Dobrze wybrane miejsce to  pewny sukces. Wiosną karp lubi się wygrzewać. Szuka ciepłej wody i wychodzi na płycizny.

Idealne łowisko to wtedy rozległy szczyt górki, jakaś kilkuarowa łacha, gdzie głębokość wody nie przekracza półtora metra. Latem karp szuka pokarmu na głębokości od dwóch do sześciu metrów. Zwykle łowię wtedy na górkach. Więcej brań jest na szczytach, znacznie mniej na stokach, a bardzo mało u podnóża. Pewnie bierze się to stąd, że na różnych głębokościach różna jest też temperatura. Jesienią, we wrześniu i październiku, karp schodzi jeszcze niżej. Łowię wtedy na stokach lub u podnóża górek na głębokości co najmniej czterech metrów.

W wyborze łowiska pomaga sondowanie dna i mapa głębokości jeziora z zaznaczeniem górek, stoków i rodzaju dna (twarde, muliste). Jeśli przy sondowaniu czuć zapach siarkowodoru, to w takich miejscach karp na pewno nie będzie się trzymał. Tam, gdzie nie da się jeziora sondować z łodzi, można użyć markera, czyli zawiązanego na końcu żyłki jaskrawego spławika z dużym przelotowym ciężarkiem. Po rzucie napręża się żyłkę zatapiając spławik do samego ciężarka, a potem popuszcza z kołowrotka po pół metra żyłki aż marker pokaże się na powierzchni. Ilość popuszczonej żyłki wskazuje jak głęboko jest w tym miejscu. Po ściągnięciu ciężarka metr lub dwa całą operację powtarza się od początku.Przed ostatecznym wyborem łowiska kilka dni poświęcam na jego obserwację. Staram się wejść z lornetką na jakieś wzniesienie lub nawet na drzewo i z góry poobserwować taflę wody. Najlepiej, kiedy widać żerowanie karpi. Łatwo je odróżnić od innych ryb, bo po karpiach zostają nie pojedyncze pęcherzyki, ale całe gejzery baniek powietrza. Zwracam też uwagę, gdzie karpie się spławiają. Jeśli w jakimś miejscu widać je częściej, to znak, że lubią się tam trzymać. Niekiedy w słoneczny dzień stado karpi wygrzewa się pod powierzchnią. Gdzie karp lubi przebywać, tam czuje się bezpiecznie i tam najprawdopodobniej żeruje, a jeżeli nawet nie, to gdy w pobliżu znajdzie zanętę, z pewnością nią nie pogardzi. Przy wyborze łowiska uwzględniam też rodzaj dna. Karp raczej wybiera muł, choć zdarzają się wyjątki.W ustronnym miejscu można łowić duże karpie nawet 15 metrów od brzegu, ale im więcej na nim ludzi i hałasu, tym dalej trzeba łowić. Bezpieczna odległość to około 50 metrów. Powyżej 80 metrów można się już zachowywać dość swobodnie, bo z tej odległości karp mało zwraca uwagi na to, co się dzieje na brzegu.

KUCHNIA

Kulki proteinowe robię zawsze według jednego przepisu. Oto składniki na kilogram ciasta. Z tej porcji można zrobić 150 - 170 kulek zanętowych o średnicy półtora centymetra.Dwie szklanki mąki kukurydzianej, - dwie szklanki mleka w proszku,- szklanka mąki pszennej,- szklanka kaszy manny,- sześć jajek,- dwie łyżki stołowe miodu pszczelego,- dwie łyżki stołowe oleju jadalnego,- barwnik spożywczy,- atraktor (zapach).

