Wiosenna płoć 

Tą mieszankę przygotowujemy na jeszcze lekko ospałe wiosenne płocie. Składniki: - 0,5 kg drobno zmielonego ciemnego pieczywa; - 0,5 kg bułki tartej; - 0,25 kg mąki kukurydzianej; - 0,1 kg mąki pszennej; - 0,1 kg Coco-Belge; - 0,25 kg mączki z orzechów arachidowych; - 0,1 kg konopi prażonej lub gotowanej; - aromat kopru włoskiego. Wszystkie substraty wsypujemy do odpowiedniego wiadra, lub innego zanętnika, co tam kto ma. Dokładnie mieszamy. Małymi porcjami dolewamy wodę. Ja zawsze używam wody z łowiska w jakim łowię. Gdy chcę aby zanęta dobrze się przegryzła odstępuję od tego i robię mieszankę w domu na kranówce, lub wodzie ze stawu. Po uzyskaniu por zadanej konsystencji możemy już nęcić i łowić. W tym przepisie z powodzeniem mąkę kukurydzianą można zastąpić drobno skruszonym makuchem kukurydzianym. Jeśli konopie gotujemy, to proponuję wlać je do wiadra razem z syropem po gotowaniu.

Wiosenno płociowe kokosanki 

A kto powiedział, że płocie nie lubią kokosów? Składniki: - 0,5 kg kaszy kukurydzianej (gotowanej); - 0,25 kg mąki kukurydzianej; - 0,25 kg otrębów pszennych (owsianych); - 0,1 kg wiórki kokosowe. Kaszkę kukurydzianą trzeba ugotować i to generalnie jest największą trudnością w wykonaniu tej zanęty. Dalej postępujemy jak poprzednio. Można przeprowadzić eksperyment i otręby pszenne zastąpić otrębami owsianymi. Ważnym jest tutaj również, iż podana ilość wiórków kokosowych to maksimum jakie możemy wsypać. Lepiej dać odrobinę mniej niż przedobrzyć. Uprzedzam! – mieszanka pachnie smakowicie :).

Zanęta na płocie - wiosna 

Składniki: - 2 części mielonej, prażonej tartej bułki; - 1 części prażonych i zmielonych konopi lub lnu; - 1/2 części mąki kukurydzianej; - 1/4 części prażonych i tłuczonych płatków owsianych; - 1/8 części wiórków kokosowych; - 1/8 części mączki arachidowej; - 3-4 łyżki mieszanki ziołowej z wanilii, nostrzyka, kolendry.

Letnia płoć 

Składniki: - 1,5 części zmielonego i wyprażonego pieczywa; - 1,5 części prażonych i zmielonych konopi; - 1 części parzonej kaszy kukurydzianej; - 0,5 części otrąb pszennych; - 0,25 części Coco Belge; - 0,25 części wiórków kokosowych; - 3 łyżki mieszanki ziołowej z kozieradki, wanilii, kurkumy.

Chłodna płoć – jesień 

Gdy robi się chłodniej, ryby stają się wybredniejsze, trzeba im zaserwować coś wyjątkowo kuszącego. Składniki: - 0,5 kg konopi; - 0,25 kg siemienia lnianego; - 0,5 kg bułki tartej; - 0,25 kg biszkoptów mielonych; - 0,25 kg Coco-Belge; - 0,25 kg mąki kukurydzianej; - aromaty do wyboru: anyż, kozieradka lub koper włoski. Konopie i siemię lniane należy uprażyć na rozgrzanej patelni i zemleć w odpowiednim urządzeniu. Ja mam stary, elektryczny młynek do kawy, zakupiony od sąsiadów zza wschodniej granicy za 10 zł. Dalej prażymy bułkę tartą i mielimy biszkopty, tudzież kupujemy gotowe. Resztę już znacie. Mieszamy, dodajemy wodę i ostatecznie powoli wyrabiamy.

Mięsna jesień 

Wiadomo, gdy chłodniej, rybka lubi solidniej zjeść. Składniki: - 2 części zmielonego, prażonego pieczywa; - 1 części parzonej kaszy kukurydzianej; - 1 części prażonych i zmielonych konopi, słonecznika lub lnu; - 0,25 części tłuczonych i prażonych płatków; - 0,25 części prażonych otrąb; - 0,5 l. tłuczonych racicznic, chruścików, wodnych ślimaków.

