Poniższy artykuł został poświęcony zagadnieniu łączenia gliny z zanętą spożywczą, jednocześnie fragmentarycznie obejmuje omówienie podstawowych czynników decydujących o sposobie podania zanęty. W niniejszej treści określenie zanęta oznacza wszystko to czym nęcimy (zanęta spożywcza, glina, robactwo). 

Na obecnym etapie artykułu znane są już poszczególne rodzaje ziemi, sposoby doboru ich ilości oraz zmiany ich właściwości. Do pełni sukcesu należy je jeszcze właściwie połączyć z zanętą.

 Sposób zespolenia gliny i zanęty w znacznym stopniu decyduje o:Konsystencji mieszanki.Spoistości mieszanki.Charakterystyce pracy zanęty.Reakcji ryb na podaną zanętę.Doskonale widać, iż każdy kolejny aspekt wynika z wcześniej wymienionych. Konsystencja mieszanki wpływa na jej spoistość. Oba te czynniki decydują o pracy zanęty, która determinuje reakcję ryb. W przypadku podania właściwej mieszanki, odpowiadającej rybom, ich reakcja jest pozytywna. Jeśli podamy zanętę nie dostosowaną do łowiska np. zbyt spoistą lub za bardzo pracującą, efekt zazwyczaj może być niezadowalający.Do każdego z nas najlepiej przemawiają przykłady. Z tego względu zobrazuję różne sposoby łączenia ziemi z zanętą na podstawie odrębnych łowisk i upodobań ryb.

Wody stojące i wolno płynące kanały.Podczas zawodów na łowiskach tego typu najczęściej poławianymi gatunkami ryb są płocie i niewielkich rozmiarów leszcze. W większości przypadków ryby te mają odrębne upodobania względem „podania im do stołu”. Płoć zazwyczaj woli mieszankę pracującą, wynoszącą do góry znaczną ilość drobin zanętowych. Leszcz to gatunek w większości przypadków przepadający za przylegającym do dna dywanem zanętowym. Kanałowe lub jeziorowe, nieduże leszcze uwielbiają, żerować na „wyścielonym stole”, z którego wybierają różne „smakołyki”.

 Płoć

Moją ulubioną zanętą na jeziorowe i kanałowe płocie jest Sensas Gross Gardons. Jest to „spożywka” średnio pracująca, doskonałej jakości. Jej największą zaletą jest to, że można ją dostosować do praktycznie każdego łowiska. Kieruję się poglądem, iż zanęta sama w sobie może być co najwyżej dobra. Natomiast poprzez odpowiednie jej przygotowanie, uwzględniające szereg czynników można uczynić z niej zanętę bardzo dobrą.Podstawowe dodatki ziemne do mieszanek płociowych to ziemie; torfowa oraz de Somme. Pierwsza jest bardzo lekka i klejąca, nadaje atrakcyjną ciemną barwę. Druga dociąża, stymuluje pracę zanęty i doskonale smuży. Zazwyczaj optymalnie jest zastosować je w proporcji pół na pół. Im głębsze łowisko tym więcej de Somme. Gdy dno usłane jest warstwą mułu należy postawić na lekką ziemię torfową, by uniknąć „zatopienia kul”.

Obie ziemie należy oddzielnie odsiać na jak najdrobniejszym sicie. Po tym zabiegu obie gliny dokładnie mieszamy i jeszcze dwukrotnie odsiewamy na sicie. W tym miejscu nasuwa się pytanie, dlaczego aż tyle razy należy użyć sita? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wielokrotne przetarcie ziemi przez sito powoduje silne jej napowietrzenie. Im więcej razy powtórzymy ten zabieg tym więcej powietrza zwiążemy w frakcji gliny. Efekt końcowy przedstawia się w postaci bardzo pulchnej ziemi. Tak przygotowana glina odznacza się intensywną pracą w łowisku. Uwalniające się powietrze powoduje gwałtowne wybijanie cząstek zanęty i larw jokersa.