Barwnika daję tyle, żeby ciasto miało zdecydowany kolor. Czerwone i brązowe kulki lepiej widać na dnie jasnym. Na dno muliste dobre są kulki żółte.Atraktora w proszku daję trzy czubate łyżeczki, a w płynie - jedną łyżeczkę (ok. 5 ml). Moje sprawdzone zapachy to truskawka, wanilia, róża, krewetka, wieloowocowy (tutti-frutti) i tzw. scopex, czyli skoncentrowany wyciąg z krabów i małży.Składniki płynne, tj. jajka i miód, miksuję i stopniowo dodaję do nich wymieszane składniki suche. Powinno z tego wyjść jednolite, dość twarde ciasto, takie jak na kopytka. Jeżeli jest za rzadkie, dosypuję mąki kukurydzianej, jeżeli za twarde, dolewam mleka.Zwykle z kilograma gotowego ciasta odłączam dziesięć dag na duże kulki, które pójdą na włos. To ciasto musi pachnieć bez porównania silniej niż zanętowe, dlatego dodaję do niego dwie łyżeczki suchego atraktora lub niepełną łyżeczkę scopexu.Po wyrobieniu ciasta robię z niego wałki i formuję kulki specjalną maszynką albo ręcznie. W czasie gotowania kulki zwiększają swoją średnicę o 25 - 30%. Jeśli zatem chcę nęcić kulkami nie większymi niż półtora centymetra, to z surowego ciasta robię kulki o średnicy 10 - 12 mm. Kulki na włos o średnicy 15 - 20 mm po ugotowaniu mają 20 - 25 mm.Tak sporządzone kulki będą po ugotowaniu tonęły. Jeżeli potrzebuję na włos kulek pływających, oblepiam ciastem kawałki styropianu lub korka. Można też zrobić kulki pływające ze zwykłych kulek tonących. Trzeba je tuż po ugotowaniu prażyć w piekarniku w temperaturze około 130 stopni przez 15 - 20 minut. Większe zaufanie mam jednak do pływających kulek ze styropianem, bo w czasie prażenia ulatnia się zapach.Kulki gotuję wrzucając je na wrzątek. Wcześniej do wody dodaję łyżeczkę tego samego atraktora, jakim wzbogaciłem ciasto. Wyrównuje to częściową utratę zapachu przy gotowaniu. Do naczynia wrzucam naraz tylko tyle kulek, żeby każda leżała osobno na dnie. Mniej więcej po minucie gotowania kulki wypływają na wierzch. Od tego momentu gotuję je jeszcze dwie minuty. Ugotowane kulki wyciągam łyżką cedzakową i rozkładam na ściereczce, żeby wyschły. Wysuszone kulki można przechowywać w lodówce w płóciennym woreczku przez tydzień. Najlepsze są świeże, dlatego jednocześnie robię tylko tyle, ile potrzeba na kilka dni. W ostateczności kulki można podzielić na dzienne porcje i zamrozić w foliowych woreczkach. Ponieważ mrożone kulki częściowo tracą zapach, do każdego woreczka dosypuję szczyptę atraktora.

 NĘCENIE

Karpiowe łowisko trzeba zanęcać codziennie co najmniej przez tydzień, zawsze o tej samej porze.Zwykle wykładam zanętę na całej górce. Przedtem oznaczam jej szczyt w taki sposób, żeby nie przeszkadzało to później w holowaniu karpi.Na początku nęcę kukurydzą i kulkami. Karp to ryba ciekawska. Jeżeli wejdzie w kukurydzę, to nawet jeśli nie zna kulek, nie oprze się, żeby ich nie spróbować. Jak spróbuje raz, drugi i trzeci, będzie go można na te kulki złowić. W pierwszym dniu wypływam łódką lub pontonem i na obszarze kilku metrów kwadratowych na szczycie górki wysypuję 5 - 7 kg surowej, słodkiej kukurydzy. Przez długi czas, zanim nie napęcznieje, będą ją mogły jeść tylko karpie. Prawie miesiąc pozostanie świeża i nie ma obaw, że zakwasi łowisko. Kukurydzy musi być tyle, żeby na dnie utworzyła jakby dywan. Dopiero na nim kładę 50 - 70 kulek zanętowych o średnicy 10 - 15 mm. Ważne jest, żeby z początku kulki były na wierzchu, bo wtedy karpie, jedząc kukurydzę, muszą się na nie natknąć. Później, kiedy już przywykną do kulek, bez trudu znajdą je w mule. Duży karp potrafi sięgnąć nawet czterdzieści centymetrów w głąb mułu.Po dwóch dniach nęcę ponownie, tak samo jak za pierwszym razem. Potem codziennie donęcam tylko kulkami. Nie potrzeba więcej niż 20 - 25 sztuk. Karpie nie muszą najeść się do syta. Wystarczy, że znajdą co nieco do zjedzenia i będą przypływać regularnie. Do 50 metrów strzelam kulki z procy. Jeśli nęcę dalej, rzucam je przy pomocy kobry. Staram się trafić w koło o średnicy 10 m. Często kilka kulek umieszczam blisko brzegu. Jeśli następnego dnia ich nie ma, to można być pewnym, że na łowisku też zostały zjedzone.Zawsze przed nęceniem łowisko bacznie obserwuję, jeśli widać jakieś banieczki lub zawirowania wody, to znaczy, że karpie są. Łowić zaczynam wtedy, gdy oznaki żerowania trwają przez dwa - trzy dni z rzędu. Jeśli tych oznak nie widać, nęcę przez dwa tygodnie.Na każdym jeziorze karpie reagują na inny zapach. Gdy nie znam dobrze łowiska, staram się zdobyć informacje od miejscowych karpiarzy. Jeśli to się nie uda, zaczynam nęcić dwoma rodzajami kulek. Moja ulubiona kombinacja to scopex i róża. Dobre jest też zestawienie zapachów truskawki i wanilii. Kiedy zaczynam łowić, to na wędkach mam kulki w obu zapachach. Później stopniowo przechodzę na łowienie i nęcenie kulkami o tym zapachu, na który mam więcej brań.W dniu łowienia nie strzelam kulkami, żeby karpi nie spłoszyć. Przy zarzucaniu zestawów dowiązuję do haka rozpuszczalną nić, na którą nawlekam pięć kulek zanętowych pokrojonych na połówki. Kulki kroję po to, żeby były dla karpi mniej atrakcyjne niż kulki na włosie.  Właściwą porcję zanęty wystrzeliwuję dopiero po skończonym łowieniu.Jeżeli w nowym łowisku przez dwa - trzy tygodnie nie mam brań, to znaczy, że źle wybrałem i zaczynam wszystko od początku w innym miejscu.

