Haczyk
Najważniejszym elementem każdej wędki jest haczyk, bez którego nie dałoby się złowić ryby. Na haczyk zakłada się przynętę i nim się zahacza biorącą rybę. Haczyk jest najczęściej mały i niepozomy, nie tak efektowny jak wędzisko. Trudno nim zaimponować kolegom. Ale właśnie jego doborowi i jakości trzeba poświęcić dużo uwagi.
Bo być może właśnie dzięki niemu można będzie się pochwalić dużą rybą przed znajomymi. A to chyba daje więcej satysfakcji niż chwalenie się sprzętem... Haczyk to wygięty kawałek drutu stalowego. Na jednym końcu zaostrzony, żeby założyć na niego przynętę, a po braniu, żeby wbił się w pyszczek ryby. Na drugim końcu spłaszczony albo zakończony oczkiem, żeby przywiązana do niego żyłka nie zsunęła się. Haczyki wędkarskie mają rozmiary od kilku milimetrów do kilkunastu centymetrów (do łowienia w morzu). Małe haczyki przeznaczone są na małe... No właśnie: na małe przynęty, a nie na małe ryby, natomiast duże haczyki na duże przynęty. Dosyć powszechny pogląd, że małe haczyki służą do łowienia małych ryb, a duże do łowienia dużych, nie do końca jest słuszny. Oczywiście nie da się złowić uklei na wielki morski hak ani wyciągnąć rekina na mikroskopijny druciak, ale w pewnych zakresach wielkości można wybierać haczyki, dostosowując je do wielkości przynęty i nie zwracać uwagi na wielkość łowionych ryb. Dlaczego dobranie wielkości haka do wielkości przynęty jest takie ważne? Haczyk ma do spełnienia dwa ważne zadania. Pierwsze to dobre podanie przynęty. Drugie natomiast to pewne zahaczenie ryby, która skusi się na tę przynętę. Żeby przynęta była dla ryb atrakcyjna i ryby dały się na nią nabrać, haczyk musi być mały, ale jednocześnie nie za mały, że by pewnie trzymać przynętę, która nie powinna z niego spadać w czasie zarzucania wędki i łowienia. Z kolei, żeby haczyk mógł po zacięciu wbić się w pyszczek ryby i nie odczepił się podczas holu ryby, musi być odpowiednio duży, ale również nie za duży, żeby przynęta nie spowodowała zablokowania jego wnikania w pyszczek ryby.
Więcej o haczyku
Haczyk to odpowiednio ukształtowany i zaostrzony kawałek metalowego drutu, najczęściej stali. Haczyki zwykłe (pojedyncze) stosuje się do połowu ryb spokojnego żeru. Do połowu ryb drapieżnych stosujemy zazwyczaj kotwiczki (podwójne lub potrójne).
Wielkość haczyka określana jest numerami. Im mniejszy haczyk tym liczba jest większa. Do oznaczenia haczyków większych od numeru 1 używa się zera na przykład 1/0, 2/0, 3/0.
Wielkość haczyka dobieramy biorąc pod uwagę wielkość oraz rodzaj łowionych ryb. Zbyt mały haczyk może być przyczyną braku zacinania lub wyhaczania się większych ryb, natomiast zbyt duży hak płoszy mniejsze ryby. Kolor haczyka należy dobierać odpowiednio do używanej przynęty. Do łowienia na ochotkę lub czerwone robaki używa się haczyków czerwonych. Haczyki złote i srebrne wspaniale sprawdzają się podczas połowu na białe robaki oraz ciasto. Haczyki powinny być dobrze zaostrzone. Aby zapobiec ich tępieniu należy przechowywać je w odpowiednich pudełkach lub woreczkach.
Do gruntówki używamy takich samych haczyków jak do spławikówki z kołowrotkiem. Na największe i najsilniejsze ryby (karpie, brzany) można zastosować haczyki wykonane z nieco grubszego drutu, bo takie pewniej trzymają zaciętą, dużą rybę· Nieco mocniejsze są tak zwane haczyki kute, czyli takie, w których drut na kolanku jest bocznie spłaszczony.


