Poradnik wędkarski

 
 
Składniki zanęt

 O zanętach używanych zarówno na zawodach, jak i podczas wędkowania rekreacyjnego ukazało się już mnóstwo książek, napisano zapewne tysiące artykułów, zaś po świecie krążą dziesiątki tysięcy przepisów na cudowne mieszanki. I choć roli zanęty nie należy przypisywać magicznych właściwości, to jej znaczenie jest przecież ogromne - zarówno dla tych, co łowią na tyczkę, jak i dla miłosników feedera, przystawki, gruntówki z ciężkim ołowiem. Podstawowe składniki zanęt to: baza, wypełniacze i składniki smużące, pobudzające, zapachowe i smakowe. Podstawowe i wypełniacze powinny stanowić około 2/3 całości zanęty. Pozostała część to dodatki smakowe, pobudzające, zapachowe i ruszające, czyli wszelkie robaki.


Do składników podstawowych (bazy) możemy zaliczyć bułkę tartą, suchary mielone, czy mocno wysuszony chleb.

Wypełniacze to nic innego jak glina, żwir, piasek, ziemia z kretowiska, mąki kukurydziane, jęczmienne, kasze kukurydziane, manna.

Składniki smużące to mleko w proszku, torf, kreda, mączka mięsno kostna.

Pobudzające - to mielone siemię lniane, płatki owsiane, mielone konopie, otręby pszenne, słonecznik mielony, arachid, coco belge.

Do zapachowych zaliczymy wszelkie olejki i naturalne dodatki, jak koper włoski, kminek, wanilia, kolendra, nostrzyk i kozieradka.

Smakowe - to takie jak cukier puder, biszkopty mielone, przyprawa piernikowa, mielone gożdziki, melasa,kakao.

I dodatki - jak woda z łowiska, białe robaki, ochotka, kompościaki.

I z tego wszystkiego można spokojnie komponować zanęty. Np: na leszcza
- bułka tarta - 3 szklanki
- kaszka kukurydziana - 2 szklanki
- otręby pszenne - 2 szklanki
- płatki owsiane błyskawiczne - 1szklanka
- konopie mielone i wyprażone - 1szklanka
- kminek lub olejek 
- obciążenie zależnie od głębokości łowiska.

Kilka przepisów, na zanęty
Łatwy w przygotowaniu i tani przepis na liny, karasie i karpie. 

Do przygotowania zanęty potrzebujemy:
- tania zanęta bazowa (najlepiej "Karaś, Lin" lub "Karp"),
- dwie puszki kukurydzy spożywczej,
- 0,5 kg płatków owsianych.

Zanętę wsypujemy do wiadra. Odsączamy sok z 2 puszek kukurydzy. Wszystko mieszamy nie zapominając o dodaniu płatków owsianych i odsączonej kukurydzy. Następnie wystarczy całą masę przetrzeć przez sito, aby dobrze pracowała w wodzie. Można oczywiście dodać do tego jakiś atraktor zapachowy.


Ta zanęta nie jest już ani tania ani najprostsza w przygotowaniu. Jest za to idealna do połowu dużych ryb.

Do przygotowania zanęty potrzebujemy:
- dobrej zanęty bazowej,
- kukurydzy,
- pszenicy lub pęczaku,
- konopii
- białych robaków.

Do nawilżonej i przetartej przez sito zanęty dodajemy wraz sokiem kukurydzę, pęczak lub pszenicę, konopie i trochę bialych robaków. Na koniec możemy dodać jeszcze jakiś atraktor zapachowy: kozieradka, wanilia lub tuti-fruti w zaleznosci od rodzaju ryb jakie dominuja w lowisku. Taka zanęta jest bardzo dobra w łowiskach gdzie są duże ryby, ale drobnica nie pozwala im dostac się do przynęty. W tym przypadku zanęta szybko nasyci małe ryby a nam zostaną same duże karpie itd. (w zaleznosci od lowiska). Na przynętę w takim zestawie możemy założyć białego robaka i np. kukurydzę. Taka kanapka prezentująca się tuż nad dnem powinna ładnie zachęcać nasze okazy.
Szczególnie sprawdzala się przy połowie płoci

- Płoć - Lorpio (Super) – 0.5 op 
- bułka tarta (wyprażona)-0.5 kg. 
- kilka słodkich sucharów (zemleć)
- 2 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych. 
- 1 szklanka konopii prażonych 
- 1/3 szklanki coco-belge 
- 2/3 szklanki słonecznika łuskanego lub w łupinach (wyprażonego i drobnozmielonego) 
- anyż 1op. (Dragona np. lub 1/3 Marcela) 
- dodatki mięsne (jokers lub pinki lub białe) 
Składniki z których można skomponować świetną zanętę karpiową