ZESTAWY KARPIOWE

Łowiąc karpie metodą włosową, używam trzech podstawowych zestawów.Zestaw z długą rurką antysplątaniową. Nadaje się na dno muliste. Pozwala stosować długie przypony (40 - 50 cm). Zestaw rzadko się plącze, nawet przy bardzo dalekich rzutach. Jego wadą jest pływalność rurki, która nie opada na dno, tylko ukośnie stoi w wodzie, co może karpia spłoszyć.Zestaw helikopterowy. Na końcu żyłki jest przypięty do agrafki ołów, a nad nim, na rurce antysplątaniowej, krótki przypon (15 - 20 cm). Nazwa wzięła się stąd, że w czasie rzutu przypon kręci się z rurką wokół żyłki głównej. Zestaw helikopterowy stosuję na dno twarde.Krótka rurka antysplątaniowa, tzw. igiełka. Rurka jest sztywna, krótka i tonąca. Mało widoczna dla karpi. Można do niej zakładać tylko krótkie przypony, do 20 centymetrów. Zestaw wszechstronny. Nadaje się i na dno twarde, i lekko muliste. Dobry do łowienia na „bałwanki” (dwie kulki proteinowe).Zamiast szczegółowo objaśniać ogólne zasady budowy zestawów, spróbuję przedstawić rolę poszczególnych elementów.Rurka antysplątaniowa. Dzięki niej przy rzucie zestaw się nie plącze. Stosuję rurki miękkie i długie (do pół metra) do zestawów karpiowych lub krótkie i sztywne, tzw. igiełki, firmy Technipeche. Najlepsze są rurki czarne lub ciemnozielone. Rurka musi być zawsze dłuższa od przyponu. Wyjątek stanowi „igiełka”.Specjalny klips do wymiennego mocowania ciężarków (technipeche). Klips stanowi jakby przedłużenie rurki i jest z nią połączony ciemnym gumowym wentylkiem. Z braku klipsa można naciągnąć na koniec rurki kilka dużych gumowych stoperów lub kawałków ciemnego wentylka, a między nie ciężarek z wtopionym krętlikiem lub krętlik przyponu przy zestawie helikopterowym. Jeśli używa się wentylków, trzeba je zablokować oplotem z nitki. Nie powinno się zakładać między stopery krętlika z agrafką do wymiennego mocowania ciężarków, bo to zwiększa odstęp między rurką a ciężarkiem, a przez to i możliwość splątania zestawu przy rzucie.Ciężarek. Najważniejsze jest dobranie jego wagi do siły wyrzutu wędziska. Przy wędziskach karpiowych nie podaje się zwykle ciężaru wyrzutowego, tylko ciężar (w funtach) potrzebny do ugięcia szczytówki. Najczęściej spotykane wędziska  2 lbs, 2 1/2 lbs i 2 3/4 lbs pozwalają na bezpieczne wyrzucanie ciężarków o wadze odpowiednio: 60, 75 i 90 g. Zazwyczaj dla bezpieczeństwa zakładam ciężarki o 10 g mniejsze od podanego maksimum. Przy donęcaniu kulkami nanizanymi na nić rozpuszczalną odejmuję od ciężarka kolejne 10 gramów. Jeśli warunki na to pozwalają, zakładam ciężarek jeszcze mniejszy - taki tylko, żeby się nim swobodnie dało dorzucić na łowisko i ani grama więcej. Ciężarki powinny mieć kształt łezki, bo wtedy, dzięki małym oporom powietrza, dalej lecą. Powinny też mieć wtopiony krętlik, na którym mogą się swobodnie obracać. Maluję je na czarno, żeby były słabo widoczne na dnie, a dobrze widoczne przy rzucie, na tle nieba. Można wtedy kontrolować, czy zestaw leci prawidłowo.Gumowy stoper. Nawlekam go na żyłkę między klipsem a krętlikiem. Dzięki niemu klips nie zbija węzła. Stoper musi być duży, żeby się nie klinował. Przy zestawach bez klipsa stoper można zastąpić wentylkiem naciągniętym na koniec rurki.

PRZYPON.

