wypłukuje z brzegów setki dżdżownic, Ryby doskonale o tym wiedzą, dlatego w wezbranych rzekach dżdżownice są bardziej skuteczne, niż inne rodzaje przynęt, np. białe robaki.
Trzy główne rodzaje dżdżownic to: rosówki, robaki czerwone i robaki kalifornijskie.
Rosówki - duże, tłuste dżdżownice. które często widzimy w ogrodzie. Są różowo brązowe, mają spłaszczony, nieco szerszy niż reszta ciała ogon. Rosówki mogą być dość krótkie (5-8 cm), ale niekiedy spotykamy prawdziwe węże o długości 15-25 cm. Znajduje się je w ogrodzie lub zbiera nocą ź. mokrego trawnika. Stąpaj wtedy ostrożnie i pamiętaj, żeby latarka, którą się posługujesz,nie świeciła zbyt intensywnie - rosówki są bardzo wrażliwe na światło i wibracje. Rosówki można przechowywać w tej samej ziemi, w której zostały znalezione, jeszcze lepiej w pojemnikach z mchem lub trawą,W ten sposób skóra dżdżownicy oczyszcza się i wzmacnia, co powoduje, że przynęta zarówno skuteczniej działa na ryby, jak i znacznie lepiej trzyma się na haczyku.Rosówki dobrze czują się także w kompoście z przegniłych liści lub zawinięte w wilgotny papier.
Robaki kalifornijskie - ich skóra jest czerwona i bardziej delikatna niż skóra rosówek. Średnia długość wynosi około 10-15 cm. Ciało robaków kalifornijskich opasują żółte pionowe prążki. Są one mniejsze niż rosówki. Nadziane na haczyk wydzielają nieprzyjemna w zapachu żółtą substancje, bez obaw - jest ona odpychająca dla wędkarza, ale nie dla ryb. Robaki kalifornijskie należy przechowywać w ich naturalnym podłożu, w ten sposób utrzymają się przy życiu przez całe tygodnie.
Robaki czerwone - ich barwa jest bardzo intensywna, wyglądem przypominają robaki kalifornijskie, ale są bez prążków. Długość ich ciał nie przekracza 5 cm.Robaki czerwone dobrze czują się w nawozie trzody chlewnej, głównie świń. Występują też w tym samym środowisku, co robaki kalifornijskie. Najlepiej będzie, jeżeli zaopatrzysz się w większą ich ilość - zanęta gruntowa z domieszką posiekanych robaków czerwonych to smakołyk, któremu nie oprze się żadna ryba. Przechowuj je w substancji, z której pochodzą lub też w kompoście z liści.
Przechowywanie dżdżownic- wszystkie dżdżownice powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, w pojemnikach, do których zapewniony jest dobry dostęp powietrza. Najlepiej czują się one w środowisku wilgotnym, ale niezbyt mokrym. Musisz także pamiętać, aby systematycznie usuwać z pudełka martwe lub uszkodzone dżdżownice.
Zbrojenie przynęty - dżdżownic używa się na ryby wszystkich gatunków. Duże liny, karpie, klenie, brzany a nawet sumy uwielbiają rosówki.
Pyski ryb są duże, można więc śmiało używać sporych sztuk. Rozmiar haczyka zależy od wielkości przynęty: Dwie lub trzy rosówki na haczyku numer 4 lub 6 albo pojedyńcza sztuka na haczyku numer 6, 8 lub 10 powinny stanowić właściwą porcję. Na plocie i okonie użyj malej rosówki na haczyku numer 14 bądź 16. W sytuacji, gdy przynęta, której dotychczas używaliśmy, okazuje się mało skuteczna, duże leszcze biorą często na robaki kalifornijskie lub czerwone, przypominające im naturalny pokarm.
Zahaczanie - dżdżownice są skuteczne, ponieważ są żywotne i wydzielają atrakcyjny dla ryb zapach. Pamiętaj o tym zakładając przynętę na haczyk. Nie powinieneś jednak nadziewać dżdżownicy na zbyt mały haczyk. Nakłuwanie w zbyt wielu miejscach przypominać będzie jedynie martwą, nieefektowną grudkę. Po kilku zarzuceniach nie będzie już spełniała swojej funkcji.