bułka tarta - to podstawowy tani komponent bazowy z pewnością znajdujący się w każdej kupowanej gotowej zanęcie, dlatego nie zalecałbym dodawania go do nich, choć jest to wysokoenergetyczny węglowodanowy składnik doskonale nadający się do wytwarzanych całkowicie przez siebie zanęt, ale bez przesady do 25% dobrze zmielonej.
herbatnik mielony - słodki wysokokaloryczny składnik zaliczany do podstawowych, dodawany do zanęt karpiowych w stosunkowo niedużych ilościach do 15% lekko ją przyciemniając.
wafel mielony - biały węglowodanowy, wysokoenergetyczny składnik zlepiający dodawany w zanętach do koszyków i sprężyn, ostrożnie w niewielkich ilościach do 15%.
śruta sojowa - wysokobiałkowy dobry składnik zanęt karpiowych, uatrakcyjnia zanętę, mogący stanowić do 25% zawartości.
makuchy słonecznikowe, konopne i lniane - są to wytłoki po procesie uzyskiwania oleju z ziaren. Kupowany w sprasowanych plastrach, należy połamać na drobne kawałki i zmielić. Doskonały dodatek smakowy, wysokoenergetyczny, białkowy, natłuszczający, wzmagający pracę kul zanętowych. Zmielony doskonale uatrakcyjnia zanętę, dobrze komponuje z wieloma składnikami, ale dodawać ostrożnie do 15%, gdyż ma mocno sycące właściwości. Dobry dodatek do przynęt i to stosowany w większych ilościach, śmiało do 25%. W Polsce niestety osiągalny są jedynie makuchy lniane.
makuch kukurydziany - składnik wysokoenergetyczny, silnie natłuszczający, wzmagający pracę kul zanętowych, dodawać ostrożnie do 15%.
otręby pszenne prażone - silnie napowietrzający spulchniający środek, przyspieszający rozpad kul zanętowych. Można nimi osuszyć przemoczoną zanętę. Stosuję do około 10%.
otręby kukurydziane - mają podobne działanie do otrąb pszennych, ale można dodawać je w ilościach nawet do 20%.
płatki owsiane - dobry składnik energetyczny dodawany do zanęt nie tylko karpiowych i do wyrobu przynęt. Osusza zanętę ułatwia jej spajanie.
kasza kukurydziana - spulchnia zanętę, ogranicza zlepianie składników, energetyczny komponent. Również spore zastosowanie w różnego rodzaju przynętach.
kasza gryczana palona - po uprażeniu dobry komponent dodawany do 10% do zanęt, służący również jako dodatek do przynęt.
bób - bardzo dobra przynęta na duże karpie. Ususzony i zmielony może służyć również jako składnik do zanęt, ale ostrożnie bo jest silnie sycący. Wysoko proteinowy i węglowodanowy produkt z zawartością amylaz, lekko natłuszczający.
kartofle - od wieków stosowany jako zanęta i doskonała przynęta na duże egzemplarze. Stosowany w różnych postaciach, zawsze bardzo ceniony.
ziarno kukurydzy - chyba najbardziej popularna przynęta i zanęta spotykana nad wodą. Można stosować konserwową z puszki, ale znacznie lepsze wyniki osiąga się stosując gotowane ziarno kupione na wagę na targu.
biszkopt mielony - doskonały dodatek wysokoenergetyczny nadający zanęcie puszystość. Bardzo często korzystam z zalet tego produktu dodając nawet do 30% całej objętości.
piernik mielony - ciemny, na miodzie, zawierający wiele ziół, mocno słodki, przyciemnia zanętę, bardzo cenny komponent. Nie należy jednak przesadzać, stosować do 10%.
coco belge - składnik spulchniający, zwiększający apetyt, polecany do zanęt wysokobiałkowych, dodawać do 15%.
kopra - występuje jako coprah melasa, słodka wspomaga trawienie dodawać do15%. Można łączyć z zapachem migdałów i orzechami.
orzech arachidowy prażony - składnik natłuszczający, zapachowy, wysokokaloryczny stosować do 10%.
karmel - zapach można łączyć z innymi jak orzechy, migdały i czekolada oraz ser, kopra czy miód.
mieszanka czekoladowa - bardzo dobry dodatek do zapachów słodkich i owocowych. Przyciemnia zanętę, stosować poniżej 10%.
migdały - silny specyficzny zapach stosować do 5%, a mielone migdały do 10%. Dobrze komponuje z zanętami słodkimi.
pistacje - niektórzy stosują wręcz bezpośrednio jako zanęta i przynęta. Ze względu na twardość produktu stosuję ją jako zmielony dodatek zanętowo - przynętowy, ale rzadko.
zanęta granulowana - kupowana w sklepach wędkarskich jest mięsna w różnych smakach, tonąca, podawana procą, daje bardzo dobre efekty.
sucha karma zwierzęca - jest pływająca. Stosuje się wołowinę lub wołowinę z kurczakiem. Z dziurką ma zastosowanie jako przynęta i zanęta przy łowieniu metodą powierzchniową. Pozostała, zmielona służy jako komponent zanętowy i przynętowy, dodawany nawet w 30%.
robaki - rosówki, czerwone robaki, dendrobena, białe robaki są doskonałą przynętą, a białe i posiekane czerwone robaki doskonale nadają się jako dodatek do zanęty. Białe robaki przyspieszają rozpad kul zanętowych.