Uzyskany „puch ziemny” należy właściwie scalić z zanętą. Podczas łączenia „spożywki” z gliną następuje ujednolicanie się wilgotności mieszanki. Zanętę uprzednio należy odpowiednio nawilżyć i odsiać na sicie. Ważne jest by przed zespoleniem zarówno glina jak i zanęta były optymalnej wilgotności. Wówczas po wymieszaniu uzyskamy puszystą, delikatną, silnie napowietrzoną mieszankę. Wielu zawodników przemacza zanętę w przypadku zbyt suchej gliny. W tej sytuacji jest to błędne postępowanie, przemoczona zanęta nawet po „wysuszeniu” niedomoczoną ziemią nie będzie już właściwie pracowała mimo teoretycznie prawidłowej konsystencji.W celu intensyfikacji pracy mieszanki przed formowaniem kul warto dodać odrobinę zmielonych prażonych konopii. Dodatek „wypieczonej” konopi ma również zastosowanie do ziemi, w której podaje się robactwo.  Opisana powyżej koncepcja często nie sprawdza się przy połowie większych płoci. Intensywnie pracująca, puszysta mieszanka stymuluje drobnicę, która zazwyczaj skutecznie przeszkadza w odławianiu większych osobników. Zastąpienie de Somme gliną wiążącą, zwiększenie wilgotności zanęty oraz wyeliminowanie konopii prażonej na rzecz gotowanej gasi właściwości wynoszące mieszanki. Tak przerobiona zanęta zazwyczaj pozwoli dobrać się do większej płoci przy zastosowaniu tej samej bazy zanętowej.

Leszcz

Preferowaną przeze mnie zanętą na kanałowe i jeziorowe leszcze jest… Sensas Gross Gardons z odrobiną kopro-melasy i czasem dodatkiem jakiegoś preparatu słodzącego. Sama baza pozostaje ta sama co przy połowie płoci. Różnica polega na jej przygotowaniu i podaniu. W przypadku łowisk rybnych w okresie dobrego żerowania leszczy odstawiam Sensasa i stawiam bez wahania na Nysztala Leszcz Ciemny.

Z dodatków ziemnych w przypadku mieszanek leszczowych stawiam na Argilę i lekką glinę wiążącą. Gliny odsiewam na drobnym sicie, wspólnie mieszam i jeszcze raz odsiewam w celu ujednolicenia mieszanki. Stosunek gliny wiążącej i Argile zależy od głębokości łowiska i pożądanej konsystencji zanęty. Im więcej gliny wiążącej tym mieszanka wolniej pracuje i ma bardziej plastyczną konsystencję. Glina Argile przyśpiesza proces dywanowania mieszanki oraz ją dociąża. Obie ziemie posiadają właściwości smużące pobudzające ryby do żerowania.

Zanętę z gliną zazwyczaj warto łączyć w nieco inny sposób niż w przypadku mieszanki płociowej. W pierwszej kolejności należy oddzielnie przygotować zanętę i glinę. Zanęta powinna być nieco bardziej domoczona tak by po wymieszaniu to glina zasysała wodę a nie odwrotnie. By zanętę ukierunkować jeszcze bardziej na leszcza warto przesiać całość (zaneta+glina) przez sito. Taki zabieg „zgasi” zupełnie omawianą mieszankę.

