Odpowiednio dobrane gliny to jednak dopiero początek, gdyż należy je odpowiednio przygotować i połączyć z zanętą w odpowiedniej proporcji.

Jak mieszać? Od czego to zależy? Kiedy stosować więcej gliny a kiedy zanęty? W jakich ilościach je stosować?

Odpowiedzi na te pytania starałem się umieścić w dalszych częściach artykułu. W poniższym artykule słowa ziemia i glina używane są zamiennie i posiadają to znaczenie.

Proporcja glina-zanęta, jak ją ustalić. 

 Zakładając zakończenie etapu doboru odpowiedniej ziemi do naszych potrzeb, możemy przejść do kolejnej fazy przygotowań dotyczącej ustalenia proporcji gliny do zanęty. W tym miejscu należy zaznaczyć, że powinna być ona ustalana w jednostkach objętości, gdyż wyrażanie jej w jednostkach masy jest niepraktyczne ze względu na zróżnicowany ciężar glin. Od czego wspomniana proporcja zależy? Niestety w tym przypadku nie ma jednoznacznej odpowiedzi, natomiast słuszne jest stwierdzenie, iż zależy od preferencji ryb w danym łowisku, w określonym czasie.

 Rozpoczynając analizę, mającą na celu określenie wstępnej proporcji ziemi do zanęty należy odpowiedzieć sobie na pytanie: Czy w danym okresie, na danym łowisku ryby pobierają zanętę spożywczą? Jeśli tak to w jakim stopniu? Czy może pobierają tylko robactwo, a zanętę omijają z daleka? Odpowiedź uzyskamy poprzez choćby 2 godzinny trening poprzedzający zaplanowane docelowo zawody. 

 Przed treningiem przygotowujemy w dwóch odrębnych pojemnikach zanętę i glinę. Do pojemnika z gliną dodajemy zaplanowaną ilość jokersa, ewentualnie innego robactwa. W oddzielnym pojemniku umieszczamy taką samą ilość zanęty i gliny, mieszamy i formujemy kule o odpowiedniej spoistości, które następnie umieszczamy w polu nęcenia.

 Po kilkunastu/kilkudziesięciu wstawieniach zestawu analizujemy zachowanie się ryb;Jeśli żerują intensywnie, agresywnie pobierają przynętę należy w pojemniku przygotować mieszankę składającą się z dwóch porcji zanęty i jednej porcji gliny. Z uzyskanej mieszanki uformować kule i podać w pole nęcenia. Obserwując pozytywną reakcję ryb na treściwszą mieszankę można śmiało stwierdzić, że ryby chętnie pobierają pokarm spożywczy. Odławiane ryby często „plują” zanętą co także świadczy o ich dużym apetycie. W przypadku gdy po donęceniu treściwszą zanętą brania słabną należy stwierdzić, iż pierwotna proporcja 1:1 była optymalna.

