Przygotowując glinę pod tym kątem należy przede wszystkim uwzględnić to w jaki sposób zamierzamy „nakryć rybom do stołu”. Czy na owym „stole” ma leżeć taca usłana dywanem apetycznego „mięska”, czy wręcz przeciwnie wspomniane smakołyki lepiej podać w postaci „związanych pulpecików”, których żaden rzeczny uciąg rybom nie porwie z przed nosa…?

  Zwiększanie wilgotności gliny.Jaki daje efekt?Zwiększanie wilgotności gliny zmienia jej konsystencję na bardziej „tęgą”, plastyczną i spoistą. Mocniej dowilżona ziemia wolniej się rozmywa a co za tym idzie wolniej uwalnia robactwo. Poprzez różny stopień dowilżenia poszczególnych porcji gliny uzyskać można efekt stałego równomiernego uwalniania składników „mięsnych”. W pierwszej kolejności rozmyciu ulegać będą kule najmniej „tęgie”, natomiast najpóźniej te, które zostały uformowane z gliny najbardziej domoczonej. 

 Jak to robić?Jeśli po otwarciu opakowania stwierdzamy, że glina wymaga dość znacznego dowilżenia to należy:Umieścić jej odpowiednią ilość w obszernym pojemniku (wiadro, kocioł). 

     Z wyczuciem, za pomocą dłoni dodawać niewielkie ilości wody (strzepując krople wody z palców) stale mieszając, do momentu uzyskania pożądanej wilgotności.Odsiać na sicie w celu uzyskania jednorodnej masy. 

  W sytuacji potrzeby nieznacznego dowilżenia gliny należy ją dowilżać za pomocą rozpylacza po wcześniejszym przetarciu przez sito.Konsystencję kul można również zmieniać poprzez dociskanie ich zmoczonymi dłońmi. Zabieg ten powoduje opóźnienie ich rozmycia, w stosunku do tych samych kul nie poddanych tej czynności. 

  Dodawanie kleju mineralnego – bentonitu.Często same dowilżanie gliny jest niewystarczające lub niepożądane ze względu na to, że zbyt domoczona ziemia mimo, iż wolno się rozmywa to niewłaściwie pracuje leżąc w postaci „placka” na dnie. Zwiększanie spoistości gliny stopniem wilgotności jest skuteczne i ma sens tylko do pewnego stopnia. 

 Jaki daje efekt?Glina z dodatkiem bentonitu staje się bardziej spoista i gęsta, wolniej pracuje i dłużej się rozmywa. Celem zastosowania bentonitu jest opóźnienie i wydłużenie czasu pracy ziemi a co za tym idzie uwalniania robactwa. Poprzez zwiększanie ilości kleju w kolejnych porcjach gliny uzyskujemy kule o różnych spoistościach i czasie pracy. Zabieg „doklejania” jest często łączony z wyżej opisanym procesem domaczania gliny, gdyż potęguje on właściwości wiążące bentonitu. Efekt działania kleju zależy w głównej mierze od ilości w jakiej go zastosowano, ale również od sposobu jego wprowadzenia w strukturę gliny, jej rodzaju i wilgotności.Jak to robić?Sposób pierwszy.Jeśli chcemy zwiększyć wyjściową spoistość gliny za pomocą kleju należy:Przetartą przez sito glinę umieścić w obszernym pojemniku.Nieznacznie dowilżyć spryskiwaczem.Wsypać niewielką ilość kleju i całość wymieszać.Powyższe 3 punkty opisują standardowy sposób stosowania kleju zwany powszechnie „doklejaniem gliny”. Zazwyczaj wykorzystywany jest kilka minut przed formowaniem kul. Zmieniając kolejność działań można uzyskać dodatkowo inne efekty.Sposób drugi.W celu znacznego podniesienia spoistości gliny za pomocą kleju należy:Glinę umieścić w obszernym pojemniku.Wsypać niewielką ilość kleju. Dowilżyć za pomocą spryskiwacza.Czynności w pkt. 2 i 3 należy powtarzać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Glinę odsiać na sicie.Naśladując powyższą kolejność uzyskamy glinę znacznie bardziej spoistą względem jej stanu pierwotnego. Ten sposób nie tyle „dokleja” ziemię co znacznie podnosi jej właściwości wiążące. Przeniesienie czynności przesiewania gliny na koniec potęguje wiązanie cząstek kleju z frakcjami gliny.Pierwszy, wyżej omówiony sposób zalecany jest do tworzenia kul o różnej spoistości i czasie pracy z tej samej mieszanki bazowej. Korzystając z tej metody można podać w łowisko kule, które zapewnią stopniowe uwalnianie robactwa przez określony czas. W praktyce może to wyglądać dwojako:W wiaderku umieszcza się porcję gliny z robactwem, którą zamierza się podać przy wstępnym nęceniu. Formujemy z niej początkowo 2-3 kule po czym dodajemy do pozostałej części gliny niewielką ilość bentonitu jednocześnie neutralizując wysuszające działanie kleju dodatkiem wody. Następnie kleimy kolejne 2-3 kule i powielamy cykl jeszcze 2-3 krotnie. W zależności od tego ile chcemy uzyskać konsystencji i jaką ilość gliny podać zmienia się ilość cykli i formowanych kul.