Przypon musi być bardzo miękki, żeby przy wsysaniu kulek proteinowych karp nie wyczuł oporu. Robię go ze specjalnej plecionki do przyponów karpiowych firmy Technipeche. Wolę plecionki ciemne, a więc czarne lub ciemnozielone, w ostateczności pstre. Jeśli nie mogę dostać plecionki, robię przypon z miękkiej żyłki 0,25 mm. Na dno muliste przypon powinien mieć 30 - 40 cm, nie może jednak być dłuższy niż rurka antysplątaniowa. Na dno twarde wystarczy 15 cm.Wiązanie przyponu zaczynam od zrobienia na końcu plecionki małej (do 1 cm) pętelki do mocowania kulki proteinowej. Odmierzam tyle plecionki, jak długi ma być włos. To zależy od tego, co chcę na niego nawlekać. Jeśli to ma być jedna kulka, zostawiam włos dwa razy dłuższy niż trzonek haka. Lepiej, żeby włos był za długi, bo w razie potrzeby można go potem owinąć wokół trzonka. Haczyk wiążę za pomocą „węzła bez węzła”. Przekładam plecionkę przez oczko wkładając ją od strony zewnętrznej haka, okręcam włos i trzonek haka siedem-osiem razy nawijając zwoje od oczka w stronę łuku kolankowego, po czym przekładam plecionkę od strony zewnętrznej przez oczko i zaciągam. Taki węzeł można w każdej chwili rozwiązać i zawiązać na nowo zmieniając długość włosa. Jeżeli przypon jest z żyłki, haczyk wiążę normalnie, a włos robię z nici dentystycznej lub z ciemnej stilonowej nitki przywiązanej do łuku kolankowego. Przypon obowiązkowo kończy się krętlikiem, który w czasie holu chroni żyłkę przed skręceniem.Używam haków karpiowych typu firm Owner i Partridge. Wszechstronne wielkości to jedynka i dwójka.  Nadają się do kulek od 20 do 35 mm. Do łowienia na kukurydzę i mniejsze kulki wiążę haki numer cztery, pięć i sześć.

KOMBINACJE Z PROTEINAMI

Kombinować z przynętą trzeba zawsze. Kuszenie na rozmaite sposoby to podstawowa zasada przy karpiach.Zaczynam „po bożemu”. Na zestawy zakładam proteinowe kulki, takie same, jakimi nęciłem, ale większe (20 - 25 mm) i mocniej pachnące. Specjalnym szydełkiem przekłuwam kulkę, przewlekam włos i stopuję kawałkiem słomki albo specjalnym plastikowym stoperem. Kulka po założeniu powinna dotykać kolanka haka. Jeśli włos jest za długi, okręcam go wokół trzonka.Na jedną wędkę zakładam kulkę tonącą, a na drugą pływającą. Przy kulce pływającej trzeba przypon dociążyć śruciną, bo inaczej unosiłaby się nad dnem. Dobrze jest wypróbować to przy brzegu. Ma być tak: śrucina się opiera o dno, haczyk sterczy do góry, a nad nim unosi się kulka. Jeśli dno jest twarde, zaciskam śrucinkę 3 - 4 centymetry od haczyka. Jeżeli muł jest bardzo rzadki, taka „maślanka”, to śrucinkę zaciskam w odległości 8 centymetrów. Wtedy ołów zapada się w muł, a haczyk i kulka sterczą tuż nad dnem.Gdy karpie nie interesują się kulką leżącą na dnie, zakładam na włos „bałwanka”. To po prostu dwie kulki: pierwsza tonąca, a druga pływająca. Haczyk wtedy leży, a bałwanek stoi sam na dnie. Zwykle druga kulka jest mniejsza i ma inny kolor. Zapach może być taki sam, ale nie musi. Są takie zestawienia zapachów, które do siebie pasują, np. truskawka z krewetką, truskawka z wanilią, scopex z krewetką.Kombinuję przy każdym przerzuceniu wędki. Wymieniam kulki na świeże, zmieniam kolory, zapachy, zakładam bałwanki. Kiedy widzę, że karp żeruje w zanęcie, a brań nie mam, albo są tylko lekkie trącenia, zmieniam kulki na mniejsze (zanętowe).Na każdym łowisku od czasu do czasu sięgam po tradycyjne karpiowe przynęty, a więc kukurydzę i ziemniaki. Używam specjalnej kukurydzy puszkowej cukk. Jest duża i na tyle twarda, że przy rzucie nie spada. Na włos zakładam 4 - 5 ziarenek. Żeby unieść kukurydzę nad dno, na włos między ziarna daję dwa kwadraciki pianki. Przed zarzuceniem sprawdzam przy brzegu, czy pianki uniosą ziarna, ale tak, żeby haczyk leżał na dnie. Z ziemniakiem jest taki problem, że jeśli się go założy na włos w tradycyjny sposób, to przy rzucie spada. Jeden z kolegów wymyślił, żeby włos mocować do sprężynki od długopisu wkręconej w ziemniak. Sprężynkę trzeba skrócić o połowę, trochę rozciągnąć i oczyścić z obcych zapachów. Wkręca się ją tak, żeby cała się schowała, ale nie wyszła na drugą stronę ziemniaka.Marzeniem każdego karpiarza, oczywiście także i moim, jest znalezienie ustronnego, nikomu nie znanego łowiska, w którym pływa karp z mchem na grzbiecie. Poszukiwania więc nie mają końca. Trudno trafić na taką wodę z ogromną rybą, ale muszę powiedzieć, że złowienie kilkunastokilogramowej sztuki w dzikim stawie z trudno dostępnymi brzegami to także ogromne przeżycie.