Płynie lub nie.

Wody stojące 1 

Wydawać się to może dziwne, a jednak istnieje podział zanęt na wody stojące i płynące. Chyba wszyscy zdają sobie sprawę czym jest to powodowane :). Składniki: - 3 części mielonych biszkoptów; - 1 część mleka w proszku; - 1 część bułki tartej; - 1 część suszonej sproszkowanej gliny; - 1 część otrębów pszennych; - 1 część suszonych lub żywych larw ochotek i chruścika oraz białych robaków. Chyba tylko mleka w proszku nie kupimy w sklepie wędkarskim, no i chruścika. Chyba nie trzeba pisać jak wszystko połączyć i wyrobić :).

Wody stojące 2 

I jeszcze jeden krótki przepis na wody stojące gdzie spodziewamy się płoci. Składniki: - 2 części bułki tartej; - 3 części biszkoptów mielonych; - 1,5 części mąki kukurydzianej; - 0,5 części mleka w proszku; - 2 części otrębów pszennych; - 1 część siemię lniane mielone; - aromat kopru lub kminku; - dodatek ziemi z kretowiska lub żwirku zależnie od głębokości łowiska. Wg mnie, lepsza jest ziemia z kretowiska. Dodajemy ją stopniowo i nie przesadzajmy z jej ilością. Nie powinna zajmować więcej niż 30 % ogólnej masy zanęty.

Wody stojące 3 

Kolejny przepis na jeziorka, stawy itd. Składniki: - 5 części bułki tartej; - 1,5 części mąki kukurydzianej; - 1 część płatków owsianych mielonych; - 1,5 części biszkoptów mielonych; - 1 część mąki kokosowej; - cukier. Cukru wg uznania, należy dodać do smaku :D. Wymieszać, zalać, wyrobić i na ryby.

Woda bieżąca 1 

Było na wody stojące, to trzeba namieszać i na bieżące. Składniki: - 3 części bułki tartej; - 2 herbatników; - 2 części kaszy kukurydzianej; - 1 część płatków owsianych; - 1 część mleka w proszku; - 0,5 części siemię lniane; - 0,5 części konopi; - olejek anyżowy; - glina. Siemię lniane, herbatniki, konopie i płatki owsiane zmielić. Glina musi być wiążąca! Trzeba na to zwrócić uwagę podczas zakupów. Resztę wiecie :).

Woda Bieżąca 2 

Składniki; - 0,5 l mielonych płatków owsianych; - 1 l surowej kaszy kukurydzianej; - 1,5 l tartej bułki; - 0,5 l prażonych; - 0,5 l zmielonych konopi; - 0,5 l siemienia lnianego; - 1 kg czarnego Turbo Eynde; - 0,2 l kopro-melasy; - 0,5 l ochotki lub siekanych czerwonych robaków; - 0,2 l poczwarek białego robaka.

Szybko płynące 

Składniki: - 2 części prażonego pieczywa; - 2 części mąki kukurydzianej; - 0,5 części gotowanych i zmielonych konopi; - 0,25 części tłuczonych płatków owsianych; - 0,25 części otrąb; - 0,5 części kleju PV-1; - 2-3 łyżeczki atraktora płociowego.

Rzeczna 

Składniki: - 20 dkg zmielonego, prażonego pieczywa pszennego; - 20 dkg prażonej kaszki kukurydzianej; - 50 dkg prażonych konopi; - 50 dag prażonych i tłuczonych płatków owsianych; - 50 dkg otrąb pszennych; - 50 dkg Coco-Belge; - 3-4 łyżki kleju PV-1; - 2-3 łyżeczki kozieradki z anyżem.

Kanałowa 

Składniki: - 1 część zmielonego, prażonego pieczywa; - 1,5 części otrąb pszennych; - 1 część sparzonej kaszy kukurydzianej; - 0,5 części prażonych ziaren konopi lub lnu; - 0,5 części tłuczonych płatków owsianych; - 0,25 części odtłuszczonej mączki arachidowej; - 2 łyżki mieszanki z kozieradki, wanilii i anyżu.

