19 przepisów na ciasta


W przypadku ciast można eksperymentować. Różne dodatki smakowe, zapachowe oraz nadające kolor mogą stać się bardzo kuszące dla ryb. Wielu wędkarzy ma swoje (ściśle chronione) przepisy, które są mniej lub bardziej skuteczne w zależności od łowiska, pogody... itp.itd

19 przepisów na ciasta wędkarskie

Przepis 1:

Składniki :

·   10% chleba lub 2 bułki

·   3 ugotowane ziemniaki

·   0,5 szklanki pszennej mąki

Sposób wykonania :

Biały chleb lub bułkę mieszamy z ugotowanymi ziemniakami i pszenną mąką. Całość ugniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. W celu uzyskania ciągliwości i spoistości pod koniec ugniatania należy dodać nieco oleju roślinnego.

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 2:

Składniki :

·   2 szklanki mąki najlepiej pszennej

·   4 łyżki cukru

·   0,5 szklanki mleka

·   10% opakowania drożdży (broń boże winiarskie to ma śmierdzieć :-))

·   Według upodobań białe i/lub czerwone robaki

Sposób wykonania :

Wymieszać ze sobą mąkę z odrobiną cukru, zalaną mlekiem z rozpuszczonymi drożdżami. Dozując mąkę w odpowiednich ilościach, uzyskujemy pożądaną konsystencję. Do ciasta można dodać białych robaczków lub posiekane dżdżownice. Dodatek oleju jadalnego nada dodatkowej spoistości i sprężystości.

 

Przepis 3:

Składniki :

·   1 jajko

·   ząbek czosnku

·   2 łyżki miodu

·   1 szklanka mąki pszennej

·   0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania :

Mieszamy ze sobą: jajko, utarty ząbek czosnku, miód razem z mąką pszenną i ziemniaczaną . Ciasto gotowe po uzyskaniu spoistej masy.

 

Przepis 4:

Składniki :

·   0,5 szklanki larwy chruścika

·   1 szklanka mąki pszennej

·   2 żółtka

·   0,2 szklanki wody

Sposób wykonania :

Larwy chruścika mieszamy z mąką pszenną i żółtkiem z jajka z dodatkiem niewielkiej ilości wody.

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 5:

Składniki :

·   1 szklanka kaszy manny

·   1 szklanka wody

·   10-20% kostki margaryny

·   5 łyżek cukru

·   2 łyżki cukru waniliowego

Sposób wykonania :

Gotujemy szklankę kaszy manny w szklance wody. Po ostygnięciu ugniatamy z dodatkiem margaryny, cukru oraz cukru waniliowego.

 

Przepis 6

Składniki :

·   1 szklanka twarogu

·   0,2 szklanki miodu

·   Woda

·   0,5 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania :

Twaróg ucieramy z miodem i odrobiną wody. Całość topimy na spokojnym ogniu z dodatkiem mąki pszennej tak długo, aż uzyskamy ciągliwe ciasto.

 

Przepis 7:

Składniki :

·   3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki

·   1 łyżka soli

·   2 łyżki cukru

·   0,3 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania :

Ugotowane, ostudzone ziemniaki wygniatamy z dodatkiem soli, cukru oraz mąki pszennej a następnie całość gotujemy przez około pół godziny. Ciasto dobre na karpie, leszcze, płocie.

 

Przepis 8:

Składniki :

·   2 ugotowane jajka,

·   5 łyżek miodu

·   0,5 szklanki mąki

·   dowolny atraktor zapachowy.

Sposób wykonania :

Z dwóch jajek potrzebne będą nam tylko żółtka, które musimy starannie rozgnieść. Następnie dodajemy dowolny atraktor zapachowy i miód (1 łyżeczka od herbaty). Mąkę dodajemy, aby uzyskać pożądaną konsystencję ciasta.

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 9:

Składniki :

·   2-3 ząbki czosnku

·   0,3 szklanki mąki pszennej

·   Max 0,5 szklanki wody

·   5 łyżek oleju

Sposób wykonania :

Ugnieć 2 - 3 ząbki czosnku, dodaj mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj z odrobiną wody i oleju.

 

Przepis 10:

Składniki :

·   Pół świeżej bułki

·   1 łyżka anyżu

·   1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania :

Ugnieć kawałek świeżej bułki z dodatkiem anyżku, łyżeczki cukru.

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 11:

Składniki :

·   Max 0,3 szklanki gotującej wody

·   1 torebka cukru waniliowego

·   2 łyżki masła

·   Kasza manna

Sposób wykonania :

W gotującej wodzie rozpuść torebkę cukru waniliowego, troszeczkę masła zagęścić kaszę manną, którą potem na gorąco ugniataj.

