Przepis 1
Składniki :
- 4 szklanki grubej kaszy kukurydzianej
- 3 szklanki bułki tartej
- 2 szklanki płatków owsianych (całych)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mielonych orzechów arachidowych
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej z puszki
- 1/4 szklanki mielonych słoneczników
- 1/2 szklanki ciętych dżdżownic
Zapach: do zanęty na liny dodać można zapach (lub atraktor) spośród ulubionych przez
niego aromatów: karmelu, miodu, kokosu, tutti
– frutti, kozieradki i nostrzyku. Dawkowanie:
jeśli dodajemy gotowy atraktor, według dawki
podanej na opakowaniu.
Przygotowanie: składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy. W wodach ciemnych, z dnem mulistym, dodać możemy lekkiej, czarnej ziemi, w proporcji nawet 1 : 1.
Przepis 2
Składniki :
- gruba kasza kukurydziana - 500 g,
- drobno zmielona bułka - 400 g,
- grubo zmielone wafle- 250 g,
- pokruszone płatki owsiane (aby dobrze pracowały musza być dodane tuz przed zlepieniem kul zanętowych, aby nie złapały wilgoci)- 150 g,
- arachid mielony - 150 g,
- sproszkowany karmel - 50 g,
- dobrym dodatkiem mogą być kawałki czerwonych robaków.
Sposób wykonania : Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy. Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania. Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( ) Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.


