Dlatego wędkarze zaczęli dodawać różne zapachy do zanęt w celu lepszego wabienia ryb. Oddziaływanie zapachów na ryby nie budzi wątpliwości. Możemy to wykorzystać w danym łowisku, aby przyzwyczaić ryby do swojej pachnącej zanęty.
Latami testowano różne aromaty, aż wyodrębniono specyficzne zapachy przeznaczone dla poszczególnych gatunków ryb. Należy dodać, że w różnych zbiornikach spotkać można się z różnymi upodobaniami ryb. Dlatego jeżeli łowimy często w jednym zbiorniku, jesteśmy w stanie bezbłędnie przyprawić zanętę dla poszczególnych gatunków.
Chcąc znaleźć idealny zapach na dane łowisko, można zanętę podzielić na porcje i każdą z nich przyprawić innym zapachem. Po łowionych rybach jesteśmy wstanie zauważyć, który z aromatów działa skuteczniej i dłużej trzyma ryby w łowisku.
Ważna zasada: przy przyprawianiu zanęty nie polegajmy na własnym nosie. Nasz węch jest dużo słabszy od rybiego i można łatwo przesadzić z zapachem. Zasadniczo normą w przyprawianiu jest dodawanie od 1 do 2 łyżeczek od herbaty na 5 litrów zanęty. Można dodać trochę więcej, jeżeli zbiornik, w którym będziemy wędkować jest bardziej zanieczyszczony.
A oto przykłady aromatów i odpowiadające im gatunki ryb:
Cynamon - leszcz, płoć
Czosnek - leszcz, płoć
Anyż - płoć, ukleja, sandacz
Goździki - karp, leszcz, płoć, ukleja i karpiowate
Kminek - leszcz, lin, płoć
Karmel - leszcz, karaś
Koper włoski - płoć, ukleja
Kozieradka - płoć, leszcz, ukleja
Kolendra - leszcz, lin
Melasa - leszcz, karaś, karp
Nostrzyk - karpiowate
Miód - karp, karaś, lin
Szafran - karp, lin, amur
Tatarak - karp, lin, amur, wzdręga
Wanilia - leszcz, karp
Kokos - karpiowate z leszczem i karpiem szczególnie
Tran - okoń, węgorz, ukleja
Truskawka - karp
Aromaty dodajemy do przygotowanej we własnym zakresie lub zakupionej w sklepie bazy zanętowej. Jeżeli trafimy idealnie w upodobania ryb na danym łowisku to mamy zapewnione udane łowy.


