Przepisy na ciasta


Ciasto podstawowe. Chleb bądź bułkę mieszamy z kilkoma ugotowanymi ziemniakami oraz niewielką ilością mąki pszennej. Całość ugniatamy w celu uzyskania jednolitej masy. By nadać kleistości i spoistości pod sam koniec formowania dodajemy odrobinę oleju roślinnego, jak również zaleca się dodać jedno lub surowe bądź przegotowane jajko. Sam natomiast stosuję tę pierwszą opcję.

ciasto wędkarskie

Dodając spożywczych olejków zapachowych możemy dodatkowo uatrakcyjnić aromat ciasta. Powszechnym również pośród wędkarzy jest również dodawanie dobrze przetartego ząbka czosnku którego zapach skutecznie wabi takie ryby jak... leszcze, krąpie, płocie...

 

  Ciasto drożdżowe. Mieszamy ze sobą takie produkty jak mąkę z odrobiną cukru, którą zalewamy mlekiem z rozpuszczonymi w nim drożdżami. Mąkę dodajemy w odpowiednich ilościach, uzyskując odpowiednią konsystencję. Do ciasta można również dodać odrobinę pinki, białych robaków jak również posiekaną dżdżownicę. Dolanie kilku kropel oleju jadalnego nada nam dodatkowej spoistości i lepkości.


  Ciasto Karasiowe. Mieszamy wspólnie ze sobą: jajo, utarty niewielki ząbek czosnku, odrobinę miodu wraz z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, której dodajemy o połowę mniej. Ciasto uzyskuje gotowość po odpowiednim urobieniu i nabraniu spoistej konsystencji dającej się formować.


   Na leszcze i płocie. Zdobyte wcześniej larwy chruścika mieszamy z mąką pszenną, żółtkiem z jajka oraz niewielką ilością wody.

 

  Na karpia i leszcza. Ugotowaną wcześniej szklankę (przestudzoną) wyrabiamy z niewielką ilością margaryny, cukru oraz spożywczym zapachem waniliowym bądź cukrem waniliowym.

 

  Ciasto serowe. Twarożek wyrabiamy wraz z miodem i minimalną ilością wody. Całość rozgrzewamy w niewielkim rondelku na małym ogniu z mąką pszenną tak długo, w celu uzyskania ciągliwego ciasta.


  Ciasto ziemniaczane. Wyrabiamy, wcześniej ugotowane i ostudzone ziemniaki ze szczyptą soli soli, cukru oraz niewielkiej ilości mąki pszennej. Następnie całość ponownie gotujemy przez około pół godziny. Ciasto spełnia swoje zadanie w celu połowu karpi, leszczy, jak również płoci.

 

Z ciastami zawsze można eksperymentować, dodając aromatów oraz innych dodatków według własnego uznania.

Podstawowe techniki wędkarskie
Autor: Poradnik wędkarski 30 kwietnia 2025
Dla początkujących wędkarzy kluczowe jest opanowanie podstawowych technik wędkarskich, które pozwalają zrozumieć różnorodność metod łowienia ryb oraz dobrać odpowiedni sprzęt i miejsce. W artykule przedstawiamy najważniejsze techniki, takie jak: wędkarstwo spławikowe, gruntowe, spinning, karpiarstwo oraz wędkarstwo muchowe. Każda z nich oferuje inne doświadczenia i sprawdzi się w różnych warunkach.
szczupak na spinning - majowe strategie
Autor: Poradnik wędkarski 28 kwietnia 2025
Początek maja oznacza w Polsce długo wyczekiwane otwarcie sezonu szczupakowego. Spinning, jako najbardziej dynamiczna technika połowu tego drapieżnika, daje nie tylko mnóstwo emocji, ale także pozwala skutecznie celować w największe osobniki. Jednak technika łowienia i dobór przynęt powinny być dostosowane do typu łowiska, na którym wędkujemy. Oto szczegółowy przewodnik po majowym spinningowaniu szczupaka!
Szczupak na spinning – majowe strategie na różnych wodach
Autor: Poradnik wędkarski 27 kwietnia 2025
Początek maja oznacza w Polsce długo wyczekiwane otwarcie sezonu szczupakowego. Spinning, jako najbardziej dynamiczna technika połowu tego drapieżnika, daje nie tylko mnóstwo emocji, ale także pozwala skutecznie celować w największe osobniki. Jednak technika łowienia i dobór przynęt powinny być dostosowane do typu łowiska, na którym wędkujemy. Oto szczegółowy przewodnik po majowym spinningowaniu szczupaka!
Majówka ze szczupakiem
Autor: Poradnik wędkarski 27 kwietnia 2025
1 maja to dla wędkarzy w Polsce dzień wyjątkowy – rozpoczyna się sezon na szczupaka, jednego z najcenniejszych i najbardziej emocjonujących przeciwników w naszych wodach. Ten legendarny drapieżnik budzi respekt nie tylko ze względu na swoją siłę i szybkość, ale też na widowiskowe brania, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Przygotujmy się odpowiednio na to wielkie otwarcie!
Pokaż więcej