Przygotowana w ten sposób mieszanka ziemi i zanęty będzie powoli dywanować dno, wynosząc do góry tylko nieliczne cząstki zanęty. Podanie „zgaszonej” zanęty selekcjonuje ryby, gdyż nie nęci ona zazwyczaj drobnicy. Natomiast nad niewindującym dywanem zanętowym chętnie gromadzą się leszcze, które wybierają to co najbardziej im danego dnia odpowiada. W tym miejscu należy zaznaczyć, że podanie mieszanki o właściwej konsystencji przy nęceniu leszczy to tylko jeden z aspektów sprowadzania i utrzymania ich w łowisku.Nieco wybiegając poza temat…Bardzo istotnym aspektem jest okraszenie zanęty właściwym robactwem do tego w odpowiedniej ilości. Przy połowie kanałowych czy jeziorowych leszczy sprawdzonym połączeniem robactwa jest jokers + kaster + gnojak + ochotka. Pinkę i białe robaki warto pozostawić na haczyk tak by w połączeniu z ochotką wyróżniały się spośród innych smakołyków podanych w łowisku. Skutkuje to tym, że ryby szybciej dostrzegają naszą przynętę i bardziej je intryguje niż to co mają podane „na stole”. Wielu zawodników zasypuje dno kanału czy jeziora ogromną ilością białych robaków i pinki co nie dość, że przesyca ryby to jeszcze zmniejsza atrakcyjność podawanej przynęty. Zazwyczaj wyjściowym połączeniem mięska na omawiane łowiska jest 0,5 kg jokersa + 0,25 l kastera + garść czerwonych robaków + 50 gram ochotki. W mieszance zanętowej powinno podawać się kastera z niewielką ilością jokersa. Resztę jokersa zazwyczaj podaje się w ziemi. Część ziemi z jokersem należy odsypać i pozostawić na donęcanie, w czasie którego warto dodać siekanego robaka kompostowego i śladowe ilości ochotki haczykowej. To oczywiście tylko schemat, który należy dostosować do panujących warunków. 

Rzeki

W przypadku rzek więcej czynników decyduje o sposobie przygotowania gliny i jej połączenia z zanętą. W każdym łowisku tego typu ryby mają inne upodobania względem podania zanęty. W jednej wodzie preferują mieszanki pracujące i smużące w innym tęgie, dywanujące i przylegające do dna. Sama praca zanęty w zależności od rodzaju użytej gliny i jej przygotowania może być bardzo różna. Nie bez znaczenia jest sama „spożywka”, innej należy użyć do mieszanki pracującej a innej do takiej, która będzie silnie przywierała do dna. Gatunków poławianych ryb nie warto w tej sytuacji jednoznacznie uwzględniać. Preferencje tego samego gatunku będą zupełnie inne w łowisku X i Y, poza tym zmienić się mogą w okresie tygodnia, dnia a nawet godziny.Upodobania ryb względem podania zanęty i robactwa dość istotnie (lecz nie zawsze) zależą od charakteru przepływu wody w warstwie przydennej. Niezależnie od średniej prędkości nurtu w profilu łowiska rzecznego, woda przy dnie może płynąć; równie szybko jak w wyższych partiach wody, nieco wolniej (najczęściej spotykane) lub zdecydowanie wolniej. Przykładem łowiska pierwszego typu jest rzeka Warta w Poznaniu, natomiast skrajnym przeciwieństwem jest przyujściowy odcinek Wisły w Gdańsku. Sposób podania zanęty na obu wspomnianych łowiskach jest zupełnie inny. W rzekach gdzie rwący nurt dotyczy również warstwy przydennej należy zwrócić uwagę na to, by podana mieszanka równomiernie uwalniała swoje składniki. Do tego celu niezbędnym zabiegiem jest podzielenie zanęty na porcje o różnej konsystencji (więcej w Cz. 3 artykułu). W łowisku rzecznym gdzie woda przy dnie znacznie zwalnia zazwyczaj przygotowuje się mieszanki bardziej pracujące, smużące, wyraźnie mniej spoiste niż wskazywałyby na to używane gramatury spławików.

Zasada łączenia gliny i zanęty jest taka sama jak wyżej opisana na przykładzie wód stojących i wolno płynących. Jeśli zależy nam na mieszance pracującej, której składniki będą „fruwały” nad dnem nie powinniśmy wspólnie przesiewać przez sito gliny z zanętą. Dodatkowo do takich mieszanek warto dodawać większe ilości smużących glin typu Argile. Gdy chcemy uzyskać zanętę tęgą, przywierającą do dna należy glinę wraz ze „spożywką” wspólnie przetrzeć przez sito tak by cząstki gliny związały się z frakcją spożywczą zanęty. Taka mieszanka będzie tworzyła na dnie ciężki dywan, atrakcyjny dla ryb na wielu łowiskach, zwłaszcza leszczowych.