Pichcimy ogólnie.

Piaskowa 

Składniki - 5 dkg mielonego orzecha włoskiego; - 10 dkg mielonej bułki pszennej; - 5 dkg mielonych: konopi lub siemienia lnianego; - 0,5 kg piasku; - atraktor poziomkowy lub nostrzyka; - odrobina mąki pszennej.

Kukurydziana płoć 

Tutaj mamy ogólną zanętę płociową. Składniki: - 1 część mąki kukurydzianej; - 0,5 części kaszy kukurydzianej - 1 część bułki tartej; - 0,5 części pokruszonych płatków owsianych - aromat nostrzyka. Procedura przygotowania mieszanki tak jak poprzednio. Pojemnik, mieszanie, woda, mieszanie i łowienie :).

Misz-masz 

Takie lekkie płociowe pomieszanie. Składniki: - 30 dkg bułki tartej; - 20 dkg sucharków mielonych; - 10 dkg konopi; - 5 dkg mąki kukurydzianej; - 5 dkg suchej kaszy kukurydzianej; - 5 dkg siemienia lnianego; - 5 dkg pestek z dyni; - 5 dkg słonecznika; - 15 dkg glinki rozpraszającej; - 1 łyżka stołowa soli na każde 3 kg zanęty; - atraktor płociowy. Konopie i len prażymy, następnie mielimy. Zmielić należy także pestki dyni i słonecznika. Co do traktora, to może być to dowolny sprzedawany w sklepach wędkarskich.

Mieszanka płociowa 

Jeszcze jeden przepis z tych ogólnych. Składniki. - 30dag bułki tartej; - 20dag sucharów; - 15dag płatków kukurydzianych; - 5dkg wiórków kokosowych; - 5dag mąki kukurydzianej; - 5dag kleiku ryżowego; - 5dag anyżu; - 5 dkg kopru włoskiego; - 5 dkg kopro-melasy; - 5 dkg soli.

Błyskawiczna 

Składniki: - 1/3 części prażonej bułki tartej; - 1 część herbatników lub biszkoptów mielonych; - 1 część orzechów kokosowych (wiórki); - 1 część PV-1; - 1 część konopi prażonych. Naprawdę szybka w przygotowaniu.

Orzechowa 

Składniki: - 3 części bułki tartej prażonej; - 1 część kaszki kukurydzianej; - 1 część orzechów arachidowych prażonych; - 0,5 części mączki z orzechów laskowych.

Zanęta płociowa 

Składniki: - 3 części bułki tartej prażonej - 1 część konopi prażonych - 1 część siemienia lnianego mielonego - 1 część biszkoptów mielonych - 1 część mączki kukurydzianej

Na pieczywie 

Płoć także to lubi. Składniki: - 20% pieczywa jasnego; - 15% pieczywa słodkiego; - 15% pieczywa tostowego; - 20% otrębów pszennych; - 10% kaszki kukurydzianej; - 10% mąki kukurydzianej; - 5% konopi mielonych; - 5% płatków owsianych; - różne dodatki zapachowe.

Zanęta 1 Składniki: - 1 część gotowanej kaszy kukurydzianej - 1 część bułki tartej; - 0,1 części cukru wanilinowego; - 1 część chlebka belgijskiego; - 1 część piernika płociowego.

Zanęta 2 Składniki: - 3 części mielonego biszkoptu; - 1 część bułki tartej; - 1 część otrębów pszennych; - 1 część białych robaków (pinki)+ larwy ochotki; - 1 część mleka w proszku.

 

Zanęta 3 Składniki: - 4 części bułki tartej; - 2 części pinki; - 2 części mleka w proszku; - 3 części ochotki.

