O zanętach używanych zarówno na zawodach, jak i podczas wędkowania rekreacyjnego ukazało się już mnóstwo książek, napisano zapewne tysiące artykułów, zaś po świecie krążą dziesiątki tysięcy przepisów na cudowne mieszanki. I choć roli zanęty nie należy przypisywać magicznych właściwości, to jej znaczenie jest przecież ogromne - zarówno dla tych, co łowią na tyczkę, jak i dla miłośników feedera, przystawki, gruntówki z ciężkim ołowiem. Podstawowe składniki zanęt to: baza, wypełniacze i składniki smużące, pobudzające, zapachowe i smakowe. Podstawowe i wypełniacze powinny stanowić około 2/3 całości zanęty. Pozostała część to dodatki smakowe, pobudzające, zapachowe i ruszające, czyli wszelkie robaki.

Do składników podstawowych (bazy) możemy zaliczyć bułkę tartą, suchary mielone, czy mocno wysuszony chleb.

Wypełniacze to nic innego jak glina, żwir, piasek, ziemia z kretowiska, mąki kukurydziane, jęczmienne, kasze kukurydziane, manna.

Składniki smużące to mleko w proszku, torf, kreda, mączka mięsno kostna.

Pobudzające - to mielone siemię lniane, płatki owsiane, mielone konopie, otręby pszenne, słonecznik mielony, arachid, coco belge.

Do zapachowych zaliczymy wszelkie olejki i naturalne dodatki, jak koper włoski, kminek, wanilia, kolendra, nostrzyk i kozieradka.

Smakowe - to takie jak cukier puder, biszkopty mielone, przyprawa piernikowa, mielone goździki, melasa,kakao.

I dodatki - jak woda z łowiska, białe robaki, ochotka, kompościaki.

I z tego wszystkiego można spokojnie komponować zanęty.

Np: na leszcza

  • bułka tarta 
  • 3 szklanki- kaszka kukurydziana 
  • 2 szklanki- otręby pszenne 
  • 2 szklanki- płatki owsiane błyskawiczne 
  • 1 szklanka- konopie mielone i wyprażone 
  • 1 szklanka- kminek lub olejek 
  • obciążenie zależnie od głębokości łowiska

Kilka przepisów, na zanęty Łatwy w przygotowaniu i tani przepis na liny, karasie i karpie. 

Do przygotowania zanęty potrzebujemy:- tania zanęta bazowa (najlepiej "Karaś, Lin" lub "Karp"),- dwie puszki kukurydzy spożywczej,- 0,5 kg płatków owsianych.

Zanętę wsypujemy do wiadra. Odsączamy sok z 2 puszek kukurydzy. Wszystko mieszamy nie zapominając o dodaniu płatków owsianych i odsączonej kukurydzy. Następnie wystarczy całą masę przetrzeć przez sito, aby dobrze pracowała w wodzie. Można oczywiście dodać do tego jakiś atraktor zapachowy.

Ta zanęta nie jest już ani tania ani najprostsza w przygotowaniu. Jest za to idealna do połowu dużych ryb.

Do przygotowania zanęty potrzebujemy:

  • dobrej zanęty bazowej,
  • kukurydzy,
  • pszenicy lub pęczaku,
  • konopii
  • białych robaków

Do nawilżonej i przetartej przez sito zanęty dodajemy wraz sokiem kukurydzę, pęczak lub pszenicę, konopie i trochę białych robaków. Na koniec możemy dodać jeszcze jakiś atraktor zapachowy: kozieradka, wanilia lub tuti-fruti w zależności od rodzaju ryb jakie dominują w łowisku. Taka zanęta jest bardzo dobra w łowiskach gdzie są duże ryby, ale drobnica nie pozwala im dostać się do przynęty. W tym przypadku zanęta szybko nasyci małe ryby a nam zostaną same duże karpie itd. (w zależności od łowiska). Na przynętę w takim zestawie możemy założyć białego robaka i np. kukurydzę. Taka kanapka prezentująca się tuż nad dnem powinna ładnie zachęcać nasze okazy.Szczególnie sprawdzała się przy połowie płoci

