O dipach i boosterach napisano już wiele artykułów. Postaram się zebrać najważniejsze informacje zawarte w tych artykułach, przydatne zwłaszcza początkującym karpiarzom. 
 
Na początku nadmienię, że różne firmy karpiowe stosują coraz to różniejsze i bardziej wymyślne nazwy oraz formy tych produktów. Ze względu na przejrzystość i czytelność jestem zwolennikiem klasycznego podziału na dipy ( w różnych postaciach) i boostery. Ogólna zasada jest taka, że wszelkiego rodzaju dipy przeznaczone są do aromatyzowania i „dopalania” przynęt, natomiast boostery spełniają analogiczną rolę w stosunku do zanęt (zanętowe kulki, ziarna, kukurydza, konopie, zanęta sypka itp...). 
 
Powstaje zatem pytanie: czym różnią się dipy od boosterów. Jest kilka ważnych różnic. Po pierwsze dipy są bardziej skoncentrowane od boosterów, gdyż celem dipowania kulki jest wyróżnienie jej spośród innych kulek zanętowych oraz innego rodzaju zanęt. Dipy zawierają dużo wzmacniaczy smaku oraz innych atraktorów podnoszących „wartość pokarmową” kulki, tak, aby właśnie ta kulka była dla karpia najbardziej atrakcyjna. Poza tym dipy są zrobione (przynajmniej powinny) na innej bazie niż boostery. Powstaje zatem pytanie, jaki powinien być dobry i skuteczny dip?Jak już wspomniałem, dip to nic innego jak rozpuszczone w pewnej cieczy (zwanej bazą) odpowiednie atraktory (aromaty, wzmacniacze smaku, aminokwasy itd...). Te związki powinny szybko przenikać z dipu do zanurzanej w nim kulki. Zjawisko przenikania substancji z jednego ciała do drugiego nazywamy dyfuzją. Dyfuzja zachodzi wtedy, kiedy w jednym ciele (w naszym przypadku w dipie) stężenie przenikającej substancji (a więc u nas atraktorów) jest większe od ich stężenia w drugim ciele (czyli w dipowanej kulce). Im większa jest różnica stężeń, tym szybciej (intensywniej) zachodzi zjawisko dyfuzji.
 
Nie trudno wywnioskować, że lepszy będzie dip o dużym stężeniu atraktorów – większa wydajność i krótszy czas dipowania. Ale czy większe stężenie aromatów na pewno oznacza intensywniejszy zapach? Czy dip, który mocniej pachnie na pewno jest bardziej stężony? Otóż niekoniecznie. To wszystko zależy od bazy na jakiej jest dip zrobiony. Jeżeli do zrobienia dipów używa się lotnej bazy, z której aromat łatwo i intensywnie paruje, to nawet mało stężony dip będzie pachniał mocno. Pamiętajmy jednak, że to co wąchamy po otwarciu wieczka to już z dipu wyparowało – uciekło. Tak więc dip może pachnieć intensywnie dlatego, że szybko parują z niego atraktory, co wcale nie jest pożądanym zjawiskiem. Możemy mieć więc do czynienia z mocno pachnącym dipem, który ma niską koncentracje atraktorów, ale mocno lotną, parującą intensywnie bazę.
Jak więc przekonać się czy silny zapach wynika z dużej koncentracji, czy tylko z lotnej bazy? Można to zrobić na kilka sposobów. Po pierwsze „obserwując” dip w czasie. Jeśli z czasem używania i wielokrotnego otwierania pojemnika, intensywność zapachu szybko nie maleje, to będzie to znaczyć, że aromaty łatwo z niego nie wyparowują.
Po drugie można rozcieńczyć dip np. w wodzie (1 łyżeczka dipu w szklance wody) i określić jak mocno pachnie. Następnie rozcieńczać dalej aż do zaniku zapachu. Ten dip, który daję się mocniej rozcieńczyć jest mocniej skoncentrowany. Pamiętajmy tylko o jednej bardzo ważnej kwestii, iż atraktory w wodzie nie parują tylko właśnie rozcieńczają się w niej i rozchodzą wraz z ruchem wody (parują dopiero na powierzchni w styczności z powietrzem). Ideałem byłaby baza, która wcale by nie parowała, trzymałaby 100% aromatów i atraktórów, bez żadnej straty. Taki dip dla nas wcale by nie pachniał, za to w wodzie rozchodziłyby się wszystkie atraktory, które podczas produkcji znalazły się w dipie. Poznaliśmy już podstawowe informacje na temat koncentracji (stężenia) dipów, pozostaje więc druga kwestia, a mianowicie baza dipu. Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że dobry dip powinien być gęsty. Zastanówmy się czy faktycznie tak jest. Tak naprawdę mówiąc o gęstości popełniamy błąd. Nie chodzi tu wcale o gęstość tylko o lepkość cieczy.
Gęstość (ρ), czyli stosunek masy (m) do objętości (V):
ρ = m/V 
nie odgrywa tu większej roli.
Przecież gęstość oleju np. spożywczego jest znacznie mniejsza od gęstości wody (to olej wypływa na wierzch). Gdybyśmy więc zrobili dip na bazie oleju i na bazie wody to gęstość dipu na bazie wody byłaby większa, a mówiąc, że dip jest gęsty nie taką sytuacje mamy na myśli. Jak już napisałem chodzi tu o lepkość cieczy. Tak więc musimy się zastanowić jaki dip będzie lepszy: zrobiony na bazie o dużej czy małej lepkości? Żeby odpowiedzieć na to pytanie należy wiedzieć czym tak naprawdę jest lepkość cieczy.
 
