Przygotowanie pszenicy jest bardzo proste, można zrobić to na dwa podstawowe sposoby:
1. Szklankę ziaren zalewamy wrzątkiem w termosie by jak najdłużej utrzymać wysoką temperaturę. Po około 5-6 godzinach pszenica powinna stać się odpowiednio miękka. Jeśli zamierzamy również nęcić pszenicą należy zaparzyć jej znacznie więcej
2. Drugim sposobem przygotowania jest podgrzewanie pszenicy na małym ogniu przez 2–3 godziny, mieszając i obserwując, aż zaczną pękać osłonki. Kiedy już połowa ziaren zacznie pękać, przerywamy proces i zaczynamy odcedzać. Odpowiednio przygotowane ziarna będą mieć widoczny biały miąższ.
Na przynętę nadawać będą się te ziarna, które są wyraźnie popękane. Pszenica jest bardzo dobrą przynęta na takie ryby jak: płocie, krąpie, liny...
Doskonałym rozwiązaniem jest stosowanie pszenicy również jako zanęty,a jej niewielka ilość wystarczy, by zwabić ryby.
Created by Poradnik wędkarski