KARPIOWA ZASIADKA

Żeby karp dobrze brał, temperatura wody powinna być powyżej 10 stopni.Ciśnienie musi być powyżej 1000 hPa. Wiatr północny lub północno-zachodni. Bardzo dobra jest też pogoda bezwietrzna. Latem duże karpie żerują wczesnym rankiem, późnym popołudniem i w nocy. Jesienią - przez cały dzień, z wyjątkiem wczesnego ranka. Duże karpie mają swoje godziny żerowania i raczej nie da się ich zmienić nawet długotrwałym nęceniem. Ważne tylko, żeby zaczynać łowienie przed stałą porą nęcenia. Dobrą wskazówką jest pora brań w poprzednim dniu. Jeśli tylko pogoda, a zwłaszcza ciśnienie, się nie zmieniły, to prawie pewne, że karpie przypłyną o tej samej godzinie.Po przyjeździe nad wodę najpierw obserwuję łowisko. Gdy widać oznaki żerowania, to wiadomo, że karpie tam są i nawet gdyby zarzucenie wędek je spłoszyło, to wrócą najdalej po kilku godzinach. Lustrowanie wody po zarzuceniu wędek nic nie daje, bo przez jakiś czas i tak nie będzie ich widać.Pora na montowanie sprzętu. Im dalej chce się rzucić, tym dłuższych i mocniejszych wędzisk trzeba użyć. Wędziskiem 2 3/4 lbs można wyrzucać zestawy 90-gramowe nawet na sto metrów. Do tego pojemny kołowrotek, najlepiej z wolnym biegiem szpuli. Na wodzie bez zaczepów hamulec reguluję miękko, na tyle tylko, żeby kij pod obciążeniem dobrze pracował. Tam, gdzie są zaczepy, ustawiam hamulec trochę poniżej wytrzymałości żyłki i wędki, żeby w razie potrzeby dać rybie pełny opór, na jaki mnie stać. Ustawiając hamulec trzeba wziąć pod uwagę, że będziemy zacinać nie przy pełnej szpuli, ale po wyrzuceniu zestawu na kilkadziesiąt metrów. Przy szpuli częściowo opróżnionej do zastartowania hamulca jest potrzebna większa siła niż przy pełnej.Żyłkę zakładam 0,30 mm, ale wynika to tylko z mojego podejścia do holu. Nie ma to wpływu na branie karpi. Dwieście metrów żyłki w jednym kawałku to jest minimum. Rodzaj żyłki zależy od charakteru łowiska. Na wodzie, gdzie nie ma zaczepów, zakładam żyłkę rozciągliwą, która jest miękka i pozwala na komfortowy hol. Jeśli w wodzie są jakieś zaczepy, pomosty, stare kołki, biorę żyłkę sztywną, spiningową, by w czasie holu mieć nad karpiem kontrolę.Ponieważ zwykle łowię na podwodnej górce, jedną wędkę zarzucam na szczyt, a drugą na stok.W ostatniej fazie rzutu koniecznie trzeba zestaw przyhamować, żeby wpadł do wody wyprostowany. Jeśli rzuciłem za daleko, podciągam go gdy tylko wpadnie do wody. Później już zestawu nie ruszam, bo zagrzebałbym kulkę w mule. Czekam, aż żyłka utonie i wtedy ostrożnie wybieram luz.Branie karpia potrafi być bardzo gwałtowne, dlatego kołowrotek trzeba ustawić tak, żeby odchodząca ryba nie wciągnęła wędki do wody zanim wędkarz zdąży zareagować. Jeśli kołowrotek ma system wolnej szpuli, wystarczy go włączyć. Żyłka powinna być naprężona. Gdy wieje wiatr, woda ściąga żyłkę. Wtedy dokręcam pokrętło hamulca wolnej szpuli na tyle, żeby żyłka nie schodziła z kołowrotka. W zwykłym kołowrotku po zarzuceniu zestawu trzeba otworzyć kabłąk, a żyłkę można wcisnąć pod gumkę recepturkę założoną na rękojeść.