 Inną metodą jest rozdzielenie porcji gliny z robactwem do zazwyczaj dwóch-trzech pojemników, do których dodajemy różne ilości kleju. Ilość dodawanego kleju determinuje stopień dowilżenia ziemi przed jego dodaniem. Im więcej kleju zamierzamy dodać tym bardziej domaczamy mieszankę.

Drugi sposób stosowany jest zazwyczaj do tworzenia mieszanek spoistych z glin niekoniecznie wiążących, a takich, których pierwotne właściwości wpływają na ich szybką pracę (de Somme, Argile). W tym miejscu można postawić pytanie: w jakim celu dodawać znaczne ilości kleju do takich glin skoro pod ręką mamy gliny znacznie bardziej wiążące?

Glina wiążąca i glina rozpraszająca z klejem tylko teoretycznie powinny posiadać te same właściwości. „Sklejona” Ziemia de Somme rozmywając się w tym samym tempie co glina wiążąca będzie uwalniała znacznie większą smugę, co jest bardzo ważne na niektórych łowiskach. Ponadto praca „związanej” sypkiej ziemi będzie nieco inna, robactwo będzie dużo łatwiej się z niej uwalniało niż z cięższej wiążącej gliny. Glina wiążącaZiemia de Somme, która powoli rozmywając się będzie intensywnie smużyła i dynamicznie uwalniała robactwo. zazwyczaj będzie lepszym nośnikiem jokersa w wolno płynącej rzece przy połowie niemrawych leszczy, które wolą same wybierać „mięsko” z kul. W przypadku gdy tą samą wodę opanują agresywnie żerujące, nieduże płocie lepszym rozwiązaniem będzie „sklejona”Czynnikiem wpływającym na spoistość formowanych z gliny kul jest także czas ich przygotowania. Kule powstałe pół godziny przed nęceniem wyraźnie później rozpoczną pracę niż te same kule, jednak przygotowane kilka minut przed nęceniem. Związane jest to z tym, że w ściśniętej i uformowanej w bryłę glinie z czasem powstają coraz silniejsze oddziaływania fizyczne między cząsteczkami gliny. Popularnie to zjawisko nazywane jest „zasysaniem się” kul. W tym miejscu należy zaznaczyć, iż wcześniejsze formowanie kul nie spowalnia ich pracy tak jak zabieg „doklejania” czy dowilżania gliny, natomiast opóźnia o pewien okres czasu rozpoczęcie ich pracy. Wiedzę tę można skutecznie wykorzystać zwłaszcza na łowiskach rzecznych w sposób następujący:Godzinę przed nęceniem z każdej przygotowanej porcji gliny (zazwyczaj w różnym stopniu dowilżonej i doklejonej) formujemy po 1-2 kule, które następnie umieszczamy w zacienionym pojemniku i przykrywamy delikatnie wilgotnym ręcznikiem. Kule te będą odznaczały się taką samą pracą lecz rozpoczną ją później niż kule przygotowane przed samym nęceniem. Efekt „opóźnionego zapłonu” z pewnością jeszcze bardziej pobudzi i zainteresuje ryby. 

