Przepisy na ciasta
Ciasto podstawowe. Chleb bądź bułkę mieszamy z kilkoma ugotowanymi ziemniakami oraz niewielką ilością mąki pszennej. Całość ugniatamy w celu uzyskania jednolitej masy. By nadać kleistości i spoistości pod sam koniec formowania dodajemy odrobinę oleju roślinnego, jak również zaleca się dodać jedno lub surowe bądź przegotowane jajko. Sam natomiast stosuję tę pierwszą opcję.
Dodając spożywczych olejków zapachowych możemy dodatkowo uatrakcyjnić aromat ciasta. Powszechnym również pośród wędkarzy jest również dodawanie dobrze przetartego ząbka czosnku którego zapach skutecznie wabi takie ryby jak... leszcze, krąpie, płocie...
Ciasto drożdżowe. Mieszamy ze sobą takie produkty jak mąkę z odrobiną cukru, którą zalewamy mlekiem z rozpuszczonymi w nim drożdżami. Mąkę dodajemy w odpowiednich ilościach, uzyskując odpowiednią konsystencję. Do ciasta można również dodać odrobinę pinki, białych robaków jak również posiekaną dżdżownicę. Dolanie kilku kropel oleju jadalnego nada nam dodatkowej spoistości i lepkości.
Ciasto Karasiowe. Mieszamy wspólnie ze sobą: jajo, utarty niewielki ząbek czosnku, odrobinę miodu wraz z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, której dodajemy o połowę mniej. Ciasto uzyskuje gotowość po odpowiednim urobieniu i nabraniu spoistej konsystencji dającej się formować.
Na leszcze i płocie. Zdobyte wcześniej larwy chruścika mieszamy z mąką pszenną, żółtkiem z jajka oraz niewielką ilością wody.
Na karpia i leszcza. Ugotowaną wcześniej szklankę (przestudzoną) wyrabiamy z niewielką ilością margaryny, cukru oraz spożywczym zapachem waniliowym bądź cukrem waniliowym.
Ciasto serowe. Twarożek wyrabiamy wraz z miodem i minimalną ilością wody. Całość rozgrzewamy w niewielkim rondelku na małym ogniu z mąką pszenną tak długo, w celu uzyskania ciągliwego ciasta.
Ciasto ziemniaczane. Wyrabiamy, wcześniej ugotowane i ostudzone ziemniaki ze szczyptą soli soli, cukru oraz niewielkiej ilości mąki pszennej. Następnie całość ponownie gotujemy przez około pół godziny. Ciasto spełnia swoje zadanie w celu połowu karpi, leszczy, jak również płoci.
Z ciastami zawsze można eksperymentować, dodając aromatów oraz innych dodatków według własnego uznania.