 W sytuacji odwrotnej, czyli gdy brania są niemrawe, należy donęcić gliną z zanętą w proporcji 2:1. Jeśli ryby dalej nie zaczną współpracować oznacza to, że bardzo słabo pobierają zanętę i jeszcze bardziej należy zmniejszać ilość zanęty w stosunku do ziemi. Podczas zwiększania ilości gliny należy stale analizować to co się dzieje w łowisku.  Po powrocie do domu przeprowadzamy gruntowną analizę treningu. W tym artykule skupiamy się tylko nad proporcją glina do zanęty, aczkolwiek analiza powinna oczywiście obejmować jeszcze wiele innych czynników. Jeśli stwierdzamy, że ryby dobrze reagują na zanętę, przygotowujemy mieszankę treściwą składającą się z dwóch lub trzech części „spożywki” i jednej części ziemi. W okresie gdy ryby pobierają bardzo duże ilości pokarmu warto podać oddzielnie zanętę spożywczą i oddzielnie glinę z jokersem.Gdy podczas treningu zaobserwujemy, zupełny brak zainteresowania ryb względem pokarmu spożywczego, na zawody przygotowujemy mieszankę bardzo ubogą w zanętę, lub w skrajnych przypadkach (np. gdy zanęta spożywcza wyraźnie odstrasza ryby) składającą się z samej ziemi, w której podajemy robactwo.Należy również zwrócić uwagę na to, czy przez cały okres treningu ryby brały tak samo intensywnie. Jeżeli wraz z upływem czasu zauważamy spadek liczby brań przy systematycznym podawaniu tej samej mieszanki (np. 1:1) można wyciągnąć wniosek, iż ryby mimo przyzwoitego apetytu szybko się przesycają. Co wtedy? Przygotowujemy trzy rodzaje mieszanki o różnej „kaloryczności” i konsystencji składające się z:Dwóch części zanęty i jednej części ziemi, mieszanka puszysta, lekko dowilżona, szybko pracująca – natychmiast ściąga ryby w łowisko.50% zanęty i 50% gliny, mocniej dowilżona, znacznie wolniej się rozmywa, utrzymuje ryby w łowisku, nie syci tak bardzo jak pierwsza mieszanka.75% ziemi i 25% zanęty, mało treściwa, mająca na celu utrzymanie ryb jednocześnie ich nie przekarmiając.Pierwsze dwie frakcje należy podać w łowisko w czasie wstępnego nęcenia, natomiast 3 mieszanką należy donęcać w zależności od potrzeb.Mimo odbytego treningu, wyciągniętych wniosków i opracowanej zanęty, należy być jednak przygotowanym na to, iż w dniu zawodów ryby mogą zmienić swoje preferencje względem zanęty. Wystarczy nieznaczna zmiana pogody, temperatury, ciśnienia atmosferycznego, by ryby zaczęły żerować intensywniej lub wręcz przeciwnie, gorzej. Dlatego też warto mieć przygotowaną niewielką ilość nawilżonej zanęty spożywczej w przypadku gdyby ryby lepiej „gryzły”, oraz samej gliny z robactwem w sytuacji pogorszenia brań względem treningu.Ilość gliny i zanęty, od czego zależy?Mając już wstępnie ustaloną proporcję gliny i zanęty przechodzimy do kolejnego etapu czyli ustalamy ich ilość. Jak wyżej zostało wspomniane stosunek gliny do zanęty zależy w głównej mierze od preferencji ryb względem pobieranego pokarmu, w danym łowisku, które nieustannie zmieniają się w ciągu roku. Natomiast sumaryczna ilość naszej mieszanki, względem ustalonej proporcji, zależy głównie od ilości ryb w łowisku.Nawet w dniu znakomitego żerowania ryb nie ma sensu podawania dużej ilości pokarmu jeśli ryb w łowisku jest niewiele! Analogicznie należy dawać duże ilości ubogiej mieszanki na wody gdzie ryb jest dużo, jednak żerują słabiej.W praktyce wygląda to w sposób następujący:Podczas treningu stwierdzamy, że ryby pobierają „spożywkę”, odławiamy je systematycznie, jednakże w danym łowisku wyraźnie nie ma ich zbyt wiele. Wówczas podczas zawodów należy podać precyzyjnie treściwą zanętę, ale jednocześnie w niedużej ilości. Przykładem może być wolno płynący kanał w lecie, z niewielką populacją średniej wielkości leszczyków, osiągane wyniki nie przekraczają 3 kg. Jako glinę bazową wybraliśmy Argile, do której dodaliśmy niewielką ilość gliny wiążącej lekkiej w celu zwiększenia spoistości kul. Przygotowujemy oddzielnie 6kg gliny i 1 kg zanęty. Do gliny dodajemy 0,5 l jokersa i 0,25 l castera. Do 1 kg zanęty dodajemy 0,5 kg gliny w celu jej dociążenia (proporcja (objętościowa!) zanęta : glina 4:1). 4 kg gliny z robactwem podajemy ręcznie w celu wytworzenia dywanu na dnie, na który następnie położymy z kubka 2/3 zanęty spożywczej z odrobiną gliny. Pozostałe 1,5 kg gliny z robactwem i 0,5 kg zanęty pozostawiamy na donęcanie. Takie podejście daje następujący efekt:  Dywan z gliny z robactwem pozwala zatrzymać ryby w łowisku;Zanęta spożywcza skupi pojedyncze leszczyki w jednym punkcie;Niewielka ilość „spożywki” nie przesyci ryb, jest odpowiednia dla niedużej ich liczebności;Zbyt uboga zanęta mogłaby nie zainteresować „wygłodniałych” ryb, natomiast zbyt duża ilość „czystej” zanęty mogłaby je szybko przesycić.W przypadku większej ilości ryb w takim łowisku analogicznie zwiększamy ilość gliny z robactwem, a przede wszystkim ilość zanęty spożywczej.Kolejny przypadek. Zawody mają się odbyć na rzece o średnim uciągu 10 gram, w której zazwyczaj osiąga się wysokie wyniki w granicach 8-10 kg średniej wielkości leszczykami i krąpiami. Podczas treningu zauważamy, że ryb owszem jest dużo, lecz wyraźnie lepiej reagują na glinę z jokersem i siekanymi „gnojakami” a znacznie słabiej na zanętę spożywczą. Taktyka na taką wodę powinna być zupełnie odmienna niż opisana wyżej. Nie warto podawać dużej ilości „spożywki”, a tym bardziej treściwej. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie podanie mieszanki ubogiej w zanętę z dużą ilością gliny (np. proporcja 5:1) i robactwa. Ze względu na dużą ilość ryb i uciąg ilość mieszanki musi być duża, równa limitowi 17 l. W tym przypadku będzie to ok. 10 kg gliny i 1 kg zanęty.