   Jak powszechnie wiadomo, by w łowisku utrzymać ryby przez trzy godziny należy tak skomponować mieszankę i dostosować do niej sposób i przebieg procesu donęcania aby przez cały okres trwania zawodów w łowisku uwalniała się szeroko rozumiana „smuga zanętowa”. Krótko mówiąc na większości wód, zwłaszcza ze znacznym przepływem wody nie utrzymamy ryb, jeśli w obrębie naszego łowiska nie będziemy stymulować ich do żerowania poprzez stałą równomierną pracę podanej gliny z robactwem czy zanęty.Zróżnicowane przygotowanie gliny, poprzez wykorzystanie wyżej opisanych sposobów zmiany jej właściwości, sposobu i czasu pracy pozwala na położenie w łowisku takiego asortymentu kul z robactwem, które swą zróżnicowaną i ciągłą pracą zainteresują ryby i będą stymulowały je do żerowania w obrębie naszego łowiska. To w jaki sposób przygotujemy ziemię oraz ile wyżej opisanych metod wykorzystamy determinuje masa czynników zależnych od określonego łowiska, które to będą się przewijały w kolejnych artykułach. Ten miał na celu przybliżenie różnych metod preparowania gliny w celu osiągnięcia określonych efektów.

Nieco odbiegając od tematu…

Wielu początkujących zawodników popełnia błąd polegający na przygotowaniu mieszanki o jednej konsystencji. Efektem tego jest to, że taka osoba zazwyczaj skutecznie odławia ryby przez pół godziny zawodów do momentu całkowitego rozmycia kul, lub nie łowi wcale ze względu na zbyt mocno sklejone kule, które po pierwszym nęceniu nie rozpoczęły natychmiast pracy i nie ściągnęły ryb.Moim zdaniem we współczesnym wędkarstwie wyczynowym najlepsi zawodnicy osiągają przewagę absolutnie nie „tajnymi zanętami” o „cudownym składzie”, natomiast ogromną wiedzą na temat określonych łowisk i upodobań zasiedlającego je rybostanu. Wiedzę tę przekładają poprzez treningi i doświadczenie na właściwy sposób przygotowania i podania zanęty (glina/zanęta spożywcza/robactwo), który decyduje o jej skuteczności. Pomijam oczywiście w tym miejscu inne równie istotne aspekty ze względu na charakter artykułu.Powyższy akapit służy podkreśleniu faktu, że nabytą wiedzę, chociażby w tym artykule, należy nie tylko przyswoić, ale też właściwie wykorzystać.

Przygotowanie gliny do zanęty

15 grudnia 2018
Przygotowanie gliny do zanęty
01 czerwca 2019
1:Oczko / łopatka  2:Trzonek  3:Łuk kolankowy  4:Zadzior  5:Grot (ostrze)  6:Rozwarcie  7:Gardziel A mianowicie różne firmy różnie produkują i te wymiary nieznacznie mogą się różnić od siebie. Ale mniej więcej tak
01 czerwca 2019
To ryba w bardzo różny sposób traktowana przez wędkarzy. Dla jednych jest warta długotrwałych przygotowań, skomplikowanych receptur zanętowych, specjalistycznego sprzętu i studiowania rzeki, dla innych stanowi zdobycz niegodną, pogardzaną. Leszcz

Najnowsze artykuły

16 grudnia 2018
Wykres brań szczupaka SZCZUPAK - król drapieżników. Szczupak kształtem przypomina strzałę: jest wydłużony i lekko spłaszczony bocznie, z przewężeniem ciała przed pletwą ogonową. Głowa szczupaka jest w przedniej części spłaszczona,
16 grudnia 2018
 Rewelacyjna metoda na słabo żerujące okonie, sandacze. Metoda to sprawdza się zarówno w rzekach jak i wodach stojących. Złowienie limitu okoni przestało być problemem. Na boczny trok można złowić praktycznie
16 grudnia 2018
 Jak łowić sandacze.. a dokładnie w jakich miejscach, na jaki sprzęt i przynęty..      Sandacze - podobnie jak inne ryby - miewają okresy bardzo aktywnego żerowania, ale też czasami nie dają
16 grudnia 2018
Zapach - tajemnica sukcesu  Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Nie jest mitem, że ryby doskonale potrafią rozpoznać zapach zanęty roznoszący się w wodzie. Podobnie jak ludzie, ryba również ma swój
16 grudnia 2018
 Boreasz – największy superkomputer w Polsce oblicza pogodę kliknij;    Siatka: 4km. Długość prognozy 60h. kliknij;    Siatka: 13km. Długość prognozy 84h.  TEMPERATURA WODY Powietrze i woda oddziałują na siebie wzajemnie, woda
16 grudnia 2018
Idealny dla każdego, kto dba o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Amur należy do ryb karpiowatych. Jego  mięso jest białe, bardzo delikatne, soczyste, jędrne i dużo chudsze od mięsa karpia. Amur
16 grudnia 2018
Wielu karpiarzy jest w trakcie przygotowań do nowego sezonu karpiowego. Na początku na pewno gruntowne porządki, sprawdzamy, czego nam brakuje i co się zużyło. Niektórzy wymieniają stary sprzęt na nowy,