- Płoć - Lorpio (Super) – 0.5 op - bułka tarta (wyprażona)-0.5 kg. - kilka słodkich sucharów (zemleć)- 2 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych. - 1 szklanka konopii prażonych - 1/3 szklanki coco-belge - 2/3 szklanki słonecznika łuskanego lub w łupinach (wyprażonego i drobno zmielonego) - anyż 1 op. (Dragona np. lub 1/3 Marcela) - dodatki mięsne (jokers lub pinki lub białe) Składniki z których można skomponować świetną zanętę karpiową

• bułka tarta - to podstawowy tani komponent bazowy z pewnością znajdujący się w każdej kupowanej gotowej zanęcie, dlatego nie zalecałbym dodawania go do nich, choć jest to wysokoenergetyczny węglowodanowy składnik doskonale nadający się do wytwarzanych całkowicie przez siebie zanęt, ale bez przesady do 25 % dobrze zmielonej.

• herbatnik mielony - słodki wysokokaloryczny składnik zaliczany do podstawowych, dodawany do zanęt karpiowych w stosunkowo niedużych ilościach do 15 % lekko ją przyciemniając.

• wafel mielony - biały węglowodanowy, wysokoenergetyczny składnik zlepiający dodawany w zanętach do koszyków i sprężyn, ostrożnie w niewielkich ilościach do 15 %.

• śruta sojowa - wysokobiałkowy dobry składnik zanęt karpiowych, uatrakcyjnia zanętę, mogący stanowić do 25 % zawartości.

• makuchy słonecznikowe, konopne i lniane - są to wytłoki po procesie uzyskiwania oleju z ziaren. Kupowany w sprasowanych plastrach, należy połamać na drobne kawałki i zmielić. Doskonały dodatek smakowy, wysokoenergetyczny, białkowy, natłuszczający, wzmagający pracę kul zanętowych. Zmielony doskonale uatrakcyjnia zanętę, dobrze komponuje z wieloma składnikami, ale dodawać ostrożnie do 15 %, gdyż ma mocno sycące właściwości. Dobry dodatek do przynęt i to stosowany w większych ilościach, śmiało do 25 %. W Polsce niestety osiągalny są jedynie makuchy lniane.

• makuch kukurydziany - składnik wysokoenergetyczny, silnie natłuszczający, wzmagający pracę kul zanętowych, dodawać ostrożnie do 15 %.

• otręby pszenne prażone - silnie napowietrzający spulchniający środek, przyspieszający rozpad kul zanętowych. Można nimi osuszyć przemoczoną zanętę. Stosuję do około 10 %.

• otręby kukurydziane - mają podobne działanie do otrąb pszennych, ale można dodawać je w ilościach nawet do 20 %.

• płatki owsiane - dobry składnik energetyczny dodawany do zanęt nie tylko karpiowych i do wyrobu przynęt. Osusza zanętę ułatwia jej spajanie.

• kasza kukurydziana - spulchnia zanętę, ogranicza zlepianie składników, energetyczny komponent. Również spore zastosowanie w różnego rodzaju przynętach.

• kasza gryczana palona - po uprażeniu dobry komponent dodawany do 10 % do zanęt, służący również jako dodatek do przynęt.

• bób - bardzo dobra przynęta na duże karpie. Ususzony i zmielony może służyć również jako składnik do zanęt, ale ostrożnie bo jest silnie sycący. Wysoko proteinowy i węglowodanowy produkt z zawartością amylaz, lekko natłuszczający.

• kartofle - od wieków stosowany jako zanęta i doskonała przynęta na duże egzemplarze. Stosowany w różnych postaciach, zawsze bardzo ceniony.

• ziarno kukurydzy - chyba najbardziej popularna przynęta i zanęta spotykana nad wodą. Można stosować konserwową z puszki, ale znacznie lepsze wyniki osiąga się stosując gotowane ziarno kupione na wagę na targu.

