Zapach: do zanęty na leszcze dodać można zapach (lub atraktor) spośród ulubionych przez ten gatunek aromatów: karmelu, wanilii, cynamonu, kokosu, kopru włoskiego, kozieradki, nostrzyka i kolendry. Dawkowanie: jeśli dodajemy gotowy atraktor, według dawki podanej na opakowaniu.
Przygotowanie:
– zanęty na rzekę: suche składniki należy dosypać do uprzednio ugotowanej kaszy kukurydzianej, dopiero gdy składniki wchłoną wilgoć, można ocenić, czy zanętę należy dodatkowo nawilżyć. W tym przypadku stosujemy melasę rozpuszczoną w wodzie. Do obciążania (konieczne w przypadku rzek o szybkim nurcie) stosujemy glinę (konieczna jest tzw. glina rzeczna, wiążąca, proporcja 1 : 1 lub 1 : 2) lub żwir (jednak nie więcej niż 1/4 objętości zanęty). Niemal zawsze zanętę należy dodatkowo skleić.
Created by Poradnik wędkarski