Nie będę przytaczał tu różnych definicji lepkości, postaram się to opisać obrazowo. Każda ciecz składa się z cząsteczek, które oddziałują na siebie, przyciągając się wzajemnie. Jest to wynikiem tzw. oddziaływań międzycząsteczkowych. Im mocniej przyciągają się wzajemnie cząsteczki cieczy, tym lepkość cieczy jest większa. Mówiąc inaczej, im większa jest lepkość cieczy, tym cząsteczki tej cieczy mocniej się wzajemnie trzymają i trudniej jest „oderwać” się jednej cząsteczce od pozostałych. Gdy przypomnimy sobie, że cząsteczki atraktorów maja przeniknąć z bazy dipu do kulki, a więc „wyrwać” się z bazy i wniknąć do kulki, to zrozumiemy, że łatwiej będzie to zrobić w takiej bazie, w której są słabo trzymane, czyli w bazie o małej lepkości. Potwierdza to prawo Ficka dotyczące właśnie zjawiska dyfuzji.
Widzimy więc, że jest zdecydowanie lepiej, kiedy dip zrobiony jest na bazie o małej lepkości, gdyż wówczas przenikanie atraktorów do kulki odbywa się szybciej i intensywniej, a niżeli w przypadku dipu o dużej lepkości. 
Zjawisko dyfuzji jest jednak znacznie bardziej skomplikowane i nie zależy tylko od dwóch parametrów (stężenia i lepkości), jednakże są to parametry odgrywające znaczącą role w tym zjawisku.
Tak więc podsumowując krótko, stwierdzamy, że dip w płynie powinien:
1. zawierać wysoki poziom atraktorów (intensywny zapach wcale nie musi o tym świadczyć),
2. powinien być zrobiony na bazie mało lotnej,
3. baza dipu powinna mieć małą lepkość (konsystencją powinna bardziej przypominać wodę czy alkohol niż olej),
 
