Zanęty na płocie
Wiosenna płoć
Tą mieszankę przygotowujemy na jeszcze lekko ospałe wiosenne płocie. Składniki: - 0,5 kg drobno zmielonego ciemnego pieczywa; - 0,5 kg bułki tartej; - 0,25 kg mąki kukurydzianej; - 0,1 kg mąki pszennej; - 0,1 kg Coco-Belge; - 0,25 kg mączki z orzechów arachidowych; - 0,1 kg konopi prażonej lub gotowanej; - aromat kopru włoskiego.
Wszystkie substraty wsypujemy do odpowiedniego wiadra, lub innego zanętnika, co tam kto ma. Dokładnie mieszamy. Małymi porcjami dolewamy wodę. Ja zawsze używam wody z łowiska w jakim łowię. Gdy chcę aby zanęta dobrze się przegryzła odstępuję od tego i robię mieszankę w domu na kranówce, lub wodzie ze stawu. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji możemy już nęcić i łowić. W tym przepisie z powodzeniem mąkę kukurydzianą można zastąpić drobno skruszonym makuchem kukurydzianym. Jeśli konopie gotujemy, to proponuję wlać je do wiadra razem z syropem po gotowaniu.
Wiosenno płociowe kokosanki
A kto powiedział, że płocie nie lubią kokosów? Składniki: - 0,5 kg kaszy kukurydzianej (gotowanej); - 0,25 kg mąki kukurydzianej; - 0,25 kg otrębów pszennych (owsianych); - 0,1 kg wiórki kokosowe. Kaszkę kukurydzianą trzeba ugotować i to generalnie jest największą trudnością w wykonaniu tej zanęty. Dalej postępujemy jak poprzednio. Można przeprowadzić eksperyment i otręby pszenne zastąpić otrębami owsianymi. Ważnym jest tutaj również, iż podana ilość wiórków kokosowych to maksimum jakie możemy wsypać. Lepiej dać odrobinę mniej niż przedobrzyć. Uprzedzam! – mieszanka pachnie smakowicie :).
Zanęta na płocie - wiosna
Składniki: - 2 części mielonej, prażonej tartej bułki; - 1 części prażonych i zmielonych konopi lub lnu; - 1/2 części mąki kukurydzianej; - 1/4 części prażonych i tłuczonych płatków owsianych; - 1/8 części wiórków kokosowych; - 1/8 części mączki arachidowej; - 3-4 łyżki mieszanki ziołowej z wanilii, nostrzyka, kolendry.
Letnia płoć
Składniki: - 1,5 części zmielonego i wyprażonego pieczywa; - 1,5 części prażonych i zmielonych konopi; - 1 części parzonej kaszy kukurydzianej; - 0,5 części otrąb pszennych; - 0,25 części Coco Belge; - 0,25 części wiórków kokosowych; - 3 łyżki mieszanki ziołowej z kozieradki, wanilii, kurkumy.
Chłodna płoć – jesień
Gdy robi się chłodniej, ryby stają się wybredniejsze, trzeba im zaserwować coś wyjątkowo kuszącego. Składniki: - 0,5 kg konopi; - 0,25 kg siemienia lnianego; - 0,5 kg bułki tartej; - 0,25 kg biszkoptów mielonych; - 0,25 kg Coco-Belge; - 0,25 kg mąki kukurydzianej; - aromaty do wyboru: anyż, kozieradka lub koper włoski. Konopie i siemię lniane należy uprażyć na rozgrzanej patelni i zemleć w odpowiednim urządzeniu. Ja mam stary, elektryczny młynek do kawy, zakupiony od sąsiadów zza wschodniej granicy za 10 zł. Dalej prażymy bułkę tartą i mielimy biszkopty, tudzież kupujemy gotowe. Resztę już znacie. Mieszamy, dodajemy wodę i ostatecznie powoli wyrabiamy.
Mięsna jesień
Wiadomo, gdy chłodniej, rybka lubi solidniej zjeść. Składniki: - 2 części zmielonego, prażonego pieczywa; - 1 części parzonej kaszy kukurydzianej; - 1 części prażonych i zmielonych konopi, słonecznika lub lnu; - 0,25 części tłuczonych i prażonych płatków; - 0,25 części prażonych otrąb; - 0,5 l. tłuczonych racicznic, chruścików, wodnych ślimaków.
Płynie lub nie.
Wody stojące 1
Wydawać się to może dziwne, a jednak istnieje podział zanęt na wody stojące i płynące. Chyba wszyscy zdają sobie sprawę czym jest to powodowane :). Składniki: - 3 części mielonych biszkoptów; - 1 część mleka w proszku; - 1 część bułki tartej; - 1 część suszonej sproszkowanej gliny; - 1 część otrębów pszennych; - 1 część suszonych lub żywych larw ochotek i chruścika oraz białych robaków. Chyba tylko mleka w proszku nie kupimy w sklepie wędkarskim, no i chruścika. Chyba nie trzeba pisać jak wszystko połączyć i wyrobić :).
