Na patelnię wlewa się kilka kropel oleju słonecznikowego i podgrzewa się do wrzenia, potem wsypuje na patelnię suchy czysty piasek w ilości jedna szklanka na każdą łyżkę oleju. Piasek prażymy z olejem 10-15 minut, ciągle mieszając. W ostatniej minucie prażenia na każdą szklankę piaski można dodać 10-15 kropli tranu, a także powszechnie stosowane substancje zapachowe, na przykład aromatyczne zioła. W szczelnym pudełku piasek bardzo dobrze zachowuje zapachy, a one, jak wiadomo, znakomicie nęcą ryby spokojnego żeru. Piaskowa zanęta ma też i tę zaletę, że można precyzyjnie umieścić na dnie w pożądanym miejscu.
Zanętę nadal stosuje się na Syberii i Ukrainie, gdzieniegdzie również w Polsce, zarówno w wodach płynących, jak i stojących. Jest równie skuteczna zimą i latem. Najważniejsze jednak, że stosując ją nigdy nie przekarmimy łowiska.


