Poradnik wędkarski

Żyłka

Żyłka
Żyłka

 Obecnie żyłki wędkarskie są wytwarzane wyłącznie z nowoczesnych tworzyw sztucznych, które zastąpiły używany kiedyś jedwab. Grubość oraz kolor żyłki dobieramy do metody połowu oraz rodzaju łowionych ryb. Na ryby mniejsze, jak płoć, ukleja, wzdręga czy okoń wystarczy żyłka o przekroju od 0,08 do 0,16 mm. Na duże ryby takie jak karp, leszcz, szczupak lub sandacz używamy żyłki o przekroju od 0,16 do 0,30 mm, a nawet grubszej. Kolor dobieramy do zabarwienia wody tak, aby w miarę możliwości była niewidoczna. Należy pamiętać o tym, że wytrzymałość żyłki znacznie maleje w miejscach jej wiązania i że długo nieużywana żyłka traci swoje właściwości. Aby zapobiec przykrym niespodziankom należy wymieniać żyłkę przed nowym sezonem oraz gdy istnieje podejrzenie, że żyłka została nadmiernie naciągnięta lub uszkodzona.

 

Przekrój (w mm) 
Wytrzymałość (w kg) 
0,08 
1 kg 
0,10 
1,5 kg 
0,12 
2 kg 
0,14 
2,55 kg 
0,16 
3,15 kg 
0,18 
3,90 kg 
0,20 
4,70 kg 
0,22 
5,75 kg 
0,25 
6,85 kg 
0,28 
8,15 kg 
0,30 
9,75 kg