 

Zanęty na płocie II

30% - bułka tarta

20% - mąka kukurydziana

10% - mielone płatki kukurydziane

5% - mielone płatki owsiane

20% - zmielone konopie

15% - otręby pszenne  

 

1,0 kg bułki tartej

+ 0,5 kg mąki kukurydzianej

+ 0,5 kg otrąb pszennych

+ 0,3 kg płatków owsianych nie mielonych

+ ok. 0,6 kg kaszy kukurydzianej gotowanej

+ ok 0,1 kg gotowanych konopi

+ 20 do 30 g wanilii

+ robaki zanętowe

+ ziemia dociążająca  

 

1 cz. prażonej tartej bułki;

1 cz. otrąb pszennych

1 cz. prażonych i mielonych konopi;

1 cz. mąki kukurydzianej;

1/2 cz. prażonych i tłuczonych płatków owsianych;

1/4 cz. mączki kokosowej, np. Coco Belge;

2-3 łyżeczki atraktora.  

 

2 cz. mielonej, prażonej tartej bułki,

1 cz. prażonych i zmielonych konopi lub lnu

1/2 cz. mąki kukurydzianej,

1/4 cz. prażonych i tłuczonych płatków owsianych,

1/8 cz. wiórków kokosowych,

1/8 cz. mączki arachidowej,

3-4 łyżki mieszanki ziołowej [wanilia, nostrzyk, kolendra]  

 

30% - Bułka tarta

20% - Suchary

15% - Płatki kukurydziane

05% - Wiórki kokosowe

05% - Mąka kukurydziana

05% - Kleik ryżowy

05% - Anyż

05% - Koper włoski

05% - Kopra melasa

05% - Sól  

 

3 miarki bułki tartej

2 miarki mąki kukurydzianej

2 miarki zmielonych konopi

1,5 miarki otrąb pszennych

jedna miarka mielonych płatków kukurydzianych

pół miarki mielonych płatków owsianych  

 

bułka tarta

mąka kukurydziana

płatków owsianych

prażone konopie

białe robaki

atraktor (np. roach, anyż, wanilia)

Zanęty na płocie

15 grudnia 2018
Zanęta na płocie
01 czerwca 2019
1:Oczko / łopatka  2:Trzonek  3:Łuk kolankowy  4:Zadzior  5:Grot (ostrze)  6:Rozwarcie  7:Gardziel A mianowicie różne firmy różnie produkują i te wymiary nieznacznie mogą się różnić od siebie. Ale mniej więcej tak
01 czerwca 2019
To ryba w bardzo różny sposób traktowana przez wędkarzy. Dla jednych jest warta długotrwałych przygotowań, skomplikowanych receptur zanętowych, specjalistycznego sprzętu i studiowania rzeki, dla innych stanowi zdobycz niegodną, pogardzaną. Leszcz

Najnowsze artykuły

16 grudnia 2018
Wykres brań szczupaka SZCZUPAK - król drapieżników. Szczupak kształtem przypomina strzałę: jest wydłużony i lekko spłaszczony bocznie, z przewężeniem ciała przed pletwą ogonową. Głowa szczupaka jest w przedniej części spłaszczona,
16 grudnia 2018
 Rewelacyjna metoda na słabo żerujące okonie, sandacze. Metoda to sprawdza się zarówno w rzekach jak i wodach stojących. Złowienie limitu okoni przestało być problemem. Na boczny trok można złowić praktycznie
16 grudnia 2018
 Jak łowić sandacze.. a dokładnie w jakich miejscach, na jaki sprzęt i przynęty..      Sandacze - podobnie jak inne ryby - miewają okresy bardzo aktywnego żerowania, ale też czasami nie dają
16 grudnia 2018
Zapach - tajemnica sukcesu  Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Nie jest mitem, że ryby doskonale potrafią rozpoznać zapach zanęty roznoszący się w wodzie. Podobnie jak ludzie, ryba również ma swój
16 grudnia 2018
 Boreasz – największy superkomputer w Polsce oblicza pogodę kliknij;    Siatka: 4km. Długość prognozy 60h. kliknij;    Siatka: 13km. Długość prognozy 84h.  TEMPERATURA WODY Powietrze i woda oddziałują na siebie wzajemnie, woda
16 grudnia 2018
Idealny dla każdego, kto dba o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Amur należy do ryb karpiowatych. Jego  mięso jest białe, bardzo delikatne, soczyste, jędrne i dużo chudsze od mięsa karpia. Amur
16 grudnia 2018
Wielu karpiarzy jest w trakcie przygotowań do nowego sezonu karpiowego. Na początku na pewno gruntowne porządki, sprawdzamy, czego nam brakuje i co się zużyło. Niektórzy wymieniają stary sprzęt na nowy,

