Poradnik wędkarski

 
 

Zanęty leszczowe

Rzeczna 

Składniki: 
- 4 części gotowanej kaszy kukurydzianej; 
- 1 części mielonego suchego chleba; 
- 1 części bułki tartej; 
- 1 części mąki kukurydzianej; 
- 1,5 części pokruszonych płatków owsianych; 
- żwir; 
- klej zanętowy; 
- atraktor leszczowy. 
Wykorzystać tu można każdy z dostępnych na rynku aromatów leszczowych. Ilość kleju dostosować trzeba do uciągu wody i siły nurtu. Ilość żwiru zależy od głębokości łowiska jak i uciągu wody. Niestety koledzy i koleżanki – trzeba eksperymentować.

 

Woda bieżąca 

Składniki: 
- 2 części chleba mielonego; 
- 1 część bułki tartej; 
- 2 części płatków owsianych mielonych; 
- 0,5 części płatków owsianych całych; 
- 1 część mąki ziemniaczanej; 
- 1 część konopi mielonych; 
- olejek kminkowy; 
- glina. 
Należy użyć gliny wiążącej w ilości tym większej, im silniejszy jest nurt rzeki.

 

Woda stojąca 1 
Składniki: 
- 3 części bułki tartej; 
- 2 części kaszy kukurydzianej; 
- 2 części otrębów pszennych; 
- 1 część płatków owsianych całych; 
- 1 część konopi mielonych; 
- olejek kminkowy; 
- ziemia z kretowiska. 
Podczas mieszania składników należy uważać aby nie dodać zbyt dużo ziemi. Jej ilość uzależniamy od głębokości łowiska.

 

Woda stojąca 2 
Składniki: 
- 2 części bułki tartej lub pszennych otrębów; 
- 2 części mielonych płatków owsianych; 
- 1 część suszonej mielonej gliny; 
- 1 część krwi; 
- 1 część białych robaków.

 

Wody stojące i wolno płynące 
Składniki: 
- 6 części bułki tartej; 
- 6 części suchar słodki mielony; 
- 5 części biszkoptu mielonego; 
- 1 część cukru pudru; 
- 1 część cukru krystalicznego; 
- 1 część cukru waniliowego. 
Na wody szybciej płynące trzeba dodać: 
- 2 części mąki kukurydzianej; 
- 2 części chleba mielonego ; 
- 1 część czystego żwiru.

Ogólne przepisy.

 

Gotowana 

Składniki 
- 3l wody; 
- 1kg kaszy kukurydzianej; 
- 0,5kg mąki pszennej; 
- 2 kilogramowe opakowania gotowej zanęty; 
- 0,25kg kopro-melasy; 
- 0,5kg konopi; 
- aromat według uznania. 
Zagotować wodę, wsypać do niej kaszę kukurydzianą i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dodać mąkę pszenną, gotową zanętę, kopro melasę, uprażone i zmielone konopie oraz wybrany aromat leszczowy.

 

Secret

Składniki: 
- 0,5l mielonych płatków owsianych; 
- 1l surowej kaszy kukurydzianej; 
- 1,5l tartej bułki; 
- 0,5l ziaren słonecznika; 
- 0,2l kopro-melasy; 
- 0,5l ochotki lub siekanych czerwonych robaków; 
- 0,5l białych robaków; 
- 0,2l kasterów (poczwarki białego robaka); 
- 1kg leszczowego koncentratu Top Secret. 
Ziarno słonecznika należy uprażyć i dokładnie zmielić.

 

Wypieczona

Składniki: 
- 20% pieczywo ciemne; 
- 15% pieczywo słodkie; 
- 10% pieczywo jasne, suchar; 
- 20% otręby pszenne; 
- 10% kaszka kukurydziana; 
- 5% mąka kukurydziana; 
- 10% płatki owsiane mielone; 
- 5% słonecznik mielony; 
- 5% dodatki zapachowe np.: wanilia, kolendra, kokos, cynamon, kminek.

 

Słodzona z piaskiem 

Składniki: 
- 5 dag mielonego orzecha włoskiego; 
- 10 dag mielonego biszkoptu; 
- 5 dag mąki kukurydzianej; 
- 0,5 kg piasku; 
- cukier lub melasa. 
Cukru lub melasy dodać do smaku.

 

Manna 

Składniki: 
- 2kg kaszy manny; 
- 2kg płatków pszennych mielonych; 
- 0,5kg mąki pszennej; 
- 0,5kg robaków zanętowych (pinka); 
- zielony barwnik spożywczy 
Kasza manna ma być surowa.

