Robimy własną zanętę


Do wykorzystania wszystkich możliwości zanęty wymagane jest precyzyjne jej skomponowanie. Dobre właściwości trudno uzyskać stosując jeden składnik. 

robimy własną zanętę

Zadaniem zanęty jest ściągnięcie ryb w miejsce łowienia i przytrzymanie ich w łowisku. Zanęta powinna wytwarzać smugę rozchodzącą się w wodzie w celu wabienia ryby. Następnie zanęta musi dać rybom coś do jedzenia, żeby stały w łowisku, lecz się nie nasyciły. Zanęta jest swoistą naszą reklamą dla ryb. Ma pobudzać do żerowania, ale nie sycić. 

 

Podstawowe składniki zanęt to: 

 

  • baza 
  • wypełniacze i składniki smużące 
  • składniki pobudzające 
  • składniki zapachowe i smakowe

 

Baza i wypełniacze powinny stanowić około 2/3 całości zanęty. Pozostała część to dodatki smakowe, pobudzające i zapachowe.

Do składników podstawowych, czyli do bazy możemy zaliczyć bułkę tartą, suchary mielone oraz mocno wysuszony chleb.


Wypełniacze to nic innego jak glina, żwir, piasek, ziemia z kretowiska, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana oraz kasza manna.

Składniki smużące to mleko w proszku, torf oraz kreda.

Składniki pobudzające to mielone siemię lniane, płatki owsiane, mielone konopie, otręby pszenne, mielony słonecznik, arachid oraz coco belge.

Do składników zapachowych zaliczamy wszelkie olejki i naturalne dodatki takie jak koper włoski, kminek, wanilia, kolendra, nostrzyk lub kozieradka.

Składniki smakowe to cukier puder, biszkopty mielone, przyprawa piernikowa, mielone goździki, melasa i kakao.

Możemy zwiększyć atrakcyjność zanęty dodając do niej dodatki ruszające, czyli białe robaki, pinki lub ochotkę.

 

Bardzo ważny jest też kolor zanęty. Źle dobrany może odstraszyć ryby z łowiska. Jasnej zanęty nie należy używać w łowisku z ciemnym podłożem i na odwrót.

 

Oto kilka przepisów na zanęty wykonane sposobem domowym:

 

Zanęta na karpiowate 

  • 1,5 części bułki tartej 
  • 0,5 części mąki kukurydzianej 
  • 0,5 części kaszy kukurydzianej 
  • 1 część zmielonych płatków owsianych 
  • 0,2 części cukru 
  • 0,5 części mielonych nasion słonecznika 
  • Zapach - wedle własnego uznania i w zależności od gatunku, na który się nastawiamy

 

Zanęta płociowa na wodę bieżącą 

  • 3 części bułki tartej 
  • 2 części mielonych herbatników 
  • 2 części kaszy kukurydzianej 
  • 1 część płatków owsianych mielonych 
  • 1 część mleka w proszku 
  • 0,5 części siemienia lnianego mielonego 
  • 0,5 części konopi mielonych 
  • Olejek anyżowy 
  • Glina (odpowiednio do prądu rzeki)

 

Zanęta płociowa na wodę stojącą 

  • 2 części bułki tartej 
  • 3 części biszkoptów mielonych 
  • 1,5 części mąki kukurydzianej 
  • 0,5 części mleka w proszku 
  • 2 części otrębów pszennych 
  • 1 część siemienia lnianego mielonego 
  • Zapach (koper, kminek) 
  • Ziemia z kretowiska (stosownie do głębokości łowiska)

 

Zanęta leszczowa na wodę bieżącą 

  • 2 części chleba mielonego 
  • 1 część bułki tartej 
  • 2 części płatków owsianych mielonych 
  • 0,5 części płatków owsianych całych 
  • 1 część mąki ziemniaczanej 
  • 1 część konopi mielonych 
  • Olejek kminkowy 
  • Glina (odpowiednio do prądu rzeki)

 

Zanęta leszczowa na wodę stojącą 

  • 3 części bułki tartej 
  • 2 części kaszy kukurydzianej 
  • 2 części otrębów pszennych 
  • 1 część płatków owsianych całych 
  • 1 część konopi mielonych 
  • Olejek kminkowy 
  • Ziemia z kretowiska (stosownie do głębokości łowiska)

 

Zanęta linowo-karasiowa 

  • 30% - bułka tarta 
  • 25% - kasza kukurydziana 
  • 20% - otręby 
  • 10% - słonecznik 
  • 7% - cukier puder 
  • 5% - płatki owsiane 
  • 2% - goździk 
  • 1% - wanilia

 

Zanęta na płytkie łowisko z twardym dnem (płoć, lin, krąp) 