Polecane artykuły

16 grudnia 2018
Zanęty używane przez zawodników przeważnie zawierają aż kilkanaście składników. Trzeba mieć duże doświadczenie, żeby taką zanętę przygotować prawidłowo.  Na szczęście, gdy wędkujemy dla czystej przyjemności, nie jest nam ona wcale
16 grudnia 2018
Płoć- jest rybą pospolitą,  występującą niemal w każdym zbiorniku wodnym. Sprawia to, że niejednokrotnie jest głównym celem wędkarza. Podczas gdy inne gatunki nie są skore do współpracy z łowiącym, często
16 grudnia 2018
Wszyscy chyba chociaż raz słyszeli o wyżej wymienionych przynętach (zanętach). Oprócz tego, że są skuteczne (o czym zapewniam), nie wydamy na nie zbyt dużo pieniędzy, co jak wiem dla niektórych
16 grudnia 2018
O zanętach używanych zarówno na zawodach, jak i podczas wędkowania rekreacyjnego ukazało się już mnóstwo książek, napisano zapewne tysiące artykułów, zaś po świecie krążą dziesiątki tysięcy przepisów na cudowne mieszanki.
15 grudnia 2018
Wczesną wiosną tuż przed tarłem leszcza możemy znaleźć w płytkich zatoczkach, gdzie ryba ta rozpoczyna poszukiwania za budzącymi się do życia różnego rodzaju robactwem...    Wówczas nawet nie trzeba się zbytnio
15 grudnia 2018
 3 szklanki bułki tartej  2 szklanki mielonych herbatników  2 szklanki mąki kukurydzianej  2 szklanki otrąb pszennych  1 szklanka płatków owsianych (całych) 1 szklanka melasy koprowej  1 szklanka melasy (należy uprzednio
15 grudnia 2018
Odpowiednio dobrane gliny to jednak dopiero początek, gdyż należy je odpowiednio przygotować i połączyć z zanętą w odpowiedniej proporcji. Jak mieszać? Od czego to zależy? Kiedy stosować więcej gliny a
15 grudnia 2018
Poniższy artykuł został poświęcony zagadnieniu łączenia gliny z zanętą spożywczą, jednocześnie fragmentarycznie obejmuje omówienie podstawowych czynników decydujących o sposobie podania zanęty. W niniejszej treści określenie zanęta oznacza wszystko to czym
15 grudnia 2018
 Przygotowując glinę pod tym kątem należy przede wszystkim uwzględnić to w jaki sposób zamierzamy „nakryć rybom do stołu”. Czy na owym „stole” ma leżeć taca usłana dywanem apetycznego „mięska”, czy
15 grudnia 2018
Mieszanie na sucho. Jeśli  mieszan­ka  ma się  składać  z większej  liczby składników,  trzeba je najpierw bar­dzo  dokładnie wymieszać  na  su­cho  Nie  dotyczy to gliny,  żwiru  ani przynęt  zanętowych,  które  zawsze
15 grudnia 2018
Mielone pieczywo - zwykle zawiera w różnych proporcjach bułkę i chleb.  Jeśli kupujemy gotowe, to trzeba zwrócić uwagę na kolor: im jaśniejszy, tym pieczywo będzie silniej wiązać zanętę i tym
15 grudnia 2018
 Mniej wartki prąd wody i obfitość pożywienia sprawiają, iż w rzekach karpie często patrolują długie odcinki brzegowe. Atrakcyjność tych stref nie wyklucza jednak tego, że karpiarzy interesują również głębokie, rzeczne
15 grudnia 2018
Wiosenna płoć  Tą mieszankę przygotowujemy na jeszcze lekko ospałe wiosenne płocie. Składniki: - 0,5 kg drobno zmielonego ciemnego pieczywa; - 0,5 kg bułki tartej; - 0,25 kg mąki kukurydzianej; -
15 grudnia 2018
Składniki : 0,5 szklanki zmiksowanej kukurydzy razem z zalewą 0,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki mielonych płatków owsianych Sposób wykonania : Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody (chyba
14 grudnia 2018
W dzisiejszej dobie czasu, nęcenie karpia przybrało duże zróżnicowanie. Jedni nęcą tym samym czego używają na przynętę, inni stosują zanętę inną niż przynęta, a jeszcze inni mieszają stosując do nęcenia
14 grudnia 2018
Ryby krąpiowe Waniliowa Składniki: - 1kg bułki tartej; - 0,5kg mąki kukurydzianej; - 0,5kg otrąb pszennych; - 0,3kg płatków owsianych nie mielonych; - 0,6kg kaszy kukurydzianej gotowanej; - 0,1kg gotowanych