Wody stojące 2
I jeszcze jeden krótki przepis na wody stojące gdzie spodziewamy się płoci. Składniki: - 2 części bułki tartej; - 3 części biszkoptów mielonych; - 1,5 części mąki kukurydzianej; - 0,5 części mleka w proszku; - 2 części otrębów pszennych; - 1 część siemię lniane mielone; - aromat kopru lub kminku; - dodatek ziemi z kretowiska lub żwirku zależnie od głębokości łowiska. Wg mnie, lepsza jest ziemia z kretowiska. Dodajemy ją stopniowo i nie przesadzajmy z jej ilością. Nie powinna zajmować więcej niż 30 % ogólnej masy zanęty.
Wody stojące 3
Kolejny przepis na jeziorka, stawy itd. Składniki: - 5 części bułki tartej; - 1,5 części mąki kukurydzianej; - 1 część płatków owsianych mielonych; - 1,5 części biszkoptów mielonych; - 1 część mąki kokosowej; - cukier. Cukru wg uznania, należy dodać do smaku :D. Wymieszać, zalać, wyrobić i na ryby.
Woda bieżąca 1
Było na wody stojące, to trzeba namieszać i na bieżące. Składniki: - 3 części bułki tartej; - 2 herbatników; - 2 części kaszy kukurydzianej; - 1 część płatków owsianych; - 1 część mleka w proszku; - 0,5 części siemię lniane; - 0,5 części konopi; - olejek anyżowy; - glina. Siemię lniane, herbatniki, konopie i płatki owsiane zmielić. Glina musi być wiążąca! Trzeba na to zwrócić uwagę podczas zakupów. Resztę wiecie :).
Woda Bieżąca 2
Składniki; - 0,5 l mielonych płatków owsianych; - 1 l surowej kaszy kukurydzianej; - 1,5 l tartej bułki; - 0,5 l prażonych; - 0,5 l zmielonych konopi; - 0,5 l siemienia lnianego; - 1 kg czarnego Turbo Eynde; - 0,2 l kopro-melasy; - 0,5 l ochotki lub siekanych czerwonych robaków; - 0,2 l poczwarek białego robaka.
Szybko płynące
Składniki: - 2 części prażonego pieczywa; - 2 części mąki kukurydzianej; - 0,5 części gotowanych i zmielonych konopi; - 0,25 części tłuczonych płatków owsianych; - 0,25 części otrąb; - 0,5 części kleju PV-1; - 2-3 łyżeczki atraktora płociowego.
Rzeczna
Składniki: - 20 dkg zmielonego, prażonego pieczywa pszennego; - 20 dkg prażonej kaszki kukurydzianej; - 50 dkg prażonych konopi; - 50 dag prażonych i tłuczonych płatków owsianych; - 50 dkg otrąb pszennych; - 50 dkg Coco-Belge; - 3-4 łyżki kleju PV-1; - 2-3 łyżeczki kozieradki z anyżem.
Kanałowa
Składniki: - 1 część zmielonego, prażonego pieczywa; - 1,5 części otrąb pszennych; - 1 część sparzonej kaszy kukurydzianej; - 0,5 części prażonych ziaren konopi lub lnu; - 0,5 części tłuczonych płatków owsianych; - 0,25 części odtłuszczonej mączki arachidowej; - 2 łyżki mieszanki z kozieradki, wanilii i anyżu.
Pichcimy ogólnie
Piaskowa
Składniki - 5 dkg mielonego orzecha włoskiego; - 10 dkg mielonej bułki pszennej; - 5 dkg mielonych: konopi lub siemienia lnianego; - 0,5 kg piasku; - atraktor poziomkowy lub nostrzyka; - odrobina mąki pszennej.
Kukurydziana płoć
Tutaj mamy ogólną zanętę płociową. Składniki: - 1 część mąki kukurydzianej; - 0,5 części kaszy kukurydzianej - 1 część bułki tartej; - 0,5 części pokruszonych płatków owsianych - aromat nostrzyka. Procedura przygotowania mieszanki tak jak poprzednio. Pojemnik, mieszanie, woda, mieszanie i łowienie :).
Misz-masz
Takie lekkie płociowe pomieszanie. Składniki: - 30 dkg bułki tartej; - 20 dkg sucharków mielonych; - 10 dkg konopi; - 5 dkg mąki kukurydzianej; - 5 dkg suchej kaszy kukurydzianej; - 5 dkg siemienia lnianego; - 5 dkg pestek z dyni; - 5 dkg słonecznika; - 15 dkg glinki rozpraszającej; - 1 łyżka stołowa soli na każde 3 kg zanęty; - atraktor płociowy. Konopie i len prażymy, następnie mielimy. Zmielić należy także pestki dyni i słonecznika. Co do traktora, to może być to dowolny sprzedawany w sklepach wędkarskich.
