Kulki proteinowe tonące - przepisy


Przepis 1 :

Składniki :

0,5 kg maki pszennej

4 łyżki stołowe miodu

0,5 kg mąki torowej

0,5 kg mąki kukurydziane

6 łyżek oleju

20 g. mąki z soi

12 jaj 

kulki proteinowe tonące

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )   


Przepis 2 :

Składniki :

  • 0,5 kg mleka w proszku
  • 0,5 kg mąki kukurydzianej
  • 0,5 kg kaszy kukurydzianej
  • 0,5 szklanki rozpuszczonego cukru
  • Małe opakowanie wanilii
  • 14 jaj
  • barwnik żółty 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 3 :

Składniki :

  • 100 g. sera białego
  • 100 g. mąki pszennej
  • 100 g. maki kukurydzianej
  • 6 jaj 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )


Przepis 4:

Składniki :

  • 8 jajek
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 szklanki maki kukurydzianej
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • barwnik
  • atraktor 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 5:

Składniki :

  • 150 g mielonych, suszonych orzechów arachidowych
  • 150 g konopi
  • 100 g maki kukurydzianej
  • 100 g kaszy manny
  • 100 g maki tortowej
  • 100 g mleka w proszku
  • 250 g maczki rybnej
  • 50 g suszonej krwi
  • 10 jaj
  • atraktor

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 6:

Składniki :

  • 0,5 kg mleka w proszku
  • 0,5 kg maki pszennej
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 0,5 kg maki kukurydzianej
  • 0,25 kg cukru
  • 5 jajek
  • fiolka olejku anyżowego
  • barwnik żółty

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 7:

Składniki :

  • 0,5 kg mleka w proszku
  • 1 kg maki tortowej
  • 0,5 kg maki kukurydzianej
  • 15 dag kazeiny na każdy kilogram
  • 11 jajek
  • barwnik 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 8:

Składniki :

  • 150 g. mączki rybnej
  • 150 g. mąki sojowej
  • 150 g. kaszy manny
  • 25 g. mąki kukurydzianej
  • 25 g. mąki pszennej
  • 10 jaj 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 9:

Składniki :

  • 250 g. kaszy manny
  • 120 g mąki z soi
  • 100 g. maki kukurydzianej
  • 6 jaj
  • atraktor 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 10:

Składniki :

  • 400 g. mąki z orzechów
  • 300 g. kaszy manny
  • 200 g. mąki z soi
  • 100 g. mleka w proszku
  • 10 jaj·   
  • atraktor 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 11:

Składniki : 

  • 300 g . kaszy manny
  • 250 g. maki kukurydzianej
  • 250 g. mąki sojowej
  • 100 g . zmielonych konopi
  • 100 g. mleka w proszku
  • 10 jaj
  • atraktor 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

Podstawowe techniki wędkarskie
Autor: Poradnik wędkarski 30 kwietnia 2025
Dla początkujących wędkarzy kluczowe jest opanowanie podstawowych technik wędkarskich, które pozwalają zrozumieć różnorodność metod łowienia ryb oraz dobrać odpowiedni sprzęt i miejsce. W artykule przedstawiamy najważniejsze techniki, takie jak: wędkarstwo spławikowe, gruntowe, spinning, karpiarstwo oraz wędkarstwo muchowe. Każda z nich oferuje inne doświadczenia i sprawdzi się w różnych warunkach.
szczupak na spinning - majowe strategie
Autor: Poradnik wędkarski 28 kwietnia 2025
Początek maja oznacza w Polsce długo wyczekiwane otwarcie sezonu szczupakowego. Spinning, jako najbardziej dynamiczna technika połowu tego drapieżnika, daje nie tylko mnóstwo emocji, ale także pozwala skutecznie celować w największe osobniki. Jednak technika łowienia i dobór przynęt powinny być dostosowane do typu łowiska, na którym wędkujemy. Oto szczegółowy przewodnik po majowym spinningowaniu szczupaka!
Szczupak na spinning – majowe strategie na różnych wodach
Autor: Poradnik wędkarski 27 kwietnia 2025
Początek maja oznacza w Polsce długo wyczekiwane otwarcie sezonu szczupakowego. Spinning, jako najbardziej dynamiczna technika połowu tego drapieżnika, daje nie tylko mnóstwo emocji, ale także pozwala skutecznie celować w największe osobniki. Jednak technika łowienia i dobór przynęt powinny być dostosowane do typu łowiska, na którym wędkujemy. Oto szczegółowy przewodnik po majowym spinningowaniu szczupaka!
Majówka ze szczupakiem
Autor: Poradnik wędkarski 27 kwietnia 2025
1 maja to dla wędkarzy w Polsce dzień wyjątkowy – rozpoczyna się sezon na szczupaka, jednego z najcenniejszych i najbardziej emocjonujących przeciwników w naszych wodach. Ten legendarny drapieżnik budzi respekt nie tylko ze względu na swoją siłę i szybkość, ale też na widowiskowe brania, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Przygotujmy się odpowiednio na to wielkie otwarcie!
Pokaż więcej