Należy jednak pamiętać, że skuteczność dipu będzie w bardzo dużej mierze zależeć od rodzaju i jakości użytych atraktorów oraz odpowiedniego ich doboru. Jest to pierwszy i podstawowy warunek jaki dip musi spełniać, natomiast cała reszta tu opisana to kolejne elementy układanki zwanej dobry i skuteczny dip. Przejdźmy teraz do boosterów. Boostery mają mniejszą koncentrację aromatów. Zrobione są w porównaniu z dipami na bardziej lepkiej bazie (konsystencja oleju) i co bardzo ważne zawierają dużo stymulatorów apetytu. Dlaczego na bardziej lepkiej bazie? Dlatego, że  rolą boostera nie jest głębokie przeniknięcie do zanętowych kulek lub innych zanęt, jak kukurydza, ziarna i inne zanęty, tylko powierzchniowe zaromatyzowanie i wymieszanie się ze składnikami zanęty, aby w wodzie szybko się rozpuścić, dodać smaku i zapachu, a przez to szybko zacząć wabić karpie. Teraz pozostaje kwestia stosowania tych dodatków. Jeśli chodzi o dipy, to mamy dwa podstawowe rodzaje: dipy w płynie i w proszku. Te pierwsze stosujemy zwłaszcza w okresie letnim, oraz wodach zamulonych, gdyż poza innymi funkcjami podnoszą one intensywność zapachu kulki. Kulkę wkłada się do dipu na określony czas – od kilkunastu minut do kilku godzin. Jeśli używamy dobrego dipu to kilkugodzinne dipowanie jest przeważnie wystarczające. Trzymanie kulki w dipie przez kilka dni i dłużej spowoduje, że kulka bardzo mocno stwardnieje (czasem jest to celowe działanie aby np. raki nie rozcinały kulek). Jeśli decydujemy się na tak długie dipowanie, to nie zapomnijmy o zrobieniu w kulce otworu , którym później przeciągniemy włos naszego zestawu, gdyż zrobienie go w bardzo twardej kulce może być trudne. Bardzo ostrożnie należy stosować dipy w płynie na początku sezonu, kiedy to woda po zimie jest jeszcze bardzo czysta i nie ma dużo mułu, ponieważ łatwo można przesadzić z intensywnością zapachu kulki. To w konsekwencji zamiast zwabić może odstraszyć wręcz karpie. Idealnym rozwiązaniem na początku sezonu jest zastosowanie dipów w proszku. Kulkę zanurzamy w wodzie, a następnie obtaczamy w dipie proszkowym, który po chwili przykleja się do kulki tworząc cienką warstwę. Jeśli chcemy nałożyć grubszą warstwę ponownie na moment zanurzamy kulką w odzie i obtaczamy w dipie. Po wykonaniu tych czynności możemy od razu zarzucić nasz zestaw – wówczas dip dość szybko będzie się rozpuszczał w wodzie, albo odczekać kilka minut, aby dobrze „związał” - wtedy będzie rozpuszczał się wolniej i dłużej. Dipy w proszku nie dają tak intensywnego zapachu jak dipy w płynie, przez co unikamy efektu odstraszenia przez nienaturalnie intensywny zapach, natomiast dodaje on smaku kulce, co dla tak wielkich smakoszy jakimi są karpie z pewnością nie jest obojętne. Ponadto dipy w proszku (przynajmniej produkowane przez moją firmę) posiadają dużo białka, na który zwłaszcza po zimie karpie mają bardzo duże zapotrzebowanie. Nie znaczy to, że dipy w proszku stosujemy tylko na wiosnę a dipy w płynie w lato. W okresie letnim a także i przede wszystkim jesiennym idealnym rozwiązaniem jest dipowanie kulki w dipie płynnym, a przed samym zarzuceniem obtoczenie jej w dipie proszkowym. Boosterów używamy w nieco inny sposób. Najczęściej dolewamy ich do naszych zanęt. Możemy to zrobić na dwa sposoby.
 
Szykując zanętę składającą się z ziaren, kukurydzy, konopi, zanęty sypkiej itp., dolewamy do niej boostera i tak przygotowaną zanętę wrzucamy do wody, łyżka zanętową, procą, rakietą czy wywozimy łódką. Drugim sposobem jest użycie woreczków rozpuszczalnych PVA. Do takiego woreczka wkładamy nasza zanętę, zalewamy boosterem, montujemy z zestawem i zarzucamy całość do wody. Woreczek, gdy już znajdzie się na dnie po kilkunastu sekundach rozpuszcza się w wodzie i mamy na dnie naszą kulkę przynętową obsypaną zanętą zalaną boosterem.  Jak na podstawowe informacje to trochę tego dużo, ale niestety stwierdzam z przykrością, że zarówno dipy jak i boostery często są niedoceniane przez początkujących karpiarzy, co skutkuje słabszymi wynikami, zwłaszcza gdy łowią na wodach o dużej presji wędkarskiej lub na zawodach karpiowych. 

