Miękisz chleba lub bułki
Miękisz chleba lub bułki to znakomita przynęta, raczej na wody stojące. Atrakcyjna zwłaszcza latem. Nie powinno się ugniatać miękiszu, lepiej oderwany kawałek (najlepiej wraz z kawałkiem skórki) założyć bezpośrednio na haczyk, a dopiero na trzonku zagnieść miękisz. Powstanie rodzaj bukietu, wabiący rybę, jednocześnie dość mocno trzymający się haczyka.
Pieczywo to łatwo dostępna, a czasem bardzo skuteczna przynęta wędkarska. Na haczyk zakłada się miąższ chleba lub bułki. Najlepiej, gdy nie jest zgnieciony, tylko w naturalnej postaci. Żeby jednak nie spadał z haczyka trzeba go leciutko ugnieść na łopatce. Na pieczywo łowi się ukleje, wzdręgi i płocie. Atrakcyjną przynętą na ryby żerujące blisko powierzchni (karpie, amury, klenie) jest skórka z chleba.