Czynnikiem decydującym również o ilości naszej mieszanki jest charakter łowiska. Wiadomym jest, że na wody stojące nie potrzebujemy tak dużo zanęty jak na wodę płynącą gdzie jest ona na bieżąco wymywana z naszego łowiska.  Sposób podania zanęty również decyduje o jej ilości. Jeśli nęcimy punktowo z kubka nie potrzebujemy tyle „towaru” co przy tradycyjnym nęceniu z reki.W kolejnej części artykułu opisane zostaną różne sposoby przygotowania gliny i jej łączenia z zanętą w zależności od różnych czynników o tym decydujących.

Jak łączyć glinę z zanętą

15 grudnia 2018
Jak łączyć glinę z zanętą
01 czerwca 2019
1:Oczko / łopatka  2:Trzonek  3:Łuk kolankowy  4:Zadzior  5:Grot (ostrze)  6:Rozwarcie  7:Gardziel A mianowicie różne firmy różnie produkują i te wymiary nieznacznie mogą się różnić od siebie. Ale mniej więcej tak
01 czerwca 2019
To ryba w bardzo różny sposób traktowana przez wędkarzy. Dla jednych jest warta długotrwałych przygotowań, skomplikowanych receptur zanętowych, specjalistycznego sprzętu i studiowania rzeki, dla innych stanowi zdobycz niegodną, pogardzaną. Leszcz

Najnowsze artykuły

16 grudnia 2018
Wykres brań szczupaka SZCZUPAK - król drapieżników. Szczupak kształtem przypomina strzałę: jest wydłużony i lekko spłaszczony bocznie, z przewężeniem ciała przed pletwą ogonową. Głowa szczupaka jest w przedniej części spłaszczona,
16 grudnia 2018
 Rewelacyjna metoda na słabo żerujące okonie, sandacze. Metoda to sprawdza się zarówno w rzekach jak i wodach stojących. Złowienie limitu okoni przestało być problemem. Na boczny trok można złowić praktycznie
16 grudnia 2018
 Jak łowić sandacze.. a dokładnie w jakich miejscach, na jaki sprzęt i przynęty..      Sandacze - podobnie jak inne ryby - miewają okresy bardzo aktywnego żerowania, ale też czasami nie dają
16 grudnia 2018
Zapach - tajemnica sukcesu  Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Nie jest mitem, że ryby doskonale potrafią rozpoznać zapach zanęty roznoszący się w wodzie. Podobnie jak ludzie, ryba również ma swój
16 grudnia 2018
 Boreasz – największy superkomputer w Polsce oblicza pogodę kliknij;    Siatka: 4km. Długość prognozy 60h. kliknij;    Siatka: 13km. Długość prognozy 84h.  TEMPERATURA WODY Powietrze i woda oddziałują na siebie wzajemnie, woda
16 grudnia 2018
Idealny dla każdego, kto dba o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Amur należy do ryb karpiowatych. Jego  mięso jest białe, bardzo delikatne, soczyste, jędrne i dużo chudsze od mięsa karpia. Amur
16 grudnia 2018
Wielu karpiarzy jest w trakcie przygotowań do nowego sezonu karpiowego. Na początku na pewno gruntowne porządki, sprawdzamy, czego nam brakuje i co się zużyło. Niektórzy wymieniają stary sprzęt na nowy,