• biszkopt mielony - doskonały dodatek wysokoenergetyczny nadający zanęcie puszystość. Bardzo często korzystam z zalet tego produktu dodając nawet do 30 % całej objętości.

• piernik mielony - ciemny, na miodzie, zawierający wiele ziół, mocno słodki, przyciemnia zanętę, bardzo cenny komponent. Nie należy jednak przesadzać, stosować do 10 %.

 coco belge - składnik spulchniający, zwiększający apetyt, polecany do zanęt wysokobiałkowych, dodawać do 15 %.

• kopra - występuje jako coprah melasa, słodka wspomaga trawienie dodawać do 15 %. Można łączyć z zapachem migdałów i orzechami.

• orzech arachidowy prażony - składnik natłuszczający, zapachowy, wysokokaloryczny stosować do 10 %.

• karmel - zapach można łączyć z innymi jak orzechy, migdały i czekolada oraz ser, kopra czy miód.

• mieszanka czekoladowa - bardzo dobry dodatek do zapachów słodkich i owocowych. Przyciemnia zanętę, stosować poniżej 10 %.

• migdały - silny specyficzny zapach stosować do 5 %, a mielone migdały do 10 %. Dobrze komponuje z zanętami słodkimi.

• pistacje - niektórzy stosują wręcz bezpośrednio jako zanęta i przynęta. Ze względu na twardość produktu stosuję ją jako zmielony dodatek zanętowo - przynętowy, ale rzadko.

• zanęta granulowana - kupowana w sklepach wędkarskich jest mięsna w różnych smakach, tonąca, podawana procą, daje bardzo dobre efekty.

• sucha karma zwierzęca - jest pływająca. Stosuje się wołowinę lub wołowinę z kurczakiem. Z dziurką ma zastosowanie jako przynęta i zanęta przy łowieniu metodą powierzchniową. Pozostała, zmielona służy jako komponent zanętowy i przynętowy, dodawany nawet w 30 %.

• robaki - rosówki, czerwone robaki, dendrobena, białe robaki są doskonałą przynętą, a białe i posiekane czerwone robaki doskonale nadają się jako dodatek do zanęty. Białe robaki przyspieszają rozpad kul zanętowych.

16 grudnia 2018

Składniki zanęt

Składniki zanęt
28 czerwca 2020
Sandacz ma swoje szczególne przyzwyczajenia lubi przebywać w określonych miejscówkach. Istnieje prawie stuprocentowe prawdopodobieństwo, że jeśli trafimy na twarde dno bez złogów mułu, to będą tam sandacze. No i niby
28 czerwca 2020
Lato nie jest najlepszym okresem łowienia drapieżników i sprowokowanie ich, by zaatakowały naszą sztuczną przynętę, nie jest wcale łatwe. Warto wtedy spróbować szybkiego obławiania dużej ilości miejsc ogólnie uznawanych za
27 czerwca 2020
Wszystkie ryby mają doskonale rozwinięty narząd węchu, znajdujący się w dołku węchowym, połączonym z parzystymi otworami węchowymi. Otwory te znajdują się zwykle na górnej szczęce. Ryba wyczuwa zapach, gdyż woda
25 czerwca 2020
Aby rybę zwabić na łowisko i skusić do pochwycenia haczyka, doświadczeni wędkarze wcześniej, tydzień lub dwa, systematycznie nęcą. O tej samej porze najlepiej wczesnym świtem, a także o zachodzie słońca
25 czerwca 2020
Profesjonalny kalendarz brań na dziś, jutro...,to sprawdzony godzinowy wędkarski informator połowu ryb, stworzony dla wędkarzy, przedstawiający miesięczną intensywność żerowania ryb. Dane i opinie z wielu przyczyn nie mogą uchodzić za

