Poradnik wędkarski

 
 

Sum

Występowanie: Dorzecza Morza Czarnego, Kaspijskiego, Bałtyckiego. Występuje we Francji, Hiszpanii, Włoszech 
 
Ciało: Długie, duża głowa z dużym, uzębionym otworem gębowym, małe oczy. Pod dolną szczęką cztery krótkie wąsy, dwa długie nad górną. Brak łusek. Płetwa odbytowa długa, grzbietowa bardzo krótka, ogon bardzo długi. Barwa grzbietu prawie czarna z odcieniem zielonym, niebieskim, lub brązowym, na bokach charakterystyczny wzór, barwa boków ciemno-żółta, brzuch biało-szary. 
 
Długość ciała:dochodząca do 5m. 
 
Ciężar: osiąga wagę nawet do 300 kg 
 
Odżywianie: Kanibalistyczne. Niewielkie ryby o długości do kilkunastu centymetrów. 
 
Rozmnażanie: Tarło od czerwca w temp. min. 20 st. C. Ikra składana przez samicę na roślinach w ilości ok. 500 tys sztuk, pilnowana jest przez samca. Młode osobniki wylęgają się po 4 tygodniach. 
 
Rozwój: Po 21 dniach młode zaczynaja aktywny tryb życia. Po siedmiu latach sum osiąga długość 1 m, po 15 latach 1.5 m. 
 
Długość życia: 30 lat 
 
Tryb życia: W dzień brak aktywności, zwiększa się ona po zmierzchu. Zazwyczaj żeruje w samotności, rzadko w grupach. Przebywa w ciepłych wodach. 
 
Znaczenie gospodarcze: Gospodarcze, największe nad Morzem Czarnym. Wyławiany przez wędkarzy
Wymiar ochronny: 70 cm. 
Limit dzienny: 1 szt.
 
 

Czy sum ma łuski? Jako nieliczna z wielu ryb występujących w naszych wodach sum nie posiada łusek, jego ciało pokryte jest śliską warstwą ochronną zabezpieczającą przed wodą, jak również znacznie utrudniającą chwycenie jej gołymi rękoma.     

Mięso suma

Sum

Mięso suma jest tłuste, ciemne i smaczne oraz nie ma ości. Tej ryby nie trzeba również skrobać, gdyż nie posiada łusek. Przygotowując suma do spożycia, ściągamy z niego jedynie skórę. Wędzony, smażony, pieczony, czy grillowany smakuje wybornie. Sum podawany w całości stał się ostatnio modną potrawą na stołach bankietowych.

Okres połowu

   Sumy poławia się w lato. Wykazują sporą aktywność w sierpniu. Najlepsza pora dnia to wieczór i noc.

 

Przynęta

Żywe i martwe ryby, pęczki rosówek, ciężkie i duże błystki wahadłowe, duże woblery, rippery i twistery.