Omawiane zagadnienie w kontekście wód płynących wymaga odrębnego podejścia do każdego łowiska. Praktycznie nie istnieją żadne żelazne reguły podczas przygotowywania mieszanek rzecznych, decydujące znaczenie ma w tym przypadku tylko i wyłącznie znajomość konkretnego łowiska.To już ostatnia część artykułu. Jego celem nie było przekazanie określonego zakresu wiedzy lecz pobudzenie wyobraźni i właściwego toku myślenia. Mam nadzieję, że to co zostało tutaj napisane choć kilku początkującym adeptom pomoże w szybszym zrozumieniu problematyki znaczenia szeroko pojmowanej gliny i ziemi w wędkarstwie, a co za tym idzie przyśpieszy ich wędkarski rozwój.

Łączenie gliny z zanętą

15 grudnia 2018
Łączenie gliny z zanętą
01 czerwca 2019
1:Oczko / łopatka  2:Trzonek  3:Łuk kolankowy  4:Zadzior  5:Grot (ostrze)  6:Rozwarcie  7:Gardziel A mianowicie różne firmy różnie produkują i te wymiary nieznacznie mogą się różnić od siebie. Ale mniej więcej tak
01 czerwca 2019
To ryba w bardzo różny sposób traktowana przez wędkarzy. Dla jednych jest warta długotrwałych przygotowań, skomplikowanych receptur zanętowych, specjalistycznego sprzętu i studiowania rzeki, dla innych stanowi zdobycz niegodną, pogardzaną. Leszcz

Najnowsze artykuły

16 grudnia 2018
Wykres brań szczupaka SZCZUPAK - król drapieżników. Szczupak kształtem przypomina strzałę: jest wydłużony i lekko spłaszczony bocznie, z przewężeniem ciała przed pletwą ogonową. Głowa szczupaka jest w przedniej części spłaszczona,
16 grudnia 2018
 Rewelacyjna metoda na słabo żerujące okonie, sandacze. Metoda to sprawdza się zarówno w rzekach jak i wodach stojących. Złowienie limitu okoni przestało być problemem. Na boczny trok można złowić praktycznie
16 grudnia 2018
 Jak łowić sandacze.. a dokładnie w jakich miejscach, na jaki sprzęt i przynęty..      Sandacze - podobnie jak inne ryby - miewają okresy bardzo aktywnego żerowania, ale też czasami nie dają
16 grudnia 2018
Zapach - tajemnica sukcesu  Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Nie jest mitem, że ryby doskonale potrafią rozpoznać zapach zanęty roznoszący się w wodzie. Podobnie jak ludzie, ryba również ma swój
16 grudnia 2018
 Boreasz – największy superkomputer w Polsce oblicza pogodę kliknij;    Siatka: 4km. Długość prognozy 60h. kliknij;    Siatka: 13km. Długość prognozy 84h.  TEMPERATURA WODY Powietrze i woda oddziałują na siebie wzajemnie, woda
16 grudnia 2018
Idealny dla każdego, kto dba o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Amur należy do ryb karpiowatych. Jego  mięso jest białe, bardzo delikatne, soczyste, jędrne i dużo chudsze od mięsa karpia. Amur
16 grudnia 2018
Wielu karpiarzy jest w trakcie przygotowań do nowego sezonu karpiowego. Na początku na pewno gruntowne porządki, sprawdzamy, czego nam brakuje i co się zużyło. Niektórzy wymieniają stary sprzęt na nowy,

