Kukurydzę należy wsypać do naczynia, zalać wodą i moczyć przez 24 godz. Namoczoną, po dolaniu wody, gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 8–10 godzin. Trzeba pilnować, aby w czasie gotowania ziarna były cały czas przykryte pod wodą. Gdy zaczynają pękać, wsypać łyżeczkę mąki kukurydzianej i gotować jeszcze przez 10 min, po czym garnek odstawić i ostudzić ziarna. Dopiero po całkowitym ostudzeniu wylać wodę z garnka. Kukurydza jest lubiana przez karpie, duże leszcze i czasami duże płocie. Spośród zbóż najpopularniejszą przynętą są nasiona kukurydzy. Mają wielkość, która ogranicza brania małych ryb. Ich żółty kolor jest bodaj najlepiej widocznym kolorem, szczególnie na dużych głębokościach. Na haczyk nadają się zarówno ziarna kukurydzy konserwowej, jak i gotowane ziarna dojrzałej kukurydzy. Te ostatnie są większe i znacznie twardsze, dlatego nadają się do łowienia dużych ryb. Kukurydzę na przynętę można ulepszać, dodając do niej aromaty albo nawet barwniki (czerwony, pomarańczowy). W sklepach wędkarskich dostępna jest gotowa aromatyzowana i barwiona kukurydza przynętowa. Kukurydza jest dobra na płocie, leszcze, karpie, a także karasie. Kukurydzę konserwową zakładamy na następujące rozmiary haków:
- jedno ziarno - numer 14,
- dwa ziarna - numer 10,
- trzy ziarna numer 8.


