Larwa chruścika - kłódki
Chruścików używa się głównie w marcu i kwietniu. Przekłuwa się je za głowę haczykiem nr 8-10. Niektórzy wędkarze zakładają kilka owadów na jeden haczyk. Ze względu na delikatne ciało, larwy te trzeba wyjmować powoli z ich domków i zawieszać na haczyku dobrej jakości o idealnie zaostrzonym ostrzu.
Świetna wiosenna przynęta na grubą płoć, leszcza, brzanę, świnkę, jazia i klenia. Larwy chruścików występują we wszystkich wodach słodkich w strefie klimatu umiarkowanego. Na świecie występuje aż 7 tysięcy gatunków chruścików, z czego w Europie żyje około 300, większość z nich można znaleźć także w Polsce. Spotykane są larwy w różnych kolorach, od sinych, kremowych, aż po intensywnie żółte i zielone. Najbardziej poszukiwane są „kłódki” zielone, żyjące w czystych strumieniach. Te wabią najgrubsze sztuki, warto trochę poprzebierać w zebranych chruścikach, by właśnie na takie natrafić. O kłódki nie jest wcale trudno. Znajdziemy je w strumykach, stawach, w strefie przybrzeżnej większości czystych jezior. Można je zbierać pośród leżących na dnie patyczków, nie jest to jednak łatwe, gdyż domki chruścików (charakterystyczne dla tych larw futeraliki z kamyczków i kawałków drewna) są niemal nie do odróżnienia od zwykłych patyczków. Najpewniejszym sposobem jest wyjęcie z wody dużej gałęzi, podniesienie większego kamienia. Wystarczy wtedy zebrać przyczepione larwy i włożyć do przygotowanego zawczasu pudełka. Powinno być ono wyłożone wilgotnymi, butwiejącymi resztkami roślin.