Polecane artykuły

16 grudnia 2018
Zanęty używane przez zawodników przeważnie zawierają aż kilkanaście składników. Trzeba mieć duże doświadczenie, żeby taką zanętę przygotować prawidłowo.  Na szczęście, gdy wędkujemy dla czystej przyjemności, nie jest nam ona wcale
16 grudnia 2018
Płoć- jest rybą pospolitą,  występującą niemal w każdym zbiorniku wodnym. Sprawia to, że niejednokrotnie jest głównym celem wędkarza. Podczas gdy inne gatunki nie są skore do współpracy z łowiącym, często
16 grudnia 2018
Wszyscy chyba chociaż raz słyszeli o wyżej wymienionych przynętach (zanętach). Oprócz tego, że są skuteczne (o czym zapewniam), nie wydamy na nie zbyt dużo pieniędzy, co jak wiem dla niektórych
16 grudnia 2018
O zanętach używanych zarówno na zawodach, jak i podczas wędkowania rekreacyjnego ukazało się już mnóstwo książek, napisano zapewne tysiące artykułów, zaś po świecie krążą dziesiątki tysięcy przepisów na cudowne mieszanki.
15 grudnia 2018
Wczesną wiosną tuż przed tarłem leszcza możemy znaleźć w płytkich zatoczkach, gdzie ryba ta rozpoczyna poszukiwania za budzącymi się do życia różnego rodzaju robactwem...    Wówczas nawet nie trzeba się zbytnio
15 grudnia 2018
 3 szklanki bułki tartej  2 szklanki mielonych herbatników  2 szklanki mąki kukurydzianej  2 szklanki otrąb pszennych  1 szklanka płatków owsianych (całych) 1 szklanka melasy koprowej  1 szklanka melasy (należy uprzednio
15 grudnia 2018
Odpowiednio dobrane gliny to jednak dopiero początek, gdyż należy je odpowiednio przygotować i połączyć z zanętą w odpowiedniej proporcji. Jak mieszać? Od czego to zależy? Kiedy stosować więcej gliny a
15 grudnia 2018
Poniższy artykuł został poświęcony zagadnieniu łączenia gliny z zanętą spożywczą, jednocześnie fragmentarycznie obejmuje omówienie podstawowych czynników decydujących o sposobie podania zanęty. W niniejszej treści określenie zanęta oznacza wszystko to czym
15 grudnia 2018
 Przygotowując glinę pod tym kątem należy przede wszystkim uwzględnić to w jaki sposób zamierzamy „nakryć rybom do stołu”. Czy na owym „stole” ma leżeć taca usłana dywanem apetycznego „mięska”, czy
15 grudnia 2018
Mieszanie na sucho. Jeśli  mieszan­ka  ma się  składać  z większej  liczby składników,  trzeba je najpierw bar­dzo  dokładnie wymieszać  na  su­cho  Nie  dotyczy to gliny,  żwiru  ani przynęt  zanętowych,  które  zawsze
15 grudnia 2018
Mielone pieczywo - zwykle zawiera w różnych proporcjach bułkę i chleb.  Jeśli kupujemy gotowe, to trzeba zwrócić uwagę na kolor: im jaśniejszy, tym pieczywo będzie silniej wiązać zanętę i tym
15 grudnia 2018
 Mniej wartki prąd wody i obfitość pożywienia sprawiają, iż w rzekach karpie często patrolują długie odcinki brzegowe. Atrakcyjność tych stref nie wyklucza jednak tego, że karpiarzy interesują również głębokie, rzeczne
15 grudnia 2018
Wiosenna płoć  Tą mieszankę przygotowujemy na jeszcze lekko ospałe wiosenne płocie. Składniki: - 0,5 kg drobno zmielonego ciemnego pieczywa; - 0,5 kg bułki tartej; - 0,25 kg mąki kukurydzianej; -
15 grudnia 2018
Składniki : 0,5 szklanki zmiksowanej kukurydzy razem z zalewą 0,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki mielonych płatków owsianych Sposób wykonania : Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody (chyba
14 grudnia 2018
W dzisiejszej dobie czasu, nęcenie karpia przybrało duże zróżnicowanie. Jedni nęcą tym samym czego używają na przynętę, inni stosują zanętę inną niż przynęta, a jeszcze inni mieszają stosując do nęcenia
14 grudnia 2018
Ryby krąpiowe Waniliowa Składniki: - 1kg bułki tartej; - 0,5kg mąki kukurydzianej; - 0,5kg otrąb pszennych; - 0,3kg płatków owsianych nie mielonych; - 0,6kg kaszy kukurydzianej gotowanej; - 0,1kg gotowanych