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 12:

Składniki :

·   1 średni ugotowany ziemniak

·   0,5 szklanki pszennej mąki

·   Posiekane dżdżownice

Sposób wykonania :

Ugnieść ugotowanego ziemniaka z mąką pszenną i posiekanymi dżdżownicami

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 13:

Składniki :

·   10% chleba

·   Olej

·   1 cebula

Sposób wykonania :

Miękisz razowego chleba wygniatamy z olejem przesmażonym razem z odrobiną drobno posiekanej cebuli.

 

Przepis 14:

Składniki :

·   10% chleba

·   1 szklanka starego sera

Sposób wykonania :

Miękisz białego chleba ugniatamy z silnie odstanym białym serem.

 

Przepis 15:

Składniki :

·   1 szklanka wody

·   4 łyżki cukru

·   0,3 szklanki kaszy jaglanej

·   2-3 herbatniki

·   2 łyżeczki oleju

·   Mąka

Sposób wykonania :

Gotujemy szklankę wody z 4 łyżkami cukru i 0,3 szklanki kaszy jaglanej. Trzymamy to na małym ogniu, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy 2 - 3 rozgniecione na miał herbatniki, dwie łyżeczki oleju. Następnie dosypujemy mąki tak, aby trzymało się haczyka.

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 16:

Składniki :

·   Duży żółty ziemniak

·   1 żółtko

·   1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania :

Upiec w piekarniku duży ziemniak o żółtym miękiszu. Po wyjęciu z piekarnika szybko obrać i ugnieść gorący ziemniak z żółtkiem i ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 17:

Składniki :

·   1 średni ziemniak

·   1 serek topiony

·   Mąka tortowa

Sposób wykonania :

Ugnieść ziemniaka z serkiem topionym i mąką tortową

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 18:

Składniki :

·   2 łyżki stołowe mąki pszennej,

·   1 łyżki stołowej cukru,

·   1 żółtko

·   trochę oleju.

Sposób wykonania :

Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.

 

Przepis 19:

Składniki :

·   1 bułka

·   1 szklanka białego sera

·   1 łyżeczka siemienia konopnego

·   1 łyżeczka miodu

Sposób wykonania :

Ugnieść miękisz z bułki z białym serem, 1 łyżeczki siemienia konopnego i 1 łyżeczki miodu.

Podstawowe techniki wędkarskie
Autor: Poradnik wędkarski 30 kwietnia 2025
Dla początkujących wędkarzy kluczowe jest opanowanie podstawowych technik wędkarskich, które pozwalają zrozumieć różnorodność metod łowienia ryb oraz dobrać odpowiedni sprzęt i miejsce. W artykule przedstawiamy najważniejsze techniki, takie jak: wędkarstwo spławikowe, gruntowe, spinning, karpiarstwo oraz wędkarstwo muchowe. Każda z nich oferuje inne doświadczenia i sprawdzi się w różnych warunkach.
szczupak na spinning - majowe strategie
Autor: Poradnik wędkarski 28 kwietnia 2025
Początek maja oznacza w Polsce długo wyczekiwane otwarcie sezonu szczupakowego. Spinning, jako najbardziej dynamiczna technika połowu tego drapieżnika, daje nie tylko mnóstwo emocji, ale także pozwala skutecznie celować w największe osobniki. Jednak technika łowienia i dobór przynęt powinny być dostosowane do typu łowiska, na którym wędkujemy. Oto szczegółowy przewodnik po majowym spinningowaniu szczupaka!
Szczupak na spinning – majowe strategie na różnych wodach
Autor: Poradnik wędkarski 27 kwietnia 2025
Początek maja oznacza w Polsce długo wyczekiwane otwarcie sezonu szczupakowego. Spinning, jako najbardziej dynamiczna technika połowu tego drapieżnika, daje nie tylko mnóstwo emocji, ale także pozwala skutecznie celować w największe osobniki. Jednak technika łowienia i dobór przynęt powinny być dostosowane do typu łowiska, na którym wędkujemy. Oto szczegółowy przewodnik po majowym spinningowaniu szczupaka!
Majówka ze szczupakiem
Autor: Poradnik wędkarski 27 kwietnia 2025
1 maja to dla wędkarzy w Polsce dzień wyjątkowy – rozpoczyna się sezon na szczupaka, jednego z najcenniejszych i najbardziej emocjonujących przeciwników w naszych wodach. Ten legendarny drapieżnik budzi respekt nie tylko ze względu na swoją siłę i szybkość, ale też na widowiskowe brania, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Przygotujmy się odpowiednio na to wielkie otwarcie!
Pokaż więcej