14 grudnia 2018
Słodko  Składniki: - 40% mąki kukurydzianej zmielonej na pył; - 20% mleka w proszku; - 15% biszkoptu mielonego; - 15% bułki tartej; - 10% cukru pudru. Z piaskiem  Składniki: -
14 grudnia 2018
Rzeczna  Składniki:  - 4 części gotowanej kaszy kukurydzianej;  - 1 części mielonego suchego chleba;  - 1 części bułki tartej;  - 1 części mąki kukurydzianej;  - 1,5 części pokruszonych płatków owsianych;
14 grudnia 2018
Składniki : 2 szklanki rozdrobnionych ugotowanych ziemniaków 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka roztartego ugotowanego makaronu Ziemia z kretowiska Sposób wykonania : Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody
13 grudnia 2018
Pory roku. Wiosenna Składniki: - 25-30% kopra-melasy - 5-10% kleju PV-1 - 5-10% soji - 15-20% biszkoptu - 20-25% grubych otrębów, kaszy kukurydzianej i wiórków kokosowych - aromat różany. Wiosenna
13 grudnia 2018
Idealnym składnikiem do zanęt jest makuch słonecznikowy, a dokładniej wytłoki, sprasowane pestki słonecznika powstałe podczas procesu produkcji oleju.  Ze względu na swoje właściwości jako, że jest bardzo tłusty, stosuje się
13 grudnia 2018
Zapach:  do zanęty na leszcze dodać można zapach (lub atraktor) spośród ulubionych przez ten gatunek aromatów: karmelu, wanilii, cynamonu, kokosu, kopru włoskiego, kozieradki, nostrzyka i kolendry. Dawkowanie: jeśli dodajemy gotowy
13 grudnia 2018
 Podczas łowienia  z użyciem  nęcenia wstępnego  i donęcania  można  wy­różnić dwie skrajne taktyki. Pierwsza polega na jednorazowym wrzuceniu calej zanęty przed łowieniem. Później w czasie łowienia  już się  nie donęca,
13 grudnia 2018
Na rynku dostępne  są  zanęty  prze­znaczone na określony rodzaj wody - rzekę,  jezioro czy kanal. Ich skladniki, przede  wszystkim  odpowia­dające  za spoistość,  są  tak dobrane, żeby  można  było  skutecznie nęcić
12 grudnia 2018
Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie początkującym adeptom znaczenia ziemi i gliny w naszej wspólnej pasji jaką jest współczesne wędkarstwo wyczynowe. Znaleźć w nim będzie można odpowiedzi na takie pytania jak
12 grudnia 2018
Przed laty nęcenie ryb było sztuką tajemną, dziedziną dostępną tylko dla najwię­kszych mistrzów. Osiągali rezultaty lepsze od innych wędka­rzy, którzy zanęt nie stosowali. Ale bez nęcenia czasami udawało się coś
12 grudnia 2018
Woda stojąca : Przepis 1  Składniki : 0,5 szklanki bułki tartej zmielonej 0,5 szklanki biszkoptów mielonych 0,5 szklanki mąki kukurydzianej (najlepiej sparzonej) 0,1 szklanki kaszy jaglanej Suszona ziemia Zapach- krew
12 grudnia 2018
Zanęta na liny:  4 szklanki grubej kaszy kukurydzianej 3 szklanki bułki tartej  2 szklanki płatków owsianych (całych)  1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mielonych orzechów arachidowych 1 szklanka kukurydzy konserwowej
12 grudnia 2018
Przepis 1 : Zanęta na wolno płynący kanał (płoć, krąp, leszcz, jaź) Składniki na 100% gotowej suchej zanęty należy dać : ·         40% biszkopty mielone ·         40% płatki owsiane zmielone
12 grudnia 2018
Do wykorzystania wszystkich możliwości zanęty wymagane jest precyzyjne jej skomponowanie. Dobre właściwości trudno uzyskać stosując jeden składnik.  Zadaniem zanęty jest ściągnięcie ryb w miejsce łowienia i przytrzymanie ich w łowisku.
12 grudnia 2018
Nęcenie  k Nęcenie długotrwałe.   Polega  ono na  wcześniejszym,  kilkudniowym przygotowaniu  łowiska.  Stosuje się  je głównie  w wodach stojących, gdzie  trudno zlokalizować  żerujące  ryby.  Porcje  zanęty  podaje  się codziennie,  w  miarę
12 grudnia 2018