14 grudnia 2018
Słodko  Składniki: - 40% mąki kukurydzianej zmielonej na pył; - 20% mleka w proszku; - 15% biszkoptu mielonego; - 15% bułki tartej; - 10% cukru pudru. Z piaskiem  Składniki: -
14 grudnia 2018
Rzeczna  Składniki:  - 4 części gotowanej kaszy kukurydzianej;  - 1 części mielonego suchego chleba;  - 1 części bułki tartej;  - 1 części mąki kukurydzianej;  - 1,5 części pokruszonych płatków owsianych;
14 grudnia 2018
Składniki : 2 szklanki rozdrobnionych ugotowanych ziemniaków 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka roztartego ugotowanego makaronu Ziemia z kretowiska Sposób wykonania : Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody
13 grudnia 2018
Pory roku. Wiosenna Składniki: - 25-30% kopra-melasy - 5-10% kleju PV-1 - 5-10% soji - 15-20% biszkoptu - 20-25% grubych otrębów, kaszy kukurydzianej i wiórków kokosowych - aromat różany. Wiosenna
13 grudnia 2018
Idealnym składnikiem do zanęt jest makuch słonecznikowy, a dokładniej wytłoki, sprasowane pestki słonecznika powstałe podczas procesu produkcji oleju.  Ze względu na swoje właściwości jako, że jest bardzo tłusty, stosuje się
13 grudnia 2018
Zapach:  do zanęty na leszcze dodać można zapach (lub atraktor) spośród ulubionych przez ten gatunek aromatów: karmelu, wanilii, cynamonu, kokosu, kopru włoskiego, kozieradki, nostrzyka i kolendry. Dawkowanie: jeśli dodajemy gotowy
13 grudnia 2018
 Podczas łowienia  z użyciem  nęcenia wstępnego  i donęcania  można  wy­różnić dwie skrajne taktyki. Pierwsza polega na jednorazowym wrzuceniu calej zanęty przed łowieniem. Później w czasie łowienia  już się  nie donęca,
13 grudnia 2018
Na rynku dostępne  są  zanęty  prze­znaczone na określony rodzaj wody - rzekę,  jezioro czy kanal. Ich skladniki, przede  wszystkim  odpowia­dające  za spoistość,  są  tak dobrane, żeby  można  było  skutecznie nęcić
12 grudnia 2018
Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie początkującym adeptom znaczenia ziemi i gliny w naszej wspólnej pasji jaką jest współczesne wędkarstwo wyczynowe. Znaleźć w nim będzie można odpowiedzi na takie pytania jak
12 grudnia 2018
Przed laty nęcenie ryb było sztuką tajemną, dziedziną dostępną tylko dla najwię­kszych mistrzów. Osiągali rezultaty lepsze od innych wędka­rzy, którzy zanęt nie stosowali. Ale bez nęcenia czasami udawało się coś
12 grudnia 2018
Woda stojąca : Przepis 1  Składniki : 0,5 szklanki bułki tartej zmielonej 0,5 szklanki biszkoptów mielonych 0,5 szklanki mąki kukurydzianej (najlepiej sparzonej) 0,1 szklanki kaszy jaglanej Suszona ziemia Zapach- krew
12 grudnia 2018
Zanęta na liny:  4 szklanki grubej kaszy kukurydzianej 3 szklanki bułki tartej  2 szklanki płatków owsianych (całych)  1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mielonych orzechów arachidowych 1 szklanka kukurydzy konserwowej
12 grudnia 2018
Przepis 1 : Zanęta na wolno płynący kanał (płoć, krąp, leszcz, jaź) Składniki na 100% gotowej suchej zanęty należy dać : ·         40% biszkopty mielone ·         40% płatki owsiane zmielone
12 grudnia 2018
Do wykorzystania wszystkich możliwości zanęty wymagane jest precyzyjne jej skomponowanie. Dobre właściwości trudno uzyskać stosując jeden składnik.  Zadaniem zanęty jest ściągnięcie ryb w miejsce łowienia i przytrzymanie ich w łowisku.
12 grudnia 2018
Nęcenie  k Nęcenie długotrwałe.   Polega  ono na  wcześniejszym,  kilkudniowym przygotowaniu  łowiska.  Stosuje się  je głównie  w wodach stojących, gdzie  trudno zlokalizować  żerujące  ryby.  Porcje  zanęty  podaje  się codziennie,  w  miarę
12 grudnia 2018
