Poradnik wędkarski

 
 

Karp

Karp
Karp
Budowa zewnętrzna: Masywna, nie bardzo spłaszczona po bokach, plaski brzuch. Barwy ciemnobrunatne i żółtobrunatne, zależne od warunków środowiskowych. Otwór gębowy z dwoma małymi wąsikami przy górnej wardze oraz 2 mniejszymi w kącikach warg. Dluga płetwa grzbietowa, krótka odbytowa. Płetwa ogonowa nieco zaokrąglona. 
Występowanie: na terenie całej Polski - w stawach, jeziorach zaporowych, wyrobiskach, gliniankachi rzekach o spokojnym nurcie.
 
Długość życia: maks. Ponad 20 lat 
 
Odżywianie: owady, ślimaki, drobne organizmy wodne 
 
Rozmnażanie: 1 kg masy samicy to ok 100 - 200 tys. jaj. Naturlane tarło nie następuje w polskich wodach na skutek zbyt niskiej temperatury wód. 
 
Znaczenie gospodarcze: Hodowany wyławiany w celach spożywczych
 
Pokarm: ryba wszystkożerna - plankton roślinny, larwy skorupiaki, larwy ochotkowych, pijawki, bezkręgowce, nasiona roślin. 
 
Metody połowu: gruntówka, przystawka ze spławikiem i bez, gruntówka z ołowiem przelotowym (sprężyna, koszyczek zanętowy). 
 
Przynęty: ziemniak, kukurydza, groch, pasty, kulki proteinowe, makaron, rosówki, czerwony i biały robak, szyjki rakowe. 
 
 
Okres ochronny: nie ma. 
Wymiar ochronny: 30 cm Wymiar ochronny nie dotyczy rzek. 
Limit dzienny: 3 sztuki łącznie z: amurem, boleniem, brzaną, lipieniem, pstrągiem potokowym, szczupakiem i sandaczem.