Poradnik wędkarski

 
 

Płoć

Płoć
Płoć
Występowanie: Wody Europy poza Półwyspem Iberyjskim, zlewiska Adriatyku oraz Grecji i północnej Skandynawii, wody Azji. W Polsce we wszystkich wodach poza górskimi. 
 
Ciało: Krótkie, wygrzbiecone, bocznie spłaszczone, krótka głowa, płetwy piersiowe dochodzą do płetw brzusznych. Grzbiet w kolorze ciemno-brązowym lub szaro-czarnym, połysk niebieski lub zielony, brzuch biały, boki jasno srebrzyste. Szare płetwy. 
 
Długość ciała: 40 cm 
 
Ciężar: 2 kg 
 
Odżywianie: Małe osobniki żywią się planktonem, skorupiakami, małe larwy owadów. Większe ryby spożywają mięczaki. 
 
Rozmnażanie: Tarło pod koniec kwietnia, w temp. Od 15 st. C. Ikra osadana na kamieniach lub roślinach. Jedna samica, o długości ok 10 cm, może złożyć ok. 2500 ziaren ikry. Młode wylęgają się po 12 dniach. 
 
Rozwój: Po 20 dniach rozpoczyna się aktywny tryb życia. Po osiągnięciu 5 cm długości ciało pokrywane jest łuską. 20 cm długości osiąga po upływie ok 10 lat. 
 
Długość życia: do 18 lat. 
 
Tryb życia: Stadny, żerowanie w gromadach, niektóre w morzach. Tarło w wodach słodkich.
 
Okres ochronny: nie ma. 
Wymiar ochronny: nie ma. 
Limit dzienny: 5 kg. 

Okres połowu

   Płocie poławia się głównie w lato. Pora dnia to wieczór i ranek, choć zdarza się, że żeruje w środku dnia.

 

Zanęta

   Dużą płoć trzeba zanęcić, aby zwiększyć sobie szanse na sukces. Dobrą zanętą są rozgniecione gotowane ziemniaki z kaszą jęczmienną i tartą bułką. Warto dodać też substancję zapachową. Płoć lubi zapach anyżu.

 

Przynęta

   Najlepszą przynętą są białe i czerwone robaki. Duża płoć nie pogardzi przynętami roślinnymi jak kukurydza, gotowany ziemniak, pszenica czy pęczak oraz wszelkie ciasta.