Poradnik wędkarski

Robimy własną zanętę

Robimy własną zanętę
Robimy zanętę
 Do wykorzystania wszystkich możliwości zanęty wymagane jest precyzyjne jej skomponowanie. Dobre właściwości trudno uzyskać stosując jeden składnik. 
 
Zadaniem zanęty jest ściągnięcie ryb w miejsce łowienia i przytrzymanie ich w łowisku. Zanęta powinna wytwarzać smugę rozchodzącą się w wodzie w celu wabienia ryby. Następnie zanęta musi dać rybom coś do jedzenia, żeby stały w łowisku, lecz się nie nasyciły. Zanęta jest swoistą naszą reklamą dla ryb. Ma pobudzać do żerowania, ale nie sycić. 
 
Podstawowe składniki zanęt to: 
 
baza 
wypełniacze i składniki smużące 
składniki pobudzające 
składniki zapachowe i smakowe
 
Baza i wypełniacze powinny stanowić około 2/3 całości zanęty. Pozostała część to dodatki smakowe, pobudzające i zapachowe.
Do składników podstawowych, czyli do bazy możemy zaliczyć bułkę tartą, suchary mielone oraz mocno wysuszony chleb.
Wypełniacze to nic innego jak glina, żwir, piasek, ziemia z kretowiska, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana oraz kasza manna.
Składniki smużące to mleko w proszku, torf oraz kreda.
Składniki pobudzające to mielone siemię lniane, płatki owsiane, mielone konopie, otręby pszenne, mielony słonecznik, arachid oraz coco belge.
Do składników zapachowych zaliczamy wszelkie olejki i naturalne dodatki takie jak koper włoski, kminek, wanilia, kolendra, nostrzyk lub kozieradka.
Składniki smakowe to cukier puder, biszkopty mielone, przyprawa piernikowa, mielone goździki, melasa i kakao.
Możemy zwiększyć atrakcyjność zanęty dodając do niej dodatki ruszające, czyli białe robaki, pinki lub ochotkę.
 
Bardzo ważny jest też kolor zanęty. Źle dobrany może odstraszyć ryby z łowiska. Jasnej zanęty nie należy używać w łowisku z ciemnym podłożem i na odwrót.
 
Oto kilka przepisów na zanęty wykonane sposobem domowym:
 
Zanęta na karpiowate 
 
1,5 części bułki tartej 
0,5 części mąki kukurydzianej 
0,5 części kaszy kukurydzianej 
1 część zmielonych płatków owsianych 
0,2 części cukru 
0,5 części mielonych nasion słonecznika 
Zapach - wedle własnego uznania i w zależności od gatunku, na który się nastawiamy
 
Zanęta płociowa na wodę bieżącą 
 
3 części bułki tartej 
2 części mielonych herbatników 
2 części kaszy kukurydzianej 
1 część płatków owsianych mielonych 
1 część mleka w proszku 
0,5 części siemienia lnianego mielonego 
0,5 części konopi mielonych 
Olejek anyżowy 
Glina (odpowiednio do prądu rzeki)
 
Zanęta płociowa na wodę stojącą 
 
2 części bułki tartej 
3 części biszkoptów mielonych 
1,5 części mąki kukurydzianej 
0,5 części mleka w proszku 
2 części otrębów pszennych 
1 część siemienia lnianego mielonego 
Zapach (koper, kminek) 
Ziemia z kretowiska (stosownie do głębokości łowiska)
 
Zanęta leszczowa na wodę bieżącą 
 
2 części chleba mielonego 
1 część bułki tartej 
2 części płatków owsianych mielonych 
0,5 części płatków owsianych całych 
1 część mąki ziemniaczanej 
1 część konopi mielonych 
Olejek kminkowy 
Glina (odpowiednio do prądu rzeki)
 
Zanęta leszczowa na wodę stojącą 
 
3 części bułki tartej 
2 części kaszy kukurydzianej 
2 części otrębów pszennych 
1 część płatków owsianych całych 
1 część konopi mielonych 
Olejek kminkowy 
Ziemia z kretowiska (stosownie do głębokości łowiska)
 
Zanęta linowo-karasiowa 
 
30% - bułka tarta 
25% - kasza kukurydziana 
20% - otręby 
10% - słonecznik 
7% - cukier puder 
5% - płatki owsiane 
2% - goździk 
1% - wanilia
 
Zanęta na płytkie łowisko z twardym dnem (płoć, lin, krąp) 
 
40% - suchary prażone i zmielone 
20% - chrupki kukurydziane zmielone 
15% - płatki owsiane zmielone 
10% - kukurydza konserwowa przetarta przez sito 
10% - wiórki kokosowe 
5% - ziarno sezamowe lekko wyprażone i zmielone 
 
Zanęta na wolno płynący kanał (płoć, krąp, leszcz, jaź) 
 
40% - biszkopty mielone 
40% - płatki owsiane zmielone 
15% - kasza kukurydziana sucha 
15% - mąka kukurydziana 
5% - wytłoki arachidowe zmielone 
5% - ziarna słonecznika zmielone 
Substancja zapachowa 
Drobny żwir - 0,1–0,3 kg na każdy kilogram suchej mieszanki zanętowej zależnie od szybkości nurtu i głębokości wody 
 
Zanęta na wodę bieżącą z wolnym uciągiem 
 
20% - suchary zmielone 
20% - bułka tarta 
15% - kasza kukurydziana parzona 
10% - mąka kukurydziana 
10% - kopra-melasa 
10% - płatki owsiane zmielone 
5% - klej PV-1 
10% - pestki dyni prażone i zmielone 
Zapach waniliowy 
Gruby żwir lub glina (0,1 – 0,3 kg na kilogram suchej mieszanki zanętowej) 
 
Zanęta na wodę bieżącą z silnym uciągiem 
 
30% - płatki owsiane 
20% - bułka tarta 
10% - kasza kukurydziana 
5% - mąka kukurydziana 
10% - mączka kostna 
10% - klej PV-1 
5% - otręby pszenne 
10% - ziarna słonecznika 
Gruby żwir (0,1 – 0,3 kg na kilogram suchej mieszanki zanętowej lub glina)
 
Zanęta powierzchniowa 
 
30% - biszkopt – dobrze wyprażony i zmielony 
30% - mąka kukurydziana 
25% - bułka tarta – dobrze wyprażona i zmielona 
10% - siemię lniane – wyprażone i dobrze zmielone 
5% - kakao 
 
Zanęta denna rozpraszająca się 
 
30% - płatki owsiane 
30% - bułka tarta – gruba 
20% - chrupki kukurydziane – gniecione 
10% - mąka kukurydziana 
5% - otręby pszenne 
5% - wiórki kokosowe 
Zapach owocowy