Polecane artykuły

16 grudnia 2018
Zanęty używane przez zawodników przeważnie zawierają aż kilkanaście składników. Trzeba mieć duże doświadczenie, żeby taką zanętę przygotować prawidłowo.  Na szczęście, gdy wędkujemy dla czystej przyjemności, nie jest nam ona wcale
16 grudnia 2018
Płoć- jest rybą pospolitą,  występującą niemal w każdym zbiorniku wodnym. Sprawia to, że niejednokrotnie jest głównym celem wędkarza. Podczas gdy inne gatunki nie są skore do współpracy z łowiącym, często
16 grudnia 2018
Wszyscy chyba chociaż raz słyszeli o wyżej wymienionych przynętach (zanętach). Oprócz tego, że są skuteczne (o czym zapewniam), nie wydamy na nie zbyt dużo pieniędzy, co jak wiem dla niektórych
16 grudnia 2018
O zanętach używanych zarówno na zawodach, jak i podczas wędkowania rekreacyjnego ukazało się już mnóstwo książek, napisano zapewne tysiące artykułów, zaś po świecie krążą dziesiątki tysięcy przepisów na cudowne mieszanki.
15 grudnia 2018
Wczesną wiosną tuż przed tarłem leszcza możemy znaleźć w płytkich zatoczkach, gdzie ryba ta rozpoczyna poszukiwania za budzącymi się do życia różnego rodzaju robactwem...    Wówczas nawet nie trzeba się zbytnio
15 grudnia 2018
 3 szklanki bułki tartej  2 szklanki mielonych herbatników  2 szklanki mąki kukurydzianej  2 szklanki otrąb pszennych  1 szklanka płatków owsianych (całych) 1 szklanka melasy koprowej  1 szklanka melasy (należy uprzednio
15 grudnia 2018
Odpowiednio dobrane gliny to jednak dopiero początek, gdyż należy je odpowiednio przygotować i połączyć z zanętą w odpowiedniej proporcji. Jak mieszać? Od czego to zależy? Kiedy stosować więcej gliny a
15 grudnia 2018
Poniższy artykuł został poświęcony zagadnieniu łączenia gliny z zanętą spożywczą, jednocześnie fragmentarycznie obejmuje omówienie podstawowych czynników decydujących o sposobie podania zanęty. W niniejszej treści określenie zanęta oznacza wszystko to czym
15 grudnia 2018
 Przygotowując glinę pod tym kątem należy przede wszystkim uwzględnić to w jaki sposób zamierzamy „nakryć rybom do stołu”. Czy na owym „stole” ma leżeć taca usłana dywanem apetycznego „mięska”, czy
15 grudnia 2018
Mieszanie na sucho. Jeśli  mieszan­ka  ma się  składać  z większej  liczby składników,  trzeba je najpierw bar­dzo  dokładnie wymieszać  na  su­cho  Nie  dotyczy to gliny,  żwiru  ani przynęt  zanętowych,  które  zawsze
15 grudnia 2018
Mielone pieczywo - zwykle zawiera w różnych proporcjach bułkę i chleb.  Jeśli kupujemy gotowe, to trzeba zwrócić uwagę na kolor: im jaśniejszy, tym pieczywo będzie silniej wiązać zanętę i tym
15 grudnia 2018
 Mniej wartki prąd wody i obfitość pożywienia sprawiają, iż w rzekach karpie często patrolują długie odcinki brzegowe. Atrakcyjność tych stref nie wyklucza jednak tego, że karpiarzy interesują również głębokie, rzeczne
15 grudnia 2018
Wiosenna płoć  Tą mieszankę przygotowujemy na jeszcze lekko ospałe wiosenne płocie. Składniki: - 0,5 kg drobno zmielonego ciemnego pieczywa; - 0,5 kg bułki tartej; - 0,25 kg mąki kukurydzianej; -
15 grudnia 2018
Składniki : 0,5 szklanki zmiksowanej kukurydzy razem z zalewą 0,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki mielonych płatków owsianych Sposób wykonania : Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody (chyba
14 grudnia 2018
W dzisiejszej dobie czasu, nęcenie karpia przybrało duże zróżnicowanie. Jedni nęcą tym samym czego używają na przynętę, inni stosują zanętę inną niż przynęta, a jeszcze inni mieszają stosując do nęcenia
14 grudnia 2018
Ryby krąpiowe Waniliowa Składniki: - 1kg bułki tartej; - 0,5kg mąki kukurydzianej; - 0,5kg otrąb pszennych; - 0,3kg płatków owsianych nie mielonych; - 0,6kg kaszy kukurydzianej gotowanej; - 0,1kg gotowanych