Polecane artykuły

16 grudnia 2018
Zanęty używane przez zawodników przeważnie zawierają aż kilkanaście składników. Trzeba mieć duże doświadczenie, żeby taką zanętę przygotować prawidłowo.  Na szczęście, gdy wędkujemy dla czystej przyjemności, nie jest nam ona wcale
16 grudnia 2018
Płoć- jest rybą pospolitą,  występującą niemal w każdym zbiorniku wodnym. Sprawia to, że niejednokrotnie jest głównym celem wędkarza. Podczas gdy inne gatunki nie są skore do współpracy z łowiącym, często
16 grudnia 2018
Wszyscy chyba chociaż raz słyszeli o wyżej wymienionych przynętach (zanętach). Oprócz tego, że są skuteczne (o czym zapewniam), nie wydamy na nie zbyt dużo pieniędzy, co jak wiem dla niektórych
16 grudnia 2018
O zanętach używanych zarówno na zawodach, jak i podczas wędkowania rekreacyjnego ukazało się już mnóstwo książek, napisano zapewne tysiące artykułów, zaś po świecie krążą dziesiątki tysięcy przepisów na cudowne mieszanki.
15 grudnia 2018
Wczesną wiosną tuż przed tarłem leszcza możemy znaleźć w płytkich zatoczkach, gdzie ryba ta rozpoczyna poszukiwania za budzącymi się do życia różnego rodzaju robactwem...    Wówczas nawet nie trzeba się zbytnio
15 grudnia 2018
 3 szklanki bułki tartej  2 szklanki mielonych herbatników  2 szklanki mąki kukurydzianej  2 szklanki otrąb pszennych  1 szklanka płatków owsianych (całych) 1 szklanka melasy koprowej  1 szklanka melasy (należy uprzednio
15 grudnia 2018
Odpowiednio dobrane gliny to jednak dopiero początek, gdyż należy je odpowiednio przygotować i połączyć z zanętą w odpowiedniej proporcji. Jak mieszać? Od czego to zależy? Kiedy stosować więcej gliny a
15 grudnia 2018
Poniższy artykuł został poświęcony zagadnieniu łączenia gliny z zanętą spożywczą, jednocześnie fragmentarycznie obejmuje omówienie podstawowych czynników decydujących o sposobie podania zanęty. W niniejszej treści określenie zanęta oznacza wszystko to czym
15 grudnia 2018
 Przygotowując glinę pod tym kątem należy przede wszystkim uwzględnić to w jaki sposób zamierzamy „nakryć rybom do stołu”. Czy na owym „stole” ma leżeć taca usłana dywanem apetycznego „mięska”, czy
15 grudnia 2018
Mieszanie na sucho. Jeśli  mieszan­ka  ma się  składać  z większej  liczby składników,  trzeba je najpierw bar­dzo  dokładnie wymieszać  na  su­cho  Nie  dotyczy to gliny,  żwiru  ani przynęt  zanętowych,  które  zawsze
15 grudnia 2018
Mielone pieczywo - zwykle zawiera w różnych proporcjach bułkę i chleb.  Jeśli kupujemy gotowe, to trzeba zwrócić uwagę na kolor: im jaśniejszy, tym pieczywo będzie silniej wiązać zanętę i tym
15 grudnia 2018
 Mniej wartki prąd wody i obfitość pożywienia sprawiają, iż w rzekach karpie często patrolują długie odcinki brzegowe. Atrakcyjność tych stref nie wyklucza jednak tego, że karpiarzy interesują również głębokie, rzeczne
15 grudnia 2018
Wiosenna płoć  Tą mieszankę przygotowujemy na jeszcze lekko ospałe wiosenne płocie. Składniki: - 0,5 kg drobno zmielonego ciemnego pieczywa; - 0,5 kg bułki tartej; - 0,25 kg mąki kukurydzianej; -
15 grudnia 2018
Składniki : 0,5 szklanki zmiksowanej kukurydzy razem z zalewą 0,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki mielonych płatków owsianych Sposób wykonania : Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody (chyba
14 grudnia 2018
W dzisiejszej dobie czasu, nęcenie karpia przybrało duże zróżnicowanie. Jedni nęcą tym samym czego używają na przynętę, inni stosują zanętę inną niż przynęta, a jeszcze inni mieszają stosując do nęcenia
14 grudnia 2018
Ryby krąpiowe Waniliowa Składniki: - 1kg bułki tartej; - 0,5kg mąki kukurydzianej; - 0,5kg otrąb pszennych; - 0,3kg płatków owsianych nie mielonych; - 0,6kg kaszy kukurydzianej gotowanej; - 0,1kg gotowanych