Dipy i boostery

15 grudnia 2018
Dipy wędkarskie
01 czerwca 2019
1:Oczko / łopatka  2:Trzonek  3:Łuk kolankowy  4:Zadzior  5:Grot (ostrze)  6:Rozwarcie  7:Gardziel A mianowicie różne firmy różnie produkują i te wymiary nieznacznie mogą się różnić od siebie. Ale mniej więcej tak
01 czerwca 2019
To ryba w bardzo różny sposób traktowana przez wędkarzy. Dla jednych jest warta długotrwałych przygotowań, skomplikowanych receptur zanętowych, specjalistycznego sprzętu i studiowania rzeki, dla innych stanowi zdobycz niegodną, pogardzaną. Leszcz

Najnowsze artykuły

16 grudnia 2018
Wykres brań szczupaka SZCZUPAK - król drapieżników. Szczupak kształtem przypomina strzałę: jest wydłużony i lekko spłaszczony bocznie, z przewężeniem ciała przed pletwą ogonową. Głowa szczupaka jest w przedniej części spłaszczona,
16 grudnia 2018
 Rewelacyjna metoda na słabo żerujące okonie, sandacze. Metoda to sprawdza się zarówno w rzekach jak i wodach stojących. Złowienie limitu okoni przestało być problemem. Na boczny trok można złowić praktycznie
16 grudnia 2018
 Jak łowić sandacze.. a dokładnie w jakich miejscach, na jaki sprzęt i przynęty..      Sandacze - podobnie jak inne ryby - miewają okresy bardzo aktywnego żerowania, ale też czasami nie dają
16 grudnia 2018
Zapach - tajemnica sukcesu  Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Nie jest mitem, że ryby doskonale potrafią rozpoznać zapach zanęty roznoszący się w wodzie. Podobnie jak ludzie, ryba również ma swój
16 grudnia 2018
 Boreasz – największy superkomputer w Polsce oblicza pogodę kliknij;    Siatka: 4km. Długość prognozy 60h. kliknij;    Siatka: 13km. Długość prognozy 84h.  TEMPERATURA WODY Powietrze i woda oddziałują na siebie wzajemnie, woda
16 grudnia 2018
Idealny dla każdego, kto dba o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Amur należy do ryb karpiowatych. Jego  mięso jest białe, bardzo delikatne, soczyste, jędrne i dużo chudsze od mięsa karpia. Amur
16 grudnia 2018
Wielu karpiarzy jest w trakcie przygotowań do nowego sezonu karpiowego. Na początku na pewno gruntowne porządki, sprawdzamy, czego nam brakuje i co się zużyło. Niektórzy wymieniają stary sprzęt na nowy,