14 grudnia 2018
Słodko  Składniki: - 40% mąki kukurydzianej zmielonej na pył; - 20% mleka w proszku; - 15% biszkoptu mielonego; - 15% bułki tartej; - 10% cukru pudru. Z piaskiem  Składniki: -
14 grudnia 2018
Rzeczna  Składniki:  - 4 części gotowanej kaszy kukurydzianej;  - 1 części mielonego suchego chleba;  - 1 części bułki tartej;  - 1 części mąki kukurydzianej;  - 1,5 części pokruszonych płatków owsianych;
14 grudnia 2018
Składniki : 2 szklanki rozdrobnionych ugotowanych ziemniaków 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka roztartego ugotowanego makaronu Ziemia z kretowiska Sposób wykonania : Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody
13 grudnia 2018
Pory roku. Wiosenna Składniki: - 25-30% kopra-melasy - 5-10% kleju PV-1 - 5-10% soji - 15-20% biszkoptu - 20-25% grubych otrębów, kaszy kukurydzianej i wiórków kokosowych - aromat różany. Wiosenna
13 grudnia 2018
Idealnym składnikiem do zanęt jest makuch słonecznikowy, a dokładniej wytłoki, sprasowane pestki słonecznika powstałe podczas procesu produkcji oleju.  Ze względu na swoje właściwości jako, że jest bardzo tłusty, stosuje się
13 grudnia 2018
Zapach:  do zanęty na leszcze dodać można zapach (lub atraktor) spośród ulubionych przez ten gatunek aromatów: karmelu, wanilii, cynamonu, kokosu, kopru włoskiego, kozieradki, nostrzyka i kolendry. Dawkowanie: jeśli dodajemy gotowy
13 grudnia 2018
 Podczas łowienia  z użyciem  nęcenia wstępnego  i donęcania  można  wy­różnić dwie skrajne taktyki. Pierwsza polega na jednorazowym wrzuceniu calej zanęty przed łowieniem. Później w czasie łowienia  już się  nie donęca,
13 grudnia 2018
Na rynku dostępne  są  zanęty  prze­znaczone na określony rodzaj wody - rzekę,  jezioro czy kanal. Ich skladniki, przede  wszystkim  odpowia­dające  za spoistość,  są  tak dobrane, żeby  można  było  skutecznie nęcić
12 grudnia 2018
Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie początkującym adeptom znaczenia ziemi i gliny w naszej wspólnej pasji jaką jest współczesne wędkarstwo wyczynowe. Znaleźć w nim będzie można odpowiedzi na takie pytania jak
12 grudnia 2018
Przed laty nęcenie ryb było sztuką tajemną, dziedziną dostępną tylko dla najwię­kszych mistrzów. Osiągali rezultaty lepsze od innych wędka­rzy, którzy zanęt nie stosowali. Ale bez nęcenia czasami udawało się coś
12 grudnia 2018
Woda stojąca : Przepis 1  Składniki : 0,5 szklanki bułki tartej zmielonej 0,5 szklanki biszkoptów mielonych 0,5 szklanki mąki kukurydzianej (najlepiej sparzonej) 0,1 szklanki kaszy jaglanej Suszona ziemia Zapach- krew
12 grudnia 2018
Zanęta na liny:  4 szklanki grubej kaszy kukurydzianej 3 szklanki bułki tartej  2 szklanki płatków owsianych (całych)  1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mielonych orzechów arachidowych 1 szklanka kukurydzy konserwowej
12 grudnia 2018
Przepis 1 : Zanęta na wolno płynący kanał (płoć, krąp, leszcz, jaź) Składniki na 100% gotowej suchej zanęty należy dać : ·         40% biszkopty mielone ·         40% płatki owsiane zmielone
12 grudnia 2018
Do wykorzystania wszystkich możliwości zanęty wymagane jest precyzyjne jej skomponowanie. Dobre właściwości trudno uzyskać stosując jeden składnik.  Zadaniem zanęty jest ściągnięcie ryb w miejsce łowienia i przytrzymanie ich w łowisku.
12 grudnia 2018
Nęcenie  k Nęcenie długotrwałe.   Polega  ono na  wcześniejszym,  kilkudniowym przygotowaniu  łowiska.  Stosuje się  je głównie  w wodach stojących, gdzie  trudno zlokalizować  żerujące  ryby.  Porcje  zanęty  podaje  się codziennie,  w  miarę
12 grudnia 2018