14 grudnia 2018
Słodko  Składniki: - 40% mąki kukurydzianej zmielonej na pył; - 20% mleka w proszku; - 15% biszkoptu mielonego; - 15% bułki tartej; - 10% cukru pudru. Z piaskiem  Składniki: -
14 grudnia 2018
Rzeczna  Składniki:  - 4 części gotowanej kaszy kukurydzianej;  - 1 części mielonego suchego chleba;  - 1 części bułki tartej;  - 1 części mąki kukurydzianej;  - 1,5 części pokruszonych płatków owsianych;
14 grudnia 2018
Składniki : 2 szklanki rozdrobnionych ugotowanych ziemniaków 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka roztartego ugotowanego makaronu Ziemia z kretowiska Sposób wykonania : Składniki mieszamy ze sobą na sucho, dodajemy wody
13 grudnia 2018
Pory roku. Wiosenna Składniki: - 25-30% kopra-melasy - 5-10% kleju PV-1 - 5-10% soji - 15-20% biszkoptu - 20-25% grubych otrębów, kaszy kukurydzianej i wiórków kokosowych - aromat różany. Wiosenna
13 grudnia 2018
Idealnym składnikiem do zanęt jest makuch słonecznikowy, a dokładniej wytłoki, sprasowane pestki słonecznika powstałe podczas procesu produkcji oleju.  Ze względu na swoje właściwości jako, że jest bardzo tłusty, stosuje się
13 grudnia 2018
Zapach:  do zanęty na leszcze dodać można zapach (lub atraktor) spośród ulubionych przez ten gatunek aromatów: karmelu, wanilii, cynamonu, kokosu, kopru włoskiego, kozieradki, nostrzyka i kolendry. Dawkowanie: jeśli dodajemy gotowy
13 grudnia 2018
 Podczas łowienia  z użyciem  nęcenia wstępnego  i donęcania  można  wy­różnić dwie skrajne taktyki. Pierwsza polega na jednorazowym wrzuceniu calej zanęty przed łowieniem. Później w czasie łowienia  już się  nie donęca,
13 grudnia 2018
Na rynku dostępne  są  zanęty  prze­znaczone na określony rodzaj wody - rzekę,  jezioro czy kanal. Ich skladniki, przede  wszystkim  odpowia­dające  za spoistość,  są  tak dobrane, żeby  można  było  skutecznie nęcić
12 grudnia 2018
Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie początkującym adeptom znaczenia ziemi i gliny w naszej wspólnej pasji jaką jest współczesne wędkarstwo wyczynowe. Znaleźć w nim będzie można odpowiedzi na takie pytania jak
12 grudnia 2018
Przed laty nęcenie ryb było sztuką tajemną, dziedziną dostępną tylko dla najwię­kszych mistrzów. Osiągali rezultaty lepsze od innych wędka­rzy, którzy zanęt nie stosowali. Ale bez nęcenia czasami udawało się coś
12 grudnia 2018
Woda stojąca : Przepis 1  Składniki : 0,5 szklanki bułki tartej zmielonej 0,5 szklanki biszkoptów mielonych 0,5 szklanki mąki kukurydzianej (najlepiej sparzonej) 0,1 szklanki kaszy jaglanej Suszona ziemia Zapach- krew
12 grudnia 2018
Zanęta na liny:  4 szklanki grubej kaszy kukurydzianej 3 szklanki bułki tartej  2 szklanki płatków owsianych (całych)  1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mielonych orzechów arachidowych 1 szklanka kukurydzy konserwowej
12 grudnia 2018
Przepis 1 : Zanęta na wolno płynący kanał (płoć, krąp, leszcz, jaź) Składniki na 100% gotowej suchej zanęty należy dać : ·         40% biszkopty mielone ·         40% płatki owsiane zmielone
12 grudnia 2018
Do wykorzystania wszystkich możliwości zanęty wymagane jest precyzyjne jej skomponowanie. Dobre właściwości trudno uzyskać stosując jeden składnik.  Zadaniem zanęty jest ściągnięcie ryb w miejsce łowienia i przytrzymanie ich w łowisku.
12 grudnia 2018
Nęcenie  k Nęcenie długotrwałe.   Polega  ono na  wcześniejszym,  kilkudniowym przygotowaniu  łowiska.  Stosuje się  je głównie  w wodach stojących, gdzie  trudno zlokalizować  żerujące  ryby.  Porcje  zanęty  podaje  się codziennie,  w  miarę
12 grudnia 2018