Napiszę o tym, w jaki sposób skomponować dobrą zanętę. Zacznijmy od tego, że kolejne pokolenia wędkarzy wypracowały tzw. złote proporcje poszczególnych składników. Według tych zasad w zanęcie powinno być 50
12 grudnia 2018
Zanęty typowe na rzekę lub kanał. Woda bieżąca Składniki: - 1 część bułki tartej, grubszej, nie przesianej; - 1 część biszkoptów; - 1 część mielonych białych sucharów; - 1 cześć
12 grudnia 2018
Oryginalny, a przy tym bardzo skuteczny, sposób sprowadzania ryb na łowisko stosują masowo wędkarze rosyjscy. Do nęcenia wykorzystują...cegły. Te niecodzienną zanętę przygotowuje się w dwojaki sposób: na zimno i na
12 grudnia 2018
Na odległość  od 1 do 15 m kule zanętowe wszystkich  wielkości  podajemy ręką,  rzucając  od dołu.  Na większe odległości  stosujemy  mniejsze kule wielkości  mandarynki, kurzego jaja albo orzecha. Rzucamy je
12 grudnia 2018
PĘCZAK Jego przygotowanie jest możliwe w termosie lub można ugotować w zwykłym garnku.Należy wziąć pół szklanki suchego pęczaku, zalać wodą, a następnie gotować na niewielkim ogniu. Po 10 min. należy
11 grudnia 2018
Sucha mieszanka nie zanęci ryb do haczyka. By poskutkowała, trzeba sporządzić zanętę właściwą. Zacznijmy od dokładnego wymieszania suchych składników; najwygodniejsze jest dostępne w handlu obszerne wędkarskie wiadro. Należy tej czynności
11 grudnia 2018
Zanęta na karasie: 4 miarki bułki tartej  3 miarki otrąb pszennych  2 miarki płatków owsianych  1 miara śruty kukurydzianej 1/2 miary mączki arachidowej  1/2 miary melasy koprowej  1/4 miary mielonych
11 grudnia 2018
Od dawna już wędkarze wykorzystują do wabienia ryb różne substancje zapachowe, często bardzo złożone. Zaczęło się jednak od tych najprostszych: anyżku, czosnku, wanilii, stwierdzono też, że równie pobudzająco działa krew,
11 grudnia 2018
Tym razem będzie nie o sposobach prostego nęcenia, lecz odwrotnie: przedstawię pewne wątpliwości i skrupuły, które nurtują z pewnością nie tylko mnie. Więc będzie o nęceniu obfitym i bardzo skutecznym,
10 grudnia 2018
Zanęty   letnie Przepis 1 : Składniki na 100% zanęty suchej należy dać : ·         5% - pieczywo jasne ·         15% - biszkopt ·         20% - kukurydza zanętowa ·         15% -
10 grudnia 2018
Skutecznym sposobem podniesienia skuteczności naszej zanęty jest dodawanie do niej różnego rodzaju dodatków potoczne zwanym przez wędkarzy rasowaniem zanęty..Bez wahania stwierdzić można, iż jednym z najpopularniejszych są larwy muchy plujki
10 grudnia 2018
Nawet początkujący wędkarz wie, że bez nęcenia nie ma łowienia. Lecz nie wszyscy, nawet doświadczeni łowcy radzą sobie wtedy, gdy z jakichś dziwnych powodów nie mają nad wodą zanęty. Tym
10 grudnia 2018
Tę zanętę wymyślili polscy zesłańcy do Kraju Krasnojarskiego (środkowa Syberia). Jest nią zwyczajny prażony piasek. Tak tak, zwyczajny piasek, dostępny przecież prawie wszędzie. na patelnię wlewa się kilka kropel oleju
10 grudnia 2018
Przepis 1  Składniki 1,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki posiekanych czerwonych robaków 1 szklanka mielonych gotowanych ziemniaków 0,5 szklanki mielonych płatków owsianych Można dodać 0,5 szklanki krwi Sposób wykonania Składniki
09 grudnia 2018
Przepis na skuteczny atraktor samego mistrza wędkarstwa Dariusza Ciechańskiego Atraktor ze swego działania jest znany chyba każdemu wędkarzowi. Z kupnem nie ma żadnego problemu, nabycie jego  możliwe jest dosłownie w
09 grudnia 2018
Wędkarze przygotowując się na udany połów często stosują zanęty. Dzięki nim można znacznie podnieść wędkarską efektywność. Jako zanętę najczęściej wykorzystuje się: - bułkę tartą, - kukurydzę, - pęczak,  - płatki