Polecane artykuły

01 czerwca 2019
1:Oczko / łopatka  2:Trzonek  3:Łuk kolankowy  4:Zadzior  5:Grot (ostrze)  6:Rozwarcie  7:Gardziel A mianowicie różne firmy różnie produkują i te wymiary nieznacznie mogą się różnić od siebie. Ale mniej więcej tak
16 grudnia 2018
Zapach - tajemnica sukcesu  Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Nie jest mitem, że ryby doskonale potrafią rozpoznać zapach zanęty roznoszący się w wodzie. Podobnie jak ludzie, ryba również ma swój
16 grudnia 2018
Wielu karpiarzy jest w trakcie przygotowań do nowego sezonu karpiowego. Na początku na pewno gruntowne porządki, sprawdzamy, czego nam brakuje i co się zużyło. Niektórzy wymieniają stary sprzęt na nowy,
16 grudnia 2018
Przepis 1 : Składniki : 0,5 kg maki pszennej 4 łyżki stołowe miodu 0,5 kg mąki torowej 0,5 kg mąki kukurydziane 6 łyżek oleju 20 g. mąki z soi 12
16 grudnia 2018
Weź swoje wędki i wybierz się na zimowe łowienie karpi. Właśnie w zimie ryby te są w doskonałej kondycji i czekają, aż twoja przynęta pojawi się przed ich nosami. Daj
15 grudnia 2018
O dipach i boosterach napisano już wiele artykułów. Postaram się zebrać najważniejsze informacje zawarte w tych artykułach, przydatne zwłaszcza początkującym karpiarzom.  Na początku nadmienię, że różne firmy karpiowe stosują coraz
15 grudnia 2018
W tej części chciałem omówić w ogólnym zarysie przynętę zwaną kulką proteinową. Podstawową cechą kulek proteinowych wyróżniającą je z pośród innych przynęt, jest ich twardość. Innymi cechami są duża pożywność
15 grudnia 2018
 Łowienie powierzchniowe jest fascynujące, ponieważ zdobycz widać jak na dłoni. Jeśli będziesz się cicho i ostrożnie zachowywał, podejdziesz do żerujących ryb bardzo blisko. Tylko jaką zastosować przynętę? Jest spokojny, gorący
15 grudnia 2018
Orzechy mogą być wspaniałą przynętą na karpie. Pamiętaj tylko, by je odpowiednio przygotować, bo źle użyte mogą rybom zaszkodzić  W odróżnieniu od większości karpiowych przynęt, orzechy wabią karpie nawet tam,
15 grudnia 2018
Kulki proteinowe sprawiły, że łowienie karpi przestało być tylko wędkarstwem dla koneserów. Dzięki kulkom stało się ono sportem bardzo popularnym. Jeszcze dwadzieścia lata temu połów karpi był zarezerwowany tylko dla
15 grudnia 2018
 Mamy już "tygrysy" gotowe do łowienia, czas teraz na podanie ich naszym wielkołuskim ulubieńcom i dziś piszemy o ich wykorzystaniu w praktyce karpiowych łowisk.  W wielu wodach karpie zaczynają wybrzydzać
15 grudnia 2018
Dawniej kije wędkarskie wykonywano z naturalnych materiałów takich jak bambus. Współczesne wędziska wykonuje się z włókien szklanych lub mieszanek włókien szklanych z węglowymi. Są one lekkie, elastyczne i bardzo czułe.
15 grudnia 2018
 Mniej wartki prąd wody i obfitość pożywienia sprawiają, iż w rzekach karpie często patrolują długie odcinki brzegowe. Atrakcyjność tych stref nie wyklucza jednak tego, że karpiarzy interesują również głębokie, rzeczne
15 grudnia 2018
 Orzechy tygrysie zwane też migdałami ziemnymi to  dobra alternatywa lub wsparcie dla kulek proteinowych. Trzeba je jednak umiejętnie przygotować i dziś piszemy, jak to zrobić.  Orzechami tygrysimi nazywamy bulwy korzenne
14 grudnia 2018
W dzisiejszej dobie czasu, nęcenie karpia przybrało duże zróżnicowanie. Jedni nęcą tym samym czego używają na przynętę, inni stosują zanętę inną niż przynęta, a jeszcze inni mieszają stosując do nęcenia
14 grudnia 2018
Ryby krąpiowe Waniliowa Składniki: - 1kg bułki tartej; - 0,5kg mąki kukurydzianej; - 0,5kg otrąb pszennych; - 0,3kg płatków owsianych nie mielonych; - 0,6kg kaszy kukurydzianej gotowanej; - 0,1kg gotowanych
14 grudnia 2018
Istnieje wiele teorii jak i badań na temat karpiowych zmysłów. Nad wodami panują czasem wręcz niewiarygodne opowieści o możliwościach karpi do wyszukiwania pożywienia, czy namierzenia pokarmu naturalnego, czy też tego
14 grudnia 2018
Stare, leśne łowiska na ogół pokryte są w całości, lub w znacznej mierze warstwą osadu, zwanego mułem powstałym z zgniłych liści, gałęzi.... Warstwa osadu może wynosić od kilku do nawet
13 grudnia 2018
Haczyki  produkowane  są  z  drutu o różnej  średnicy.  W ramach jednej serii (modelu) haczyka grubość drutu rośnie  wraz z rozmiarem haczy­ka.  Haczyki tego  samego rozmiaru należące  do  rożnych  modeli  mogą
13 grudnia 2018
Przygotowanie miejsca połowu to przede wszystkim odpowiednie zanęcenie łowiska. Jeśli istnieje możliwość, łowisko należy zanęcać kilka dni przed planowanym łowieniem. Jeżeli takiej możliwości nie ma, zanętę podajemy zaraz po przybyciu
13 grudnia 2018
Lustrzenie i karpie pełnołuskie to odmiany karpia zwyczajnego (Cyprinus carpio).KARAŚ (Carausius carassius) to oddzielny gatunek spokrewniony z karpía,i,podobnie jak płoć, leszcz i lin. Karasię nie osiągają jednak tak dużych rozmiarów
12 grudnia 2018
Dobrze wybrane miejsce to  pewny sukces. Wiosną karp lubi się wygrzewać. Szuka ciepłej wody i wychodzi na płycizny. Idealne łowisko to wtedy rozległy szczyt górki, jakaś kilkuarowa łacha, gdzie głębokość
10 grudnia 2018
Po długo letnich doświadczeniach pragnę podzielić się z wami jak skutecznie lądować zdobycz w podbieraku. Nie ma nic gorszego dla wędkarza, jak utrata ryby w końcowej fazie, co może doprowadzić
09 grudnia 2018
W niektórych małych i głębokich zbiornikach karpie smużą wodę wynurzonymi płetwami grzbietowymi lub robią fale pływając blisko powierzchni. Od czasu do czasu ryba znika pod wodą, a na powierzchni pojawiają