Napiszę o tym, w jaki sposób skomponować dobrą zanętę. Zacznijmy od tego, że kolejne pokolenia wędkarzy wypracowały tzw. złote proporcje poszczególnych składników. Według tych zasad w zanęcie powinno być 50
12 grudnia 2018
Zanęty typowe na rzekę lub kanał. Woda bieżąca Składniki: - 1 część bułki tartej, grubszej, nie przesianej; - 1 część biszkoptów; - 1 część mielonych białych sucharów; - 1 cześć
12 grudnia 2018
Oryginalny, a przy tym bardzo skuteczny, sposób sprowadzania ryb na łowisko stosują masowo wędkarze rosyjscy. Do nęcenia wykorzystują...cegły. Te niecodzienną zanętę przygotowuje się w dwojaki sposób: na zimno i na
12 grudnia 2018
Na odległość  od 1 do 15 m kule zanętowe wszystkich  wielkości  podajemy ręką,  rzucając  od dołu.  Na większe odległości  stosujemy  mniejsze kule wielkości  mandarynki, kurzego jaja albo orzecha. Rzucamy je
12 grudnia 2018
PĘCZAK Jego przygotowanie jest możliwe w termosie lub można ugotować w zwykłym garnku.Należy wziąć pół szklanki suchego pęczaku, zalać wodą, a następnie gotować na niewielkim ogniu. Po 10 min. należy
11 grudnia 2018
Sucha mieszanka nie zanęci ryb do haczyka. By poskutkowała, trzeba sporządzić zanętę właściwą. Zacznijmy od dokładnego wymieszania suchych składników; najwygodniejsze jest dostępne w handlu obszerne wędkarskie wiadro. Należy tej czynności
11 grudnia 2018
Zanęta na karasie: 4 miarki bułki tartej  3 miarki otrąb pszennych  2 miarki płatków owsianych  1 miara śruty kukurydzianej 1/2 miary mączki arachidowej  1/2 miary melasy koprowej  1/4 miary mielonych
11 grudnia 2018
Od dawna już wędkarze wykorzystują do wabienia ryb różne substancje zapachowe, często bardzo złożone. Zaczęło się jednak od tych najprostszych: anyżku, czosnku, wanilii, stwierdzono też, że równie pobudzająco działa krew,
11 grudnia 2018
Tym razem będzie nie o sposobach prostego nęcenia, lecz odwrotnie: przedstawię pewne wątpliwości i skrupuły, które nurtują z pewnością nie tylko mnie. Więc będzie o nęceniu obfitym i bardzo skutecznym,
10 grudnia 2018
Zanęty   letnie Przepis 1 : Składniki na 100% zanęty suchej należy dać : ·         5% - pieczywo jasne ·         15% - biszkopt ·         20% - kukurydza zanętowa ·         15% -
10 grudnia 2018
Skutecznym sposobem podniesienia skuteczności naszej zanęty jest dodawanie do niej różnego rodzaju dodatków potoczne zwanym przez wędkarzy rasowaniem zanęty..Bez wahania stwierdzić można, iż jednym z najpopularniejszych są larwy muchy plujki
10 grudnia 2018
Nawet początkujący wędkarz wie, że bez nęcenia nie ma łowienia. Lecz nie wszyscy, nawet doświadczeni łowcy radzą sobie wtedy, gdy z jakichś dziwnych powodów nie mają nad wodą zanęty. Tym
10 grudnia 2018
Tę zanętę wymyślili polscy zesłańcy do Kraju Krasnojarskiego (środkowa Syberia). Jest nią zwyczajny prażony piasek. Tak tak, zwyczajny piasek, dostępny przecież prawie wszędzie. na patelnię wlewa się kilka kropel oleju
10 grudnia 2018
Przepis 1  Składniki 1,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki posiekanych czerwonych robaków 1 szklanka mielonych gotowanych ziemniaków 0,5 szklanki mielonych płatków owsianych Można dodać 0,5 szklanki krwi Sposób wykonania Składniki
09 grudnia 2018
Przepis na skuteczny atraktor samego mistrza wędkarstwa Dariusza Ciechańskiego Atraktor ze swego działania jest znany chyba każdemu wędkarzowi. Z kupnem nie ma żadnego problemu, nabycie jego  możliwe jest dosłownie w
09 grudnia 2018
Wędkarze przygotowując się na udany połów często stosują zanęty. Dzięki nim można znacznie podnieść wędkarską efektywność. Jako zanętę najczęściej wykorzystuje się: - bułkę tartą, - kukurydzę, - pęczak,  - płatki