 

Solone mleczko 

Składniki: 
- 2 części płatków owsianych; 
- 2 części mąki kukurydzianej; 
- 1 część mielonej gliny; 
- 1 część otrąb pszennych; 
- 1 część mleka w proszku; 
- 1 część robaków zanętowych; 
- 0,1 części soli kuchennej. 
Około 80-90% płatków owsianych należy zmielić, co poprawi ich własności klejące.

 

Aroma 

Składniki: 
- 1 część kaszy kukurydzianej; 
- 1 część zmielonego suchego chleba; 
- 1 część bułki tartej; 
- 0,5 części mąki kukurydzianej; 
- 0,4 części pokruszonych płatków owsianych; 
- aromat mieszany, lub jeden z: wanilia, kolendra, kokos, cynamon, kminek. 
Zdecydowanie przyjemnie pachnąca zanęta

 

Leszcz 1 

Składniki: 
- 40% bułki tartej; 
- 10% kaszy kukurydzianej; 
- 15% biszkoptu; 
- 10% ziaren słonecznika; 
- 10% płatków owsianych; 
- 7% glukozy; 
- 5% mąki kukurydzianej; 
- 3% przyprawy korzennej. 
Biszkopt i ziarna słonecznika zmielić. Wymieszać wszystkie składniki i dodając powoli wody, wciąż mieszając wyrobić zanętę. Można stosować zwykłe przyprawy korzenne jak i specjalne mieszanki piernikowe.

 

Leszcz 2 

Składniki: 
- kasza kukurydziana gotowana; 
- mąka kukurydziana; 
- otręby pszenne; 
- bułka tarta; 
- biszkopt; 
- płatki owsiane; 
- konopie; 
- atraktor waniliowy. 
Biszkopt i część płatków owsianych zmielić. Część konopi ugotować, pozostałe uprażyć i zmiażdżyć. Składniki połączyć i wyrobić mieszankę zanętową. Proporcje należy dobrać samodzielnie.

 

Leszcz 3 

Składniki: 
- 30% siemienia lnianego; 
- 30% soji; 
- 25% pieczywa cukierniczego; 
- 10% ziaren słonecznika; 
- 5% kaszki kukurydzianej; 
- 5% mąki kukurydzianej. 
Soję, siemię lniane oraz słonecznik należy uprażyć i zmielić.

 

Leszcz 4 

Składniki: 
- 1 część kaszy kukurydzianej 
- 1 część zmielonego suchego chleba 
- 1 część bułki tartej 
- 0,5 części mąki kukurydzianej 
- 0,4 części pokruszonych płatków owsianych 
- zapach - wedle uznania (wanilia, kolendra, kokos, cynamon, kminek)


4 cz. gotowanej kaszy kukurydzianej
1 cz. mielonego suchego chleba 
1 cz. bułki tartej 
1 cz. mąki kukurydzianej 
1,5 cz. pokruszonych płatków owsianych 
żwir + klej + traktor
 
 
1 cz. kaszy kukurydzianej
1 cz. zmielonego suchego chleba 
1 cz. bułki tartej 
0,5 cz. mąki kukurydzianej 
0,4 cz. pokruszonych płatków owsianych
 
 
2 kg kaszy manny (surowej);
2 kg płatków pszennych mielonych; 
0,5 kg mąki pszennej; 
0,5 kg robaków zanętowych; 
zielony barwnik spożywczy. 
Zanęta może być stosowana bez kleju
 
 
4 części gotowanej kaszy kukurydzianej [nie gotowanej]
1 cz. mielonego suchego chleba 
1 cz. bułki tartej; 1 cz. mąki kukurydzianej
1,5 cz. pokruszonych płatków owsianych 
żwir;
klej;
atraktor leszczowy;
drobne robaki zanętowa
 
 
40% - Bułka tarta
10% - Kasza kukurydziana 
15% - Biszkopt 
10% - Słonecznik 
10% - Płatki owsiane 
07% - Glukoza 
05% - Mąka kukurydziana 
03% - Przyprawa do piernika
 
 
30% - Biszkopt
25% - Suchary mielone 
10% - Bułka tarta 
05% - Cukier puder 
05% - Płatki kukurydziane 
05% - Słonecznik 
05% - Piernik mielony 
10% - Kolendra 
03% - Cynamon 
02% - Goździk
 
 
kasza kukurydziana gotowana
mąka kukurydziana 
otręby pszenne 
bułka tarta 
biszkopt 
płatki owsiane (zmielone i całe) 
Gotowane i zmiażdżone konopie 
Prażone i zmielone konopie 
Atraktor (np. wanilia)
 
 
30% - bułka tarta
5% - mielone herbatniki lub biszkopty 
15% - kasza kukurydziana 
10% - mąka kukurydziana 
5% - mielone konopie 
10% - płatki owsiane 
10% - otręby pszenne 
15% - mielone ziarno słonecznika