Napiszę o tym, w jaki sposób skomponować dobrą zanętę. Zacznijmy od tego, że kolejne pokolenia wędkarzy wypracowały tzw. złote proporcje poszczególnych składników. Według tych zasad w zanęcie powinno być 50
12 grudnia 2018
Zanęty typowe na rzekę lub kanał. Woda bieżąca Składniki: - 1 część bułki tartej, grubszej, nie przesianej; - 1 część biszkoptów; - 1 część mielonych białych sucharów; - 1 cześć
12 grudnia 2018
Oryginalny, a przy tym bardzo skuteczny, sposób sprowadzania ryb na łowisko stosują masowo wędkarze rosyjscy. Do nęcenia wykorzystują...cegły. Te niecodzienną zanętę przygotowuje się w dwojaki sposób: na zimno i na
12 grudnia 2018
Na odległość  od 1 do 15 m kule zanętowe wszystkich  wielkości  podajemy ręką,  rzucając  od dołu.  Na większe odległości  stosujemy  mniejsze kule wielkości  mandarynki, kurzego jaja albo orzecha. Rzucamy je
12 grudnia 2018
PĘCZAK Jego przygotowanie jest możliwe w termosie lub można ugotować w zwykłym garnku.Należy wziąć pół szklanki suchego pęczaku, zalać wodą, a następnie gotować na niewielkim ogniu. Po 10 min. należy
11 grudnia 2018
Sucha mieszanka nie zanęci ryb do haczyka. By poskutkowała, trzeba sporządzić zanętę właściwą. Zacznijmy od dokładnego wymieszania suchych składników; najwygodniejsze jest dostępne w handlu obszerne wędkarskie wiadro. Należy tej czynności
11 grudnia 2018
Zanęta na karasie: 4 miarki bułki tartej  3 miarki otrąb pszennych  2 miarki płatków owsianych  1 miara śruty kukurydzianej 1/2 miary mączki arachidowej  1/2 miary melasy koprowej  1/4 miary mielonych
11 grudnia 2018
Od dawna już wędkarze wykorzystują do wabienia ryb różne substancje zapachowe, często bardzo złożone. Zaczęło się jednak od tych najprostszych: anyżku, czosnku, wanilii, stwierdzono też, że równie pobudzająco działa krew,
11 grudnia 2018
Tym razem będzie nie o sposobach prostego nęcenia, lecz odwrotnie: przedstawię pewne wątpliwości i skrupuły, które nurtują z pewnością nie tylko mnie. Więc będzie o nęceniu obfitym i bardzo skutecznym,
10 grudnia 2018
Zanęty   letnie Przepis 1 : Składniki na 100% zanęty suchej należy dać : ·         5% - pieczywo jasne ·         15% - biszkopt ·         20% - kukurydza zanętowa ·         15% -
10 grudnia 2018
Skutecznym sposobem podniesienia skuteczności naszej zanęty jest dodawanie do niej różnego rodzaju dodatków potoczne zwanym przez wędkarzy rasowaniem zanęty..Bez wahania stwierdzić można, iż jednym z najpopularniejszych są larwy muchy plujki
10 grudnia 2018
Nawet początkujący wędkarz wie, że bez nęcenia nie ma łowienia. Lecz nie wszyscy, nawet doświadczeni łowcy radzą sobie wtedy, gdy z jakichś dziwnych powodów nie mają nad wodą zanęty. Tym
10 grudnia 2018
Tę zanętę wymyślili polscy zesłańcy do Kraju Krasnojarskiego (środkowa Syberia). Jest nią zwyczajny prażony piasek. Tak tak, zwyczajny piasek, dostępny przecież prawie wszędzie. na patelnię wlewa się kilka kropel oleju
10 grudnia 2018
Przepis 1  Składniki 1,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki posiekanych czerwonych robaków 1 szklanka mielonych gotowanych ziemniaków 0,5 szklanki mielonych płatków owsianych Można dodać 0,5 szklanki krwi Sposób wykonania Składniki
09 grudnia 2018
Przepis na skuteczny atraktor samego mistrza wędkarstwa Dariusza Ciechańskiego Atraktor ze swego działania jest znany chyba każdemu wędkarzowi. Z kupnem nie ma żadnego problemu, nabycie jego  możliwe jest dosłownie w
09 grudnia 2018
Wędkarze przygotowując się na udany połów często stosują zanęty. Dzięki nim można znacznie podnieść wędkarską efektywność. Jako zanętę najczęściej wykorzystuje się: - bułkę tartą, - kukurydzę, - pęczak,  - płatki