Napiszę o tym, w jaki sposób skomponować dobrą zanętę. Zacznijmy od tego, że kolejne pokolenia wędkarzy wypracowały tzw. złote proporcje poszczególnych składników. Według tych zasad w zanęcie powinno być 50
12 grudnia 2018
Zanęty typowe na rzekę lub kanał. Woda bieżąca Składniki: - 1 część bułki tartej, grubszej, nie przesianej; - 1 część biszkoptów; - 1 część mielonych białych sucharów; - 1 cześć
12 grudnia 2018
Oryginalny, a przy tym bardzo skuteczny, sposób sprowadzania ryb na łowisko stosują masowo wędkarze rosyjscy. Do nęcenia wykorzystują...cegły. Te niecodzienną zanętę przygotowuje się w dwojaki sposób: na zimno i na
12 grudnia 2018
Na odległość  od 1 do 15 m kule zanętowe wszystkich  wielkości  podajemy ręką,  rzucając  od dołu.  Na większe odległości  stosujemy  mniejsze kule wielkości  mandarynki, kurzego jaja albo orzecha. Rzucamy je
12 grudnia 2018
PĘCZAK Jego przygotowanie jest możliwe w termosie lub można ugotować w zwykłym garnku.Należy wziąć pół szklanki suchego pęczaku, zalać wodą, a następnie gotować na niewielkim ogniu. Po 10 min. należy
11 grudnia 2018
Sucha mieszanka nie zanęci ryb do haczyka. By poskutkowała, trzeba sporządzić zanętę właściwą. Zacznijmy od dokładnego wymieszania suchych składników; najwygodniejsze jest dostępne w handlu obszerne wędkarskie wiadro. Należy tej czynności
11 grudnia 2018
Zanęta na karasie: 4 miarki bułki tartej  3 miarki otrąb pszennych  2 miarki płatków owsianych  1 miara śruty kukurydzianej 1/2 miary mączki arachidowej  1/2 miary melasy koprowej  1/4 miary mielonych
11 grudnia 2018
Od dawna już wędkarze wykorzystują do wabienia ryb różne substancje zapachowe, często bardzo złożone. Zaczęło się jednak od tych najprostszych: anyżku, czosnku, wanilii, stwierdzono też, że równie pobudzająco działa krew,
11 grudnia 2018
Tym razem będzie nie o sposobach prostego nęcenia, lecz odwrotnie: przedstawię pewne wątpliwości i skrupuły, które nurtują z pewnością nie tylko mnie. Więc będzie o nęceniu obfitym i bardzo skutecznym,
10 grudnia 2018
Zanęty   letnie Przepis 1 : Składniki na 100% zanęty suchej należy dać : ·         5% - pieczywo jasne ·         15% - biszkopt ·         20% - kukurydza zanętowa ·         15% -
10 grudnia 2018
Skutecznym sposobem podniesienia skuteczności naszej zanęty jest dodawanie do niej różnego rodzaju dodatków potoczne zwanym przez wędkarzy rasowaniem zanęty..Bez wahania stwierdzić można, iż jednym z najpopularniejszych są larwy muchy plujki
10 grudnia 2018
Nawet początkujący wędkarz wie, że bez nęcenia nie ma łowienia. Lecz nie wszyscy, nawet doświadczeni łowcy radzą sobie wtedy, gdy z jakichś dziwnych powodów nie mają nad wodą zanęty. Tym
10 grudnia 2018
Tę zanętę wymyślili polscy zesłańcy do Kraju Krasnojarskiego (środkowa Syberia). Jest nią zwyczajny prażony piasek. Tak tak, zwyczajny piasek, dostępny przecież prawie wszędzie. na patelnię wlewa się kilka kropel oleju
10 grudnia 2018
Przepis 1  Składniki 1,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki posiekanych czerwonych robaków 1 szklanka mielonych gotowanych ziemniaków 0,5 szklanki mielonych płatków owsianych Można dodać 0,5 szklanki krwi Sposób wykonania Składniki
09 grudnia 2018
Przepis na skuteczny atraktor samego mistrza wędkarstwa Dariusza Ciechańskiego Atraktor ze swego działania jest znany chyba każdemu wędkarzowi. Z kupnem nie ma żadnego problemu, nabycie jego  możliwe jest dosłownie w
09 grudnia 2018
Wędkarze przygotowując się na udany połów często stosują zanęty. Dzięki nim można znacznie podnieść wędkarską efektywność. Jako zanętę najczęściej wykorzystuje się: - bułkę tartą, - kukurydzę, - pęczak,  - płatki

