Na ziemniaki łowi się duże ryby (karpie, leszcze, liny) w wodach stojących. Najczęściej stosuje się kostki wycięte nożem o boku od 1 do 1,5 cm. Zakłada się je na haczyki numer 8-10.
Jeśli ziemniaki zamierzamy stosować na przynętę w postaci wykrojonych kostek lub kulek gotujemy je „w mundurkach”, tj. razem z łupiną, czekamy aż całkowicie wystygną i kroimy w odpowiednie porcje. Na łowisko przenosimy je w plastikowym woreczku przesypane otrębami lub zahartowane po ugotowaniu zimną wodą, co zapobiega ich sklejaniu się. Jeśli ziemniaki mają być stosowane jako zanęta, przed ugotowaniem trzeba obrać je z łupiny, po czym, już ugotowane, zmieszać i ugnieść z pszenną mąką.
Ziemniak jako przynęta? Tak, to możliwe! Choć zazwyczaj kojarzy się nam on z daniem głównym lub dodatkiem do obiadu, to wędkarze od dawna wykorzystują go jako skuteczną przynętę.
Dlaczego ziemniak? Przede wszystkim ze względu na jego konsystencję i zapach, który przyciąga ryby. Można go podzielić na mniejsze kawałki i umieścić na haczyku, a następnie wrzucić do wody. Ziemniak ma także tę zaletę, że jest łatwo dostępny i niedrogi, co sprawia, że wędkarze nie muszą inwestować w drogie przynęty.
Oczywiście, nie każda ryba będzie reagować na ziemniaka, ale warto spróbować. Szczególnie polecamy go do łowienia karpi leszczy oraz linów.


