Ciasto
Ciasta są znakomitym uzupełnieniem palety przynęt. Mogą być przygotowane z produktów mącznych i drobnych kasz oraz ziemniaka, miękiszu bułki czy sera topionego. Ciasto jest najbardziej łowne wtedy, gdy ma miękką konsystencję, jednak przy zarzucaniu lub zetknięciu z wodą nie powinno spadać z haczyka.
Przepisów na skuteczne ciasto jest tyle, ilu wędkarzy. Jednak przygotowując ciasto, musimy uwzględnić preferencje smakowe ryb, które zamierzamy łowić – leszcze lubią karmel i wanilię, karp miód, melasę, cukier, płocie m.in. anyż, nostrzyk, czosnek. Na przynętę przygotowuje się różne ciasta. Ich skład zależy od inwencji autora. Ciasta mogą być robione na bazie mąki i jaj, z zaparzonej kaszy manny itp. Mając ciasto-bazę, można uzyskać różne produkty finalne przez dodanie rozmaitych zapachów i kolorów. W sklepach są dostępne gotowe ciasta na ryby. Można na nie łowić niemal wszystkie gatunki ryb karpiowatych. Wielkość haczyka dobieramy do wielkości kulki ciasta.