Obecnie mam specjalny karpiowy statyw (rod-pod) z sygnalizatorami i tzw. swingerami sygnalizującymi popuszczenie żyłki. Przy wstecznych braniach, kiedy karp weźmie i płynie do brzegu, swinger opada, przesuwa żyłkę w czujniku i go uruchamia. Kto nie ma swingera, może obciążyć żyłkę zwykłym wskaźnikiem brań, który przy zacięciu spada z żyłki. Jego waga zależy od siły wiatru. Im większy jest napór na żyłkę, tym wskaźnik powinien być cięższy. Należy go podwiesić pod wędką w połowie wysokości, żeby mógł zarówno opaść, jak i podnieść się do kija.Karp musi zestaw solidnie pociągnąć. Nie ma sensu zacinanie delikatnych „piknięć” sygnalizatora. Albo karp wziął kulki i ma już hak wbity w pysku, albo nie wziął i wtedy żadne zacinanie nie pomoże. Jeżeli zestaw jest dobrze zmontowany, to zwykle ryba zacina się sama. „Zacięcie” wędkarza to tylko poprawka, żeby się hak lepiej wbił. Kiedy karp idzie w stronę brzegu, może przepłynąć kilka metrów, zanim zdążymy zareagować. Dlatego przed zacięciem trzeba zwinąć luz żyłki.Walka dużego karpia na wędce zależy od jego płci. Samiec robi piękne, dalekie odjazdy, walczy siłowo. Samica kombinuje. Robi młyny, przekręca się, usiłuje wplątać żyłkę w zaczepy, tnie ją płetwą grzbietową. Dlatego w czasie holu staram się wędkę trzymać jak najwyżej, żeby żyłka nie szorowała karpiowi po grzbiecie. Lubię holować miękko i pozwalam karpiom na długie odjazdy. Tylko kiedy karp idzie w trzciny lub zawady, hamuję go tyle, ile muszę.Ląduję ryby do dużego podbieraka na sztywnej ramie i trzymetrowej rękojeści. Czy muszę dodawać, że je wypuszczam

żródło http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/2699

Karpiowe łowisko

12 grudnia 2018
Karpiowe łowisko
01 czerwca 2019
1:Oczko / łopatka  2:Trzonek  3:Łuk kolankowy  4:Zadzior  5:Grot (ostrze)  6:Rozwarcie  7:Gardziel A mianowicie różne firmy różnie produkują i te wymiary nieznacznie mogą się różnić od siebie. Ale mniej więcej tak
01 czerwca 2019
To ryba w bardzo różny sposób traktowana przez wędkarzy. Dla jednych jest warta długotrwałych przygotowań, skomplikowanych receptur zanętowych, specjalistycznego sprzętu i studiowania rzeki, dla innych stanowi zdobycz niegodną, pogardzaną. Leszcz

Najnowsze artykuły

16 grudnia 2018
Wykres brań szczupaka SZCZUPAK - król drapieżników. Szczupak kształtem przypomina strzałę: jest wydłużony i lekko spłaszczony bocznie, z przewężeniem ciała przed pletwą ogonową. Głowa szczupaka jest w przedniej części spłaszczona,
16 grudnia 2018
 Rewelacyjna metoda na słabo żerujące okonie, sandacze. Metoda to sprawdza się zarówno w rzekach jak i wodach stojących. Złowienie limitu okoni przestało być problemem. Na boczny trok można złowić praktycznie
16 grudnia 2018
 Jak łowić sandacze.. a dokładnie w jakich miejscach, na jaki sprzęt i przynęty..      Sandacze - podobnie jak inne ryby - miewają okresy bardzo aktywnego żerowania, ale też czasami nie dają
16 grudnia 2018
Zapach - tajemnica sukcesu  Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Nie jest mitem, że ryby doskonale potrafią rozpoznać zapach zanęty roznoszący się w wodzie. Podobnie jak ludzie, ryba również ma swój
16 grudnia 2018
 Boreasz – największy superkomputer w Polsce oblicza pogodę kliknij;    Siatka: 4km. Długość prognozy 60h. kliknij;    Siatka: 13km. Długość prognozy 84h.  TEMPERATURA WODY Powietrze i woda oddziałują na siebie wzajemnie, woda
16 grudnia 2018
Idealny dla każdego, kto dba o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Amur należy do ryb karpiowatych. Jego  mięso jest białe, bardzo delikatne, soczyste, jędrne i dużo chudsze od mięsa karpia. Amur
16 grudnia 2018
Wielu karpiarzy jest w trakcie przygotowań do nowego sezonu karpiowego. Na początku na pewno gruntowne porządki, sprawdzamy, czego nam brakuje i co się zużyło. Niektórzy wymieniają stary sprzęt na nowy,