Z kategorii zanęty

16 grudnia 2018
Wykres brań szczupaka SZCZUPAK - król drapieżników. Szczupak kształtem przypomina strzałę: jest wydłużony i lekko spłaszczony bocznie, z przewężeniem ciała przed pletwą ogonową. Głowa szczupaka jest w przedniej części spłaszczona,
16 grudnia 2018
 Rewelacyjna metoda na słabo żerujące okonie, sandacze. Metoda to sprawdza się zarówno w rzekach jak i wodach stojących. Złowienie limitu okoni przestało być problemem. Na boczny trok można złowić praktycznie
16 grudnia 2018
 Jak łowić sandacze.. a dokładnie w jakich miejscach, na jaki sprzęt i przynęty..      Sandacze - podobnie jak inne ryby - miewają okresy bardzo aktywnego żerowania, ale też czasami nie dają
16 grudnia 2018
Zapach - tajemnica sukcesu  Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Nie jest mitem, że ryby doskonale potrafią rozpoznać zapach zanęty roznoszący się w wodzie. Podobnie jak ludzie, ryba również ma swój
16 grudnia 2018
 Boreasz – największy superkomputer w Polsce oblicza pogodę kliknij;    Siatka: 4km. Długość prognozy 60h. kliknij;    Siatka: 13km. Długość prognozy 84h.  TEMPERATURA WODY Powietrze i woda oddziałują na siebie wzajemnie, woda
16 grudnia 2018
Idealny dla każdego, kto dba o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Amur należy do ryb karpiowatych. Jego  mięso jest białe, bardzo delikatne, soczyste, jędrne i dużo chudsze od mięsa karpia. Amur
16 grudnia 2018
Wielu karpiarzy jest w trakcie przygotowań do nowego sezonu karpiowego. Na początku na pewno gruntowne porządki, sprawdzamy, czego nam brakuje i co się zużyło. Niektórzy wymieniają stary sprzęt na nowy,

Polecane artykuły

01 czerwca 2019
1:Oczko / łopatka  2:Trzonek  3:Łuk kolankowy  4:Zadzior  5:Grot (ostrze)  6:Rozwarcie  7:Gardziel A mianowicie różne firmy różnie produkują i te wymiary nieznacznie mogą się różnić od siebie. Ale mniej więcej tak
01 czerwca 2019
To ryba w bardzo różny sposób traktowana przez wędkarzy. Dla jednych jest warta długotrwałych przygotowań, skomplikowanych receptur zanętowych, specjalistycznego sprzętu i studiowania rzeki, dla innych stanowi zdobycz niegodną, pogardzaną. Leszcz

Najnowsze artykuły


 

© 2019 by Poradnik wędkarski Created A. Grzechnik