Z kategorii zanęty

16 grudnia 2018
Wykres brań szczupaka SZCZUPAK - król drapieżników. Szczupak kształtem przypomina strzałę: jest wydłużony i lekko spłaszczony bocznie, z przewężeniem ciała przed pletwą ogonową. Głowa szczupaka jest w przedniej części spłaszczona,
16 grudnia 2018
 Rewelacyjna metoda na słabo żerujące okonie, sandacze. Metoda to sprawdza się zarówno w rzekach jak i wodach stojących. Złowienie limitu okoni przestało być problemem. Na boczny trok można złowić praktycznie
16 grudnia 2018
 Jak łowić sandacze.. a dokładnie w jakich miejscach, na jaki sprzęt i przynęty..      Sandacze - podobnie jak inne ryby - miewają okresy bardzo aktywnego żerowania, ale też czasami nie dają
16 grudnia 2018
Zapach - tajemnica sukcesu  Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Nie jest mitem, że ryby doskonale potrafią rozpoznać zapach zanęty roznoszący się w wodzie. Podobnie jak ludzie, ryba również ma swój
16 grudnia 2018
 Boreasz – największy superkomputer w Polsce oblicza pogodę kliknij;    Siatka: 4km. Długość prognozy 60h. kliknij;    Siatka: 13km. Długość prognozy 84h.  TEMPERATURA WODY Powietrze i woda oddziałują na siebie wzajemnie, woda
16 grudnia 2018
Idealny dla każdego, kto dba o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Amur należy do ryb karpiowatych. Jego  mięso jest białe, bardzo delikatne, soczyste, jędrne i dużo chudsze od mięsa karpia. Amur
16 grudnia 2018
Wielu karpiarzy jest w trakcie przygotowań do nowego sezonu karpiowego. Na początku na pewno gruntowne porządki, sprawdzamy, czego nam brakuje i co się zużyło. Niektórzy wymieniają stary sprzęt na nowy,

Polecane artykuły

01 czerwca 2019
1:Oczko / łopatka  2:Trzonek  3:Łuk kolankowy  4:Zadzior  5:Grot (ostrze)  6:Rozwarcie  7:Gardziel A mianowicie różne firmy różnie produkują i te wymiary nieznacznie mogą się różnić od siebie. Ale mniej więcej tak
01 czerwca 2019
To ryba w bardzo różny sposób traktowana przez wędkarzy. Dla jednych jest warta długotrwałych przygotowań, skomplikowanych receptur zanętowych, specjalistycznego sprzętu i studiowania rzeki, dla innych stanowi zdobycz niegodną, pogardzaną. Leszcz

Najnowsze artykuły


 

© 2019 by Poradnik wędkarski Created A. Grzechnik