Polecane artykuły

01 czerwca 2019
1:Oczko / łopatka  2:Trzonek  3:Łuk kolankowy  4:Zadzior  5:Grot (ostrze)  6:Rozwarcie  7:Gardziel A mianowicie różne firmy różnie produkują i te wymiary nieznacznie mogą się różnić od siebie. Ale mniej więcej tak
16 grudnia 2018
Zapach - tajemnica sukcesu  Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Nie jest mitem, że ryby doskonale potrafią rozpoznać zapach zanęty roznoszący się w wodzie. Podobnie jak ludzie, ryba również ma swój
16 grudnia 2018
Wielu karpiarzy jest w trakcie przygotowań do nowego sezonu karpiowego. Na początku na pewno gruntowne porządki, sprawdzamy, czego nam brakuje i co się zużyło. Niektórzy wymieniają stary sprzęt na nowy,
16 grudnia 2018
Przepis 1 : Składniki : 0,5 kg maki pszennej 4 łyżki stołowe miodu 0,5 kg mąki torowej 0,5 kg mąki kukurydziane 6 łyżek oleju 20 g. mąki z soi 12
16 grudnia 2018
Weź swoje wędki i wybierz się na zimowe łowienie karpi. Właśnie w zimie ryby te są w doskonałej kondycji i czekają, aż twoja przynęta pojawi się przed ich nosami. Daj
15 grudnia 2018
O dipach i boosterach napisano już wiele artykułów. Postaram się zebrać najważniejsze informacje zawarte w tych artykułach, przydatne zwłaszcza początkującym karpiarzom.  Na początku nadmienię, że różne firmy karpiowe stosują coraz
15 grudnia 2018
W tej części chciałem omówić w ogólnym zarysie przynętę zwaną kulką proteinową. Podstawową cechą kulek proteinowych wyróżniającą je z pośród innych przynęt, jest ich twardość. Innymi cechami są duża pożywność
15 grudnia 2018
 Łowienie powierzchniowe jest fascynujące, ponieważ zdobycz widać jak na dłoni. Jeśli będziesz się cicho i ostrożnie zachowywał, podejdziesz do żerujących ryb bardzo blisko. Tylko jaką zastosować przynętę? Jest spokojny, gorący
15 grudnia 2018
Orzechy mogą być wspaniałą przynętą na karpie. Pamiętaj tylko, by je odpowiednio przygotować, bo źle użyte mogą rybom zaszkodzić  W odróżnieniu od większości karpiowych przynęt, orzechy wabią karpie nawet tam,
15 grudnia 2018
Kulki proteinowe sprawiły, że łowienie karpi przestało być tylko wędkarstwem dla koneserów. Dzięki kulkom stało się ono sportem bardzo popularnym. Jeszcze dwadzieścia lata temu połów karpi był zarezerwowany tylko dla
15 grudnia 2018
 Mamy już "tygrysy" gotowe do łowienia, czas teraz na podanie ich naszym wielkołuskim ulubieńcom i dziś piszemy o ich wykorzystaniu w praktyce karpiowych łowisk.  W wielu wodach karpie zaczynają wybrzydzać
15 grudnia 2018
Dawniej kije wędkarskie wykonywano z naturalnych materiałów takich jak bambus. Współczesne wędziska wykonuje się z włókien szklanych lub mieszanek włókien szklanych z węglowymi. Są one lekkie, elastyczne i bardzo czułe.
15 grudnia 2018
 Mniej wartki prąd wody i obfitość pożywienia sprawiają, iż w rzekach karpie często patrolują długie odcinki brzegowe. Atrakcyjność tych stref nie wyklucza jednak tego, że karpiarzy interesują również głębokie, rzeczne
15 grudnia 2018
 Orzechy tygrysie zwane też migdałami ziemnymi to  dobra alternatywa lub wsparcie dla kulek proteinowych. Trzeba je jednak umiejętnie przygotować i dziś piszemy, jak to zrobić.  Orzechami tygrysimi nazywamy bulwy korzenne
14 grudnia 2018
W dzisiejszej dobie czasu, nęcenie karpia przybrało duże zróżnicowanie. Jedni nęcą tym samym czego używają na przynętę, inni stosują zanętę inną niż przynęta, a jeszcze inni mieszają stosując do nęcenia
14 grudnia 2018
Ryby krąpiowe Waniliowa Składniki: - 1kg bułki tartej; - 0,5kg mąki kukurydzianej; - 0,5kg otrąb pszennych; - 0,3kg płatków owsianych nie mielonych; - 0,6kg kaszy kukurydzianej gotowanej; - 0,1kg gotowanych
14 grudnia 2018
Istnieje wiele teorii jak i badań na temat karpiowych zmysłów. Nad wodami panują czasem wręcz niewiarygodne opowieści o możliwościach karpi do wyszukiwania pożywienia, czy namierzenia pokarmu naturalnego, czy też tego
14 grudnia 2018
Stare, leśne łowiska na ogół pokryte są w całości, lub w znacznej mierze warstwą osadu, zwanego mułem powstałym z zgniłych liści, gałęzi.... Warstwa osadu może wynosić od kilku do nawet
13 grudnia 2018
Haczyki  produkowane  są  z  drutu o różnej  średnicy.  W ramach jednej serii (modelu) haczyka grubość drutu rośnie  wraz z rozmiarem haczy­ka.  Haczyki tego  samego rozmiaru należące  do  rożnych  modeli  mogą
13 grudnia 2018
Przygotowanie miejsca połowu to przede wszystkim odpowiednie zanęcenie łowiska. Jeśli istnieje możliwość, łowisko należy zanęcać kilka dni przed planowanym łowieniem. Jeżeli takiej możliwości nie ma, zanętę podajemy zaraz po przybyciu
13 grudnia 2018
Lustrzenie i karpie pełnołuskie to odmiany karpia zwyczajnego (Cyprinus carpio).KARAŚ (Carausius carassius) to oddzielny gatunek spokrewniony z karpía,i,podobnie jak płoć, leszcz i lin. Karasię nie osiągają jednak tak dużych rozmiarów
12 grudnia 2018
Dobrze wybrane miejsce to  pewny sukces. Wiosną karp lubi się wygrzewać. Szuka ciepłej wody i wychodzi na płycizny. Idealne łowisko to wtedy rozległy szczyt górki, jakaś kilkuarowa łacha, gdzie głębokość
10 grudnia 2018
Po długo letnich doświadczeniach pragnę podzielić się z wami jak skutecznie lądować zdobycz w podbieraku. Nie ma nic gorszego dla wędkarza, jak utrata ryby w końcowej fazie, co może doprowadzić
09 grudnia 2018
W niektórych małych i głębokich zbiornikach karpie smużą wodę wynurzonymi płetwami grzbietowymi lub robią fale pływając blisko powierzchni. Od czasu do czasu ryba znika pod wodą, a na powierzchni pojawiają

