Poradnik wędkarski

Kleń

Kleń
Kleń
Występowanie: Wody Europa poza wodami wysp Morza Śródziemnego, Irlandii, północnej Szkocji, Portugalii, Islandii, oraz dorzecza Wołgi, Uralu, Tygrysu i Eufratu. Rzeki i jeziora oraz zatoki morskie. 
 
Ciało: Wrzecionowate, nieznacznie bocznie spłaszczone. Duże łuski. Ubarwienie czarno-brązowe o zielonym odcieniu, srebrzyste boki oraz jasny brzuch. Dosyć szeroki otwór gębowy. Płetwa grzbietowa i ogonowa mają barwę szarozieloną, natomiast płetwy brzuszne i odbytowa - czerwoną. 
 
Długość ciała: 40 - 50 cm, maks. 60 cm 
 
Ciężar: 2 - 3 kg 
 
Odżywianie: wszystkożerna 
 
Rozmnażanie: Tarło w kwietniu i maju, od temperatury 18 st. C. Na 1 kg masy samicy składane jest 60 tys ziaren ikry o średnicy 1,5 - 2 mm. Wylęg następuje po ok 3 - 6 dniach. 
 
Rozwój: Młode osobniki po wylęgu mają długość 5,5 mm, płetwy wyksztalcają się przy długości 1, 5 cm, łuski pojawiają się przy 3 cm długości. Po 4 latach życia długość wynosi ok. 17 cm, po 10 latach ok. 33 cm. 
 
Dojrzewanie: samice po 6 - 7 latach, samce po 3 - 4 latach 
 
Okres ochronny: nie ma. 
Wymiar ochronny: 25 cm. 
Limit dzienny: 10 szt.