Z kategorii zanęty

16 grudnia 2018
Wykres brań szczupaka SZCZUPAK - król drapieżników. Szczupak kształtem przypomina strzałę: jest wydłużony i lekko spłaszczony bocznie, z przewężeniem ciała przed pletwą ogonową. Głowa szczupaka jest w przedniej części spłaszczona,
16 grudnia 2018
 Rewelacyjna metoda na słabo żerujące okonie, sandacze. Metoda to sprawdza się zarówno w rzekach jak i wodach stojących. Złowienie limitu okoni przestało być problemem. Na boczny trok można złowić praktycznie
16 grudnia 2018
 Jak łowić sandacze.. a dokładnie w jakich miejscach, na jaki sprzęt i przynęty..      Sandacze - podobnie jak inne ryby - miewają okresy bardzo aktywnego żerowania, ale też czasami nie dają
16 grudnia 2018
Zapach - tajemnica sukcesu  Podstawowym zmysłem ryb jest węch. Nie jest mitem, że ryby doskonale potrafią rozpoznać zapach zanęty roznoszący się w wodzie. Podobnie jak ludzie, ryba również ma swój
16 grudnia 2018
 Boreasz – największy superkomputer w Polsce oblicza pogodę kliknij;    Siatka: 4km. Długość prognozy 60h. kliknij;    Siatka: 13km. Długość prognozy 84h.  TEMPERATURA WODY Powietrze i woda oddziałują na siebie wzajemnie, woda
16 grudnia 2018
Idealny dla każdego, kto dba o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Amur należy do ryb karpiowatych. Jego  mięso jest białe, bardzo delikatne, soczyste, jędrne i dużo chudsze od mięsa karpia. Amur
16 grudnia 2018
Wielu karpiarzy jest w trakcie przygotowań do nowego sezonu karpiowego. Na początku na pewno gruntowne porządki, sprawdzamy, czego nam brakuje i co się zużyło. Niektórzy wymieniają stary sprzęt na nowy,

Polecane artykuły

01 czerwca 2019
1:Oczko / łopatka  2:Trzonek  3:Łuk kolankowy  4:Zadzior  5:Grot (ostrze)  6:Rozwarcie  7:Gardziel A mianowicie różne firmy różnie produkują i te wymiary nieznacznie mogą się różnić od siebie. Ale mniej więcej tak
01 czerwca 2019
To ryba w bardzo różny sposób traktowana przez wędkarzy. Dla jednych jest warta długotrwałych przygotowań, skomplikowanych receptur zanętowych, specjalistycznego sprzętu i studiowania rzeki, dla innych stanowi zdobycz niegodną, pogardzaną. Leszcz

Najnowsze artykuły


 

© 2019 by Poradnik wędkarski Created A. Grzechnik