Z kategorii wędkarstwo karpiowe

16 grudnia 2018
Wykres brań szczupaka SZCZUPAK - król drapieżników. Szczupak kształtem przypomina strzałę: jest wydłużony i lekko spłaszczony bocznie, z przewężeniem ciała przed pletwą ogonową. Głowa szczupaka jest w przedniej części spłaszczona,
16 grudnia 2018
 Rewelacyjna metoda na słabo żerujące okonie, sandacze. Metoda to sprawdza się zarówno w rzekach jak i wodach stojących. Złowienie limitu okoni przestało być problemem. Na boczny trok można złowić praktycznie
16 grudnia 2018
 Jak łowić sandacze.. a dokładnie w jakich miejscach, na jaki sprzęt i przynęty..      Sandacze - podobnie jak inne ryby - miewają okresy bardzo aktywnego żerowania, ale też czasami nie dają
16 grudnia 2018
Zapach - tajemnica sukcesu  Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Nie jest mitem, że ryby doskonale potrafią rozpoznać zapach zanęty roznoszący się w wodzie. Podobnie jak ludzie, ryba również ma swój
16 grudnia 2018
 Boreasz – największy superkomputer w Polsce oblicza pogodę kliknij;    Siatka: 4km. Długość prognozy 60h. kliknij;    Siatka: 13km. Długość prognozy 84h.  TEMPERATURA WODY Powietrze i woda oddziałują na siebie wzajemnie, woda
16 grudnia 2018
Idealny dla każdego, kto dba o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Amur należy do ryb karpiowatych. Jego  mięso jest białe, bardzo delikatne, soczyste, jędrne i dużo chudsze od mięsa karpia. Amur
16 grudnia 2018
Wielu karpiarzy jest w trakcie przygotowań do nowego sezonu karpiowego. Na początku na pewno gruntowne porządki, sprawdzamy, czego nam brakuje i co się zużyło. Niektórzy wymieniają stary sprzęt na nowy,

Polecane artykuły

01 czerwca 2019
1:Oczko / łopatka  2:Trzonek  3:Łuk kolankowy  4:Zadzior  5:Grot (ostrze)  6:Rozwarcie  7:Gardziel A mianowicie różne firmy różnie produkują i te wymiary nieznacznie mogą się różnić od siebie. Ale mniej więcej tak
01 czerwca 2019
To ryba w bardzo różny sposób traktowana przez wędkarzy. Dla jednych jest warta długotrwałych przygotowań, skomplikowanych receptur zanętowych, specjalistycznego sprzętu i studiowania rzeki, dla innych stanowi zdobycz niegodną, pogardzaną. Leszcz

Najnowsze artykuły


 

© 2019 by Poradnik wędkarski Created A. Grzechnik