  • 40% - suchary prażone i zmielone 
  • 20% - chrupki kukurydziane zmielone 
  • 15% - płatki owsiane zmielone 
  • 10% - kukurydza konserwowa przetarta przez sito 
  • 10% - wiórki kokosowe 
  • 5% - ziarno sezamowe lekko wyprażone i zmielone 

 

Zanęta na wolno płynący kanał (płoć, krąp, leszcz, jaź) 

  • 40% - biszkopty mielone 
  • 40% - płatki owsiane zmielone 
  • 15% - kasza kukurydziana sucha 
  • 15% - mąka kukurydziana 
  • 5% - wytłoki arachidowe zmielone 
  • 5% - ziarna słonecznika zmielone 
  • Substancja zapachowa 
  • Drobny żwir - 0,1–0,3 kg na każdy kilogram suchej mieszanki zanętowej zależnie od szybkości nurtu i głębokości wody 

 

Zanęta na wodę bieżącą z wolnym uciągiem 

  • 20% - suchary zmielone 
  • 20% - bułka tarta 
  • 15% - kasza kukurydziana parzona 
  • 10% - mąka kukurydziana 
  • 10% - kopra-melasa 
  • 10% - płatki owsiane zmielone 
  • 5% - klej PV-1 
  • 10% - pestki dyni prażone i zmielone 
  • Zapach waniliowy 
  • Gruby żwir lub glina (0,1 – 0,3 kg na kilogram suchej mieszanki zanętowej) 

 

Zanęta na wodę bieżącą z silnym uciągiem 

  • 30% - płatki owsiane 
  • 20% - bułka tarta 
  • 10% - kasza kukurydziana 
  • 5% - mąka kukurydziana 
  • 10% - mączka kostna 
  • 10% - klej PV-1 
  • 5% - otręby pszenne 
  • 10% - ziarna słonecznika 
  • Gruby żwir (0,1 – 0,3 kg na kilogram suchej mieszanki zanętowej lub glina)

 

Zanęta powierzchniowa 

  • 30% - biszkopt – dobrze wyprażony i zmielony 
  • 30% - mąka kukurydziana 
  • 25% - bułka tarta – dobrze wyprażona i zmielona 
  • 10% - siemię lniane – wyprażone i dobrze zmielone 
  • 5% - kakao 

 

Zanęta denna rozpraszająca się 

  • 30% - płatki owsiane 
  • 30% - bułka tarta – gruba 
  • 20% - chrupki kukurydziane – gniecione 
  • 10% - mąka kukurydziana 
  • 5% - otręby pszenne 
  • 5% - wiórki kokosowe 
  • Zapach owocowy
Podstawowe techniki wędkarskie
Autor: Poradnik wędkarski 30 kwietnia 2025
Dla początkujących wędkarzy kluczowe jest opanowanie podstawowych technik wędkarskich, które pozwalają zrozumieć różnorodność metod łowienia ryb oraz dobrać odpowiedni sprzęt i miejsce. W artykule przedstawiamy najważniejsze techniki, takie jak: wędkarstwo spławikowe, gruntowe, spinning, karpiarstwo oraz wędkarstwo muchowe. Każda z nich oferuje inne doświadczenia i sprawdzi się w różnych warunkach.
szczupak na spinning - majowe strategie
Autor: Poradnik wędkarski 28 kwietnia 2025
Początek maja oznacza w Polsce długo wyczekiwane otwarcie sezonu szczupakowego. Spinning, jako najbardziej dynamiczna technika połowu tego drapieżnika, daje nie tylko mnóstwo emocji, ale także pozwala skutecznie celować w największe osobniki. Jednak technika łowienia i dobór przynęt powinny być dostosowane do typu łowiska, na którym wędkujemy. Oto szczegółowy przewodnik po majowym spinningowaniu szczupaka!
Szczupak na spinning – majowe strategie na różnych wodach
Autor: Poradnik wędkarski 27 kwietnia 2025
Początek maja oznacza w Polsce długo wyczekiwane otwarcie sezonu szczupakowego. Spinning, jako najbardziej dynamiczna technika połowu tego drapieżnika, daje nie tylko mnóstwo emocji, ale także pozwala skutecznie celować w największe osobniki. Jednak technika łowienia i dobór przynęt powinny być dostosowane do typu łowiska, na którym wędkujemy. Oto szczegółowy przewodnik po majowym spinningowaniu szczupaka!
Majówka ze szczupakiem
Autor: Poradnik wędkarski 27 kwietnia 2025
1 maja to dla wędkarzy w Polsce dzień wyjątkowy – rozpoczyna się sezon na szczupaka, jednego z najcenniejszych i najbardziej emocjonujących przeciwników w naszych wodach. Ten legendarny drapieżnik budzi respekt nie tylko ze względu na swoją siłę i szybkość, ale też na widowiskowe brania, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Przygotujmy się odpowiednio na to wielkie otwarcie!
Pokaż więcej