Poradnik wędkarski

 
 

Lin

Lin
Lin
Inne nazwy: pszenicznik, oczeretniak oraz kaliniak. 
 
Rodzina: karpiowate 
 
Występowanie: Muliste, porośnięte wody Europy, poza Islandią, pólnocną Szkocją, Skandynawią, Grecją i Krymem. Spotykany również na Syberii. 
 
Ciało: Pokryte drobnymi łuskami o zielonkawo-złotym kolorze. Poziomy twór gębowy z małymi wąsikami po bokach.
 
Długość ciała: 70 cm
 
Ciężar: 6 kg
 
Odżywianie: Drobne zwierzęta żyjące na dnie
 
Rozmnażanie: Tarło od połowy czerwca. Na 0,5 kg masy samicy przypada 300 tys. jaj, które są przylepiane do roślin. Wylęg następuje po 3 dniach.
 
Tryb życia: Aktywne nocą. Zimuje w mule.
 
Dojrzewanie: Po 3 - 4 latach
 
Znaczenie gospodarcze: Ryba hodowlana, ozdobna
 
Ochrona: Wymiar ochronny dla lina wynosi 25 cm. 

Okres połowu

Liny lubią lato. Dużą rolę odgrywa pora dnia. Ryby te rozpoczynają intensywne żerowanie na godzinę przed wschodem słońca.
 

Zanęta

   Połów linów bez wcześniejszego starannego nęcenia w odpowiednim miejscu, jest wykluczony. Jest to ryba niezwykle kapryśna. Sprawdzony sposób nęcenia to wrzucenie do uprzednio znalezionego oczka wśród grążeli, kilku wiader żółtego piasku lub darniny. Następnie na to należy sypać właściwą zanętę, złożoną z mułu zmieszanego z kawałkami rosówek, białych i czerwonych robaków. Można także dodawać ziemniaki.

 

Przynęta

   Najlepszą przynętą na lina są czerwone robaki i rosówki. Dorodnej rosówce nie przepuści żaden większy lin. Oprócz tego chętnie chwytają białe robaki, kukurydzę i gotowane ziemniaki.