• wędkarstwo - poradnik wędkarski
    logo - strona główna kalendarza
    Węch u ryb

    Poradnik wędkarski

    Wszystkie ryby mają doskonale rozwinięty narząd węchu, znajdujący się w dołku węchowym, połączonym z parzystymi otworami węchowymi.

    Otwory te znajdują się zwykle na górnej szczęce. Ryba wyczuwa zapach, gdyż woda dostaje się przez jej otwory węchowe do dołka węchowego, gdzie zawarte w niej substancje zapachowe podrażniają komórki węchowe.

    Dowodem zaczerpniętym z praktyki wędkarskiej i świadczącym o tym, że ryby mają doskonale rozwinięty zmysł węchu, są wyniki połowów przy użyciu nieświeżych i nadpsutych przynęt. Ryby niechętnie biorą na taką nadpsutą przynętę, mimo że np. zatęchły lub skwaśniały groch ma takie same kształty jak ziarno świeżego grochu i swym wyglądem niczym się nie różni od tego ostatniego. Nie ulega więc wątpliwości, że groch zepsuty wydziela przykry zapach, a że ryby czują zapachy rozpuszczone w wodzie nie gorzej niż my w powietrzu, przeto ta nieprzyjemna woń odstręcza je, przyzwyczajone nawet do pobierania grochu. A zatem jeśli się chce mieć dobre wyniki wędkowania, nie wolno używać zatęchłych czy skwaśniałych przynęt.

    Wędkarze wiedzą również, że zapach smoły, benzyny, smarów działa odstraszające na ryby i tam, gdzie woda jest zanieczyszczona tymi produktami, nie warto moczyć wędki, gdyż ryby z daleka omijają takie miejsca. Ryby dobrze odróżniają smak słodki; kwaśny, słony i gorzki, przy czym kwaśny, słodki i słony odczuwają w bardzo małym stężeniu, a więc znacznie lepiej niż człowiek. Narząd smaku u ryb mieści się w drobnych brodawkach (kubkach smakowych), które znajdują się w jamie ustnej. Podobne ciałka występują na mackach, głowie i tułowiu ryby. Niektóre ryby pobierające pokarm tylko w dzień, jak na przykład szczupak, mają narządy smaku jedynie w jamie ustnej. Natomiast ryby żerujące zarówno w dzień, jak i w nocy, na przykład karp, brzana, leszcz, sum, miętus itd., mają je również na głowie. na wargach, na wąsach i na łukach skrzelowych. Szczególnie sum ma dobrze rozwinięty narząd smaku na wąsach i wargach. Narząd smaku rozmieszczony w różnych miejscach ciała pomaga rybie w zdobywaniu żeru nie tylko w porze nocnej, ale i w mętnej wodzie, w czasie przybierania wody, a więc w warunkach niebywale trudnych pod względem widoczności.

    Ostatnie wpisy

    skuteczna przynęta
    Autor: Poradnik wędkarski 01 Jan, 2024
    Wędkarstwo to pasja wielu ludzi, którzy lubią spędzać czas na łonie natury i cieszyć się z dorodnych połowów. Aby osiągnąć sukces na łowisku, nie wystarczy jednak mieć dobrego sprzętu i umiejętności. Kluczową rolę odgrywa również odpowiedni dobór przynęty, która ma za zadanie zwabić i sprowokować rybę do ataku. Wśród wielu rodzajów przynęt, które można stosować w różnych metodach i warunkach, szczególną popularnością cieszą się przynęty zwierzęce, czyli żywe robaki, larwy, owady i małe rybki.  Jak skutecznie łowić na przynęty zwierzęce? Oto kilka porad, które mogą się przydać.
    kotwica do łódki wędkarskiej
    Autor: Poradnik wędkarski 04 Sep, 2023
    Kotwica to jeden najważniejszych z elementów wyposażenia łodzi. Jej zadaniem jest zapewnienie bezpieczeństwa w czasie cumowania i spoczynku. Pomaga stabilizować jednostkę podczas wymagających warunków. Sprawdź, jak dobrać odpowiednią kotwicę do łódki wędkarskiej!
    rosówka po deszczu
    Autor: Poradnik wędkarski 27 Aug, 2023
    Rosówki w sklepie są drogie, dlatego wielu wędkarzy zbiera je samodzielnie.
    wpływ roślinności na połów ryb
    Autor: Poradnik wędkarski 30 May, 2023
    Wędkarstwo to nie tylko sztuka połowu ryb, ale także zrozumienie ich preferencji żywieniowych i środowiskowych. Roślinność odgrywa kluczową rolę w ekosystemach wodnych, zapewniając schronienie, pokarm i miejsca tarła dla ryb. Różne gatunki ryb mają różne preferencje co do rodzaju roślinności, w jakiej się odnajdują. W tym artykule przyjrzymy się roślinności w wędkarstwie i jakie ryby lubią różne typy roślin.
    Pokaż więcej
    Share by: