Zanęty na ukleje
Słodko
Składniki: - 40% mąki kukurydzianej zmielonej na pył; - 20% mleka w proszku; - 15% biszkoptu mielonego; - 15% bułki tartej; - 10% cukru pudru.
Z piaskiem
Składniki: - 1 część bułki tartej; - 1 część mąki kukurydzianej; - 5 łyżek stołowych mleka w proszku; - 1 cz. pylistych otrąb; - 0,4 części cukru, w tym waniliowego; - drobny piasek.
Mleczna
Składniki: - 40% mąki kukurydzianej zmielonej na pył; - 20% mleka w proszku; - 15% biszkoptu mielonego; - 15% bułki tartej; - 10% cukru pudru.
Prosta
Składniki: - drobna bułka tarta; - mąka kukurydziana; - otręby pszenne; - arachid prażony.
Zanęty powierzchniowe na ukleje
1 Składniki: - 1 kg mąki kukurydzianej; - 1 kg bułki tartej; - 0,5 kg otrąb pszennych; - Zapach anyżowy.
2 Składniki: - 1 kg mąki kukurydzianej; - 0,5 kg bułki tartej; - 0,25 mieszanki orzechowej; - 1 paczkę lodów waniliowych w proszku; - 3 łyżeczki mleka w proszku; - Zapach waniliowy.
3 Składniki: - 0,5 kg mączki bananowej; - 0,7 kg mąki kukurydzianej; - 0,5 kg bułki tartej; - 0,25 kg coco belgijskie; - 0,25 kg mączki sojowej; - Zapach bananowy.
4 Składniki: - 45% bułka tarta; - 20% kasza kukurydziana; - 15% biszkopty; - 10% mączka arachidowa; - 10% mączka sojowa; - Zapach wanilia.
5 Składniki: - 50 % bułka tarta – bardzo drobne; - 50 % mąka kukurydziana; - Dodatki smakowo-zapachowe; - Olejek arakowy lub migdałowy.
6 Składniki: - 30% biszkopt – dobrze wyprażony i zmielony; - 30% mąka kukurydziana; - 25% bułka tarta – dobrze wyprażona i zmielona; - 10% siemię lniane – wyprażone i dobrze zmielone; - 5% kakao.
7 Składniki: - 45% - bułka tarta; - 20% - kasza kukurydziana; - 15% - biszkopty; - 10% - mączka arachidowa; - 10% - mączka sojowa; - zapach: wanilia (ok. 50g na 1,5kg).
8 Składniki: - 1 część bułki tartej; - 1 część biszkoptów mielonych; - 1 część mąki kukurydzianej; - suszona krew (na wodach czystych); - aromat anyżowy (na wodach zanieczyszczonych).
Zanęty na ukleję 2
Przepis 1 :
Składniki :·
- 2 szklanki maki kukurydzianej·
- 2 szklanki bułki tartej (bardzo drobno zmielonej)·
- 0,5 szklanki cukru pudru·
- 1 szklanka bardzo drobnych otrębów·
- 1/2 szklanki mleka w proszku,·
- 4 szklanki piasku.
Sposób przyrządzenia :·
Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy. Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania. Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 2 :Składniki :·
- 0,5 szklanki bułki tartej mielonej·
- 0,5 szklanki biszkoptów mielonych·
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej·
- 0,2 szklanki krwi suszonej lub anyżu (nie mieszać tych dwóch bo nie biorą po takim połączeniu)
Sposób przyrządzenia :·
Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy. Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 3 :Składniki :·
- 1 kg maki kukurydzianej·
- 1kg bulki tartej·
- 0,5 kg otrębów pszennych·
- zapach anyżowy
Sposób przyrządzenia :· Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy. Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 4 :Składniki :·
- 1 kg maki kukurydzianej·
- 0,5 kg bulki tartej·
- 0,25 mieszanki orzechowej·
- 1 paczkę lodów waniliowych w proszku·
- 3 łyżeczki mleka w proszku·
- zapach waniliowy
Sposób przyrządzenia :· Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy. Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 5 :
Składniki :
- 0,5 maczki bananowej·
- 0,7 kg maki kukurydzianej·
- 0,5 kg bulki tartej·
- 0,25 kg coco belgijskie·
- 0,25 kg maczki sojowej·
- zapach bananowy
Sposób przyrządzenia :· Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy. Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania
Wody stojące.
Przepis 1
- 2,5 szklanki mielonego biszkoptu·
- 1 szklanka mączki drewna·
- 0,5 szklanki cukru pudru·
- 0,5 szklanki białych robaków zanętowych·
- 0,5 szklanki przynęty na którą będziemy łowić·
- 1 małe opakowanie białego robaka barwionego
Sposób przyrządzenia :· Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania. Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 2 :
- 2,5 szklanki bułki tartej·
- 1 szklanka mielonych biszkoptów·
- 0,5 szklanki mączki drzewnej·
- 0,5 szklanki białych robaków·
- 0,5 szklanki przynęty na którą zaśnieżamy łowić·
- 1 małe opakowanie białego robaka barwionego
Sposób przyrządzenia :· Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania. Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 3 :
- 1,5 szklanki mączki bananowej·
- 1,5 szklanki mielonych biszkoptów·
- 0,5 szklanki cukru pudru·
- 1 szklanka suszonej ochotki lub larwy komara·
- 5 szt. żółtka ugotowanego na twardo·
- 0,5 szklanki przynęty na którą będziemy łowić
Sposób przyrządzenia :· Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania. Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 4 :
- 2,5 szklanki bułki tartej·
- 1 szklanka otrębów pszennych·
- 0,2 szklanki suszonej krwi·
- 0,2 szklanki soli kuchennej·
- 0,5 szklanki pinki (biały robak zanętowy )·
- 0,5 szklanki przynęty na którą będziemy łowić·
- 1 małe opakowanie barwionych białych robaków
Sposób przyrządzenia :· Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania. Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 5 :
- 1,5 szklanki mączki bananowej·
- 1 szklanka suszonej mielonej gliny·
- 0,5 szklanki mleka w proszku·
- 0,5 szklanki marmolady·
- 0,5 szklanki białych robaków zanętowych
- 0,5 szklanki przynęty na którą będziemy łowić
Sposób przyrządzenia :· Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania. Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 6 :
- 0,5 szklanki bułki tartej·
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej·
- 0,5 szklanki mielonych biszkoptów·
- 0,5 szklanki przynęty na którą będziemy łowić
Sposób przyrządzenia :· Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania. Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 7 :
- 0,5 szklanki bułki tartej mielonej·
- 0,5 szklanki biszkoptów mielonych·
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej·
- 0,5 szklanki krwi suszonej lub anyżu
Sposób przyrządzenia :· Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania. Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 8 :
Składniki w zależności ile chcemy mieć kg zanęty tyle procent z jej masy dajemy składników :·
- 45% - bulka tarta·
- 20% - kasza kukurydziana·
- 15% - biszkopty·
- 10% - mączka arachidowa·
- 10% - mączka sojowa·
- Zapach wanilia
Sposób wykonania :· Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy. Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania. Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.