Z kategorii zanęty

16 grudnia 2018
Wykres brań szczupaka SZCZUPAK - król drapieżników. Szczupak kształtem przypomina strzałę: jest wydłużony i lekko spłaszczony bocznie, z przewężeniem ciała przed pletwą ogonową. Głowa szczupaka jest w przedniej części spłaszczona,
16 grudnia 2018
 Rewelacyjna metoda na słabo żerujące okonie, sandacze. Metoda to sprawdza się zarówno w rzekach jak i wodach stojących. Złowienie limitu okoni przestało być problemem. Na boczny trok można złowić praktycznie
16 grudnia 2018
 Jak łowić sandacze.. a dokładnie w jakich miejscach, na jaki sprzęt i przynęty..      Sandacze - podobnie jak inne ryby - miewają okresy bardzo aktywnego żerowania, ale też czasami nie dają
16 grudnia 2018
Zapach - tajemnica sukcesu  Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Nie jest mitem, że ryby doskonale potrafią rozpoznać zapach zanęty roznoszący się w wodzie. Podobnie jak ludzie, ryba również ma swój
16 grudnia 2018
 Boreasz – największy superkomputer w Polsce oblicza pogodę kliknij;    Siatka: 4km. Długość prognozy 60h. kliknij;    Siatka: 13km. Długość prognozy 84h.  TEMPERATURA WODY Powietrze i woda oddziałują na siebie wzajemnie, woda
16 grudnia 2018
Idealny dla każdego, kto dba o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Amur należy do ryb karpiowatych. Jego  mięso jest białe, bardzo delikatne, soczyste, jędrne i dużo chudsze od mięsa karpia. Amur
16 grudnia 2018
Wielu karpiarzy jest w trakcie przygotowań do nowego sezonu karpiowego. Na początku na pewno gruntowne porządki, sprawdzamy, czego nam brakuje i co się zużyło. Niektórzy wymieniają stary sprzęt na nowy,

Polecane artykuły

01 czerwca 2019
1:Oczko / łopatka  2:Trzonek  3:Łuk kolankowy  4:Zadzior  5:Grot (ostrze)  6:Rozwarcie  7:Gardziel A mianowicie różne firmy różnie produkują i te wymiary nieznacznie mogą się różnić od siebie. Ale mniej więcej tak
01 czerwca 2019
To ryba w bardzo różny sposób traktowana przez wędkarzy. Dla jednych jest warta długotrwałych przygotowań, skomplikowanych receptur zanętowych, specjalistycznego sprzętu i studiowania rzeki, dla innych stanowi zdobycz niegodną, pogardzaną. Leszcz

Najnowsze artykuły


 

© 2019 by Poradnik wędkarski Created A. Grzechnik