Najnowsze artykuły

25 czerwca 2020
Profesjonalny kalendarz brań na dziś, jutro...,to sprawdzony godzinowy wędkarski informator połowu ryb, stworzony dla wędkarzy,
21 czerwca 2020
W nizinnych rzekach łowimy sztuki zdrowe i dobrze odkarmione, a jeśli w wodzie czystej smaczne
16 grudnia 2018
 Rewelacyjna metoda na słabo żerujące okonie, sandacze. Metoda to sprawdza się zarówno w rzekach jak
16 grudnia 2018
 Jak łowić sandacze.. a dokładnie w jakich miejscach, na jaki sprzęt i przynęty..      Sandacze -
16 grudnia 2018
Zapach - tajemnica sukcesu  Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Nie jest mitem, że ryby doskonale
16 grudnia 2018
 Boreasz – największy superkomputer w Polsce oblicza pogodę kliknij;    Siatka: 4km. Długość prognozy 60h. kliknij;
16 grudnia 2018
Idealny dla każdego, kto dba o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Amur należy do ryb karpiowatych.
16 grudnia 2018
Wielu karpiarzy jest w trakcie przygotowań do nowego sezonu karpiowego. Na początku na pewno gruntowne

Polecane strony

16 grudnia 2018
Zanęty używane przez zawodników przeważnie zawierają aż kilkanaście składników. Trzeba mieć duże doświadczenie, żeby taką
16 grudnia 2018
Płoć- jest rybą pospolitą,  występującą niemal w każdym zbiorniku wodnym. Sprawia to, że niejednokrotnie jest
16 grudnia 2018
Wszyscy chyba chociaż raz słyszeli o wyżej wymienionych przynętach (zanętach). Oprócz tego, że są skuteczne
16 grudnia 2018
O zanętach używanych zarówno na zawodach, jak i podczas wędkowania rekreacyjnego ukazało się już mnóstwo
15 grudnia 2018
Wczesną wiosną tuż przed tarłem leszcza możemy znaleźć w płytkich zatoczkach, gdzie ryba ta rozpoczyna
15 grudnia 2018
 3 szklanki bułki tartej  2 szklanki mielonych herbatników  2 szklanki mąki kukurydzianej  2 szklanki otrąb
15 grudnia 2018
Odpowiednio dobrane gliny to jednak dopiero początek, gdyż należy je odpowiednio przygotować i połączyć z
15 grudnia 2018
Poniższy artykuł został poświęcony zagadnieniu łączenia gliny z zanętą spożywczą, jednocześnie fragmentarycznie obejmuje omówienie podstawowych
15 grudnia 2018
 Przygotowując glinę pod tym kątem należy przede wszystkim uwzględnić to w jaki sposób zamierzamy „nakryć
15 grudnia 2018
Mieszanie na sucho. Jeśli  mieszan­ka  ma się  składać  z większej  liczby składników,  trzeba je najpierw
15 grudnia 2018
Mielone pieczywo - zwykle zawiera w różnych proporcjach bułkę i chleb.  Jeśli kupujemy gotowe, to
15 grudnia 2018
 Mniej wartki prąd wody i obfitość pożywienia sprawiają, iż w rzekach karpie często patrolują długie
15 grudnia 2018
Wiosenna płoć  Tą mieszankę przygotowujemy na jeszcze lekko ospałe wiosenne płocie. Składniki: - 0,5 kg
15 grudnia 2018
Składniki : 0,5 szklanki zmiksowanej kukurydzy razem z zalewą 0,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki
14 grudnia 2018
W dzisiejszej dobie czasu, nęcenie karpia przybrało duże zróżnicowanie. Jedni nęcą tym samym czego używają
14 grudnia 2018
Ryby krąpiowe Waniliowa Składniki: - 1kg bułki tartej; - 0,5kg mąki kukurydzianej; - 0,5kg otrąb
14 grudnia 2018
Słodko  Składniki: - 40% mąki kukurydzianej zmielonej na pył; - 20% mleka w proszku; -
14 grudnia 2018
Rzeczna  Składniki:  - 4 części gotowanej kaszy kukurydzianej;  - 1 części mielonego suchego chleba;  -
14 grudnia 2018