Z kategorii wędkarstwo karpiowe

16 grudnia 2018
Wykres brań szczupaka SZCZUPAK - król drapieżników. Szczupak kształtem przypomina strzałę: jest wydłużony i lekko spłaszczony bocznie, z przewężeniem ciała przed pletwą ogonową. Głowa szczupaka jest w przedniej części spłaszczona,
16 grudnia 2018
 Rewelacyjna metoda na słabo żerujące okonie, sandacze. Metoda to sprawdza się zarówno w rzekach jak i wodach stojących. Złowienie limitu okoni przestało być problemem. Na boczny trok można złowić praktycznie
16 grudnia 2018
 Jak łowić sandacze.. a dokładnie w jakich miejscach, na jaki sprzęt i przynęty..      Sandacze - podobnie jak inne ryby - miewają okresy bardzo aktywnego żerowania, ale też czasami nie dają
16 grudnia 2018
Zapach - tajemnica sukcesu  Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Nie jest mitem, że ryby doskonale potrafią rozpoznać zapach zanęty roznoszący się w wodzie. Podobnie jak ludzie, ryba również ma swój
16 grudnia 2018
 Boreasz – największy superkomputer w Polsce oblicza pogodę kliknij;    Siatka: 4km. Długość prognozy 60h. kliknij;    Siatka: 13km. Długość prognozy 84h.  TEMPERATURA WODY Powietrze i woda oddziałują na siebie wzajemnie, woda
16 grudnia 2018
Idealny dla każdego, kto dba o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Amur należy do ryb karpiowatych. Jego  mięso jest białe, bardzo delikatne, soczyste, jędrne i dużo chudsze od mięsa karpia. Amur
16 grudnia 2018
Wielu karpiarzy jest w trakcie przygotowań do nowego sezonu karpiowego. Na początku na pewno gruntowne porządki, sprawdzamy, czego nam brakuje i co się zużyło. Niektórzy wymieniają stary sprzęt na nowy,

Polecane artykuły

01 czerwca 2019
1:Oczko / łopatka  2:Trzonek  3:Łuk kolankowy  4:Zadzior  5:Grot (ostrze)  6:Rozwarcie  7:Gardziel A mianowicie różne firmy różnie produkują i te wymiary nieznacznie mogą się różnić od siebie. Ale mniej więcej tak
01 czerwca 2019
To ryba w bardzo różny sposób traktowana przez wędkarzy. Dla jednych jest warta długotrwałych przygotowań, skomplikowanych receptur zanętowych, specjalistycznego sprzętu i studiowania rzeki, dla innych stanowi zdobycz niegodną, pogardzaną. Leszcz

Najnowsze artykuły


 

© 2019 by Poradnik wędkarski Created A. Grzechnik