Mieszanka płociowa
Jeszcze jeden przepis z tych ogólnych. Składniki. - 30dag bułki tartej; - 20dag sucharów; - 15dag płatków kukurydzianych; - 5dkg wiórków kokosowych; - 5dag mąki kukurydzianej; - 5dag kleiku ryżowego; - 5dag anyżu; - 5 dkg kopru włoskiego; - 5 dkg kopro-melasy; - 5 dkg soli.
Błyskawiczna
Składniki: - 1/3 części prażonej bułki tartej; - 1 część herbatników lub biszkoptów mielonych; - 1 część orzechów kokosowych (wiórki); - 1 część PV-1; - 1 część konopi prażonych. Naprawdę szybka w przygotowaniu.
Orzechowa
Składniki: - 3 części bułki tartej prażonej; - 1 część kaszki kukurydzianej; - 1 część orzechów arachidowych prażonych; - 0,5 części mączki z orzechów laskowych.
Zanęta płociowa
Składniki: - 3 części bułki tartej prażonej - 1 część konopi prażonych - 1 część siemienia lnianego mielonego - 1 część biszkoptów mielonych - 1 część mączki kukurydzianej
Na pieczywie
Płoć także to lubi. Składniki: - 20% pieczywa jasnego; - 15% pieczywa słodkiego; - 15% pieczywa tostowego; - 20% otrębów pszennych; - 10% kaszki kukurydzianej; - 10% mąki kukurydzianej; - 5% konopi mielonych; - 5% płatków owsianych; - różne dodatki zapachowe.
Zanęta 1 Składniki: - 1 część gotowanej kaszy kukurydzianej - 1 część bułki tartej; - 0,1 części cukru wanilinowego; - 1 część chlebka belgijskiego; - 1 część piernika płociowego.
Zanęta 2 Składniki: - 3 części mielonego biszkoptu; - 1 część bułki tartej; - 1 część otrębów pszennych; - 1 część białych robaków (pinki)+ larwy ochotki; - 1 część mleka w proszku.
Zanęta 3 Składniki: - 4 części bułki tartej; - 2 części pinki; - 2 części mleka w proszku; - 3 części ochotki.
- Zanęty na płocie II
- 30% - bułka tarta
- 20% - mąka kukurydziana
- 10% - mielone płatki kukurydziane
- 5% - mielone płatki owsiane
- 20% - zmielone konopie
- 15% - otręby pszenne
- 1,0 kg bułki tartej
- + 0,5 kg mąki kukurydzianej
- + 0,5 kg otrąb pszennych
- + 0,3 kg płatków owsianych nie mielonych
- + ok. 0,6 kg kaszy kukurydzianej gotowanej
- + ok 0,1 kg gotowanych konopi
- + 20 do 30 g wanilii
- + robaki zanętowe
- + ziemia dociążająca
- 1 cz. prażonej tartej bułki;
- 1 cz. otrąb pszennych
- 1 cz. prażonych i mielonych konopi;
- 1 cz. mąki kukurydzianej;
- 1/2 cz. prażonych i tłuczonych płatków owsianych;
- 1/4 cz. mączki kokosowej, np. Coco Belge;
- 2-3 łyżeczki atraktora.
- 2 cz. mielonej, prażonej tartej bułki,
- 1 cz. prażonych i zmielonych konopi lub lnu
- 1/2 cz. mąki kukurydzianej,
- 1/4 cz. prażonych i tłuczonych płatków owsianych,
- 1/8 cz. wiórków kokosowych,
- 1/8 cz. mączki arachidowej,
- 3-4 łyżki mieszanki ziołowej [wanilia, nostrzyk, kolendra]
- 30% - Bułka tarta
- 20% - Suchary
- 15% - Płatki kukurydziane
- 05% - Wiórki kokosowe
- 05% - Mąka kukurydziana
- 05% - Kleik ryżowy
- 05% - Anyż
- 05% - Koper włoski
- 05% - Kopra melasa
- 05% - Sól
- 3 miarki bułki tartej
- 2 miarki mąki kukurydzianej
- 2 miarki zmielonych konopi
- 1,5 miarki otrąb pszennych
- jedna miarka mielonych płatków kukurydzianych
- pół miarki mielonych płatków owsianych
- bułka tarta
- mąka kukurydziana
- płatków owsianych
- prażone konopie
- białe robaki
- atraktor (np. roach, anyż, wanilia)