Składniki : 2 szklanki rozdrobnionych ugotowanych ziemniaków 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka roztartego ugotowanego
13 grudnia 2018
Pory roku. Wiosenna Składniki: - 25-30% kopra-melasy - 5-10% kleju PV-1 - 5-10% soji -
13 grudnia 2018
Idealnym składnikiem do zanęt jest makuch słonecznikowy, a dokładniej wytłoki, sprasowane pestki słonecznika powstałe podczas
13 grudnia 2018
Zapach:  do zanęty na leszcze dodać można zapach (lub atraktor) spośród ulubionych przez ten gatunek
13 grudnia 2018
 Podczas łowienia  z użyciem  nęcenia wstępnego  i donęcania  można  wy­różnić dwie skrajne taktyki. Pierwsza polega
13 grudnia 2018
Na rynku dostępne  są  zanęty  prze­znaczone na określony rodzaj wody - rzekę,  jezioro czy kanal.
12 grudnia 2018
Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie początkującym adeptom znaczenia ziemi i gliny w naszej wspólnej pasji
12 grudnia 2018
Przed laty nęcenie ryb było sztuką tajemną, dziedziną dostępną tylko dla najwię­kszych mistrzów. Osiągali rezultaty
12 grudnia 2018
Woda stojąca : Przepis 1  Składniki : 0,5 szklanki bułki tartej zmielonej 0,5 szklanki biszkoptów
12 grudnia 2018
Zanęta na liny:  4 szklanki grubej kaszy kukurydzianej 3 szklanki bułki tartej  2 szklanki płatków
12 grudnia 2018
Przepis 1 : Zanęta na wolno płynący kanał (płoć, krąp, leszcz, jaź) Składniki na 100%
12 grudnia 2018
Do wykorzystania wszystkich możliwości zanęty wymagane jest precyzyjne jej skomponowanie. Dobre właściwości trudno uzyskać stosując
12 grudnia 2018
Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Prawdą jest, że ryby rozpoznają zapach zanęty i przynęty nie
12 grudnia 2018
Nęcenie długotrwałe.   Polega  ono na  wcześniejszym,  kilkudniowym przygotowaniu  łowiska.  Stosuje się  je głównie  w wodach
12 grudnia 2018
Napiszę o tym, w jaki sposób skomponować dobrą zanętę. Zacznijmy od tego, że kolejne pokolenia
12 grudnia 2018
Zanęty typowe na rzekę lub kanał. Woda bieżąca Składniki: - 1 część bułki tartej, grubszej,
12 grudnia 2018
Oryginalny, a przy tym bardzo skuteczny, sposób sprowadzania ryb na łowisko stosują masowo wędkarze rosyjscy.
12 grudnia 2018
Na odległość  od 1 do 15 m kule zanętowe wszystkich  wielkości  podajemy ręką,  rzucając  od
12 grudnia 2018
PĘCZAK Jego przygotowanie jest możliwe w termosie lub można ugotować w zwykłym garnku.Należy wziąć pół
11 grudnia 2018
Sucha mieszanka nie zanęci ryb do haczyka. By poskutkowała, trzeba sporządzić zanętę właściwą. Zacznijmy od
11 grudnia 2018
Zanęta na karasie: 4 miarki bułki tartej  3 miarki otrąb pszennych  2 miarki płatków owsianych
11 grudnia 2018
Zapachy wabiące poszczególne gatunki ryb ZAPACH Płoć Leszcz Ukleja Karp Lin anyż + - +

Z kategorii

Najnowsze

28 czerwca 2020
Sandacz ma swoje szczególne przyzwyczajenia lubi przebywać w określonych miejscówkach. Istnieje prawie stuprocentowe prawdopodobieństwo, że
28 czerwca 2020
Lato nie jest najlepszym okresem łowienia drapieżników i sprowokowanie ich, by zaatakowały naszą sztuczną przynętę,
27 czerwca 2020
Wszystkie ryby mają doskonale rozwinięty narząd węchu, znajdujący się w dołku węchowym, połączonym z parzystymi
25 czerwca 2020
Aby rybę zwabić na łowisko i skusić do pochwycenia haczyka, doświadczeni wędkarze wcześniej, tydzień lub
Media Społecznościowe

Proudly A.G by Poradnik wędkarski

Strony