Poradnik wędkarski

Haczyk

 Najważniejszym elementem każ­dej  wędki  jest haczyk,  bez któ­rego nie dałoby  się  złowić  ryby. Na haczyk  zakłada się przynętę  i nim się  zahacza  biorącą  rybę.  Haczyk jest  najczęściej  mały  i niepozomy, nie  tak  efektowny  jak wędzisko. Trudno  nim  zaimponować  kole­gom. Ale właśnie  jego doborowi i ja­kości  trzeba poświęcić  dużo  uwagi. Bo być  może  właśnie  dzięki  niemu można  będzie  się  pochwalić  dużą rybą  przed znajomymi. A to chyba  daje  więcej satysfakcji niż  chwale­nie się  sprzętem... Haczyk  to  wygięty  kawałek  dru­tu  stalowego.  Na  jednym  końcu zaostrzony, żeby  założyć  na  niego przynętę,  a po braniu, żeby  wbił  się w pyszczek ryby.  Na drugim końcu spłaszczony  albo zakończony oczkiem,  żeby  przywiązana  do  niego żyłka  nie zsunęła się. Haczyki wędkarskie  mają  rozmiary od killcu milimetrów do kilkunastu centymetrów  (do  łowienia  w morzu).  Małe  haczyki  przeznaczone są  na małe...  No  właśnie: na  małe przynęty,  a nie na male ryby. nato­miast  duże  haczyki  na  duże przynęty.  Dosyć  powszechny  pogląd, że małe  haczyki  służą  do  łowienia małych  ryb,  a  duże  do  łowienia dużych,  nie  do  końca  jest  słuszny. Oczywiście nie da  się  złowić  uklei na wielki  morski  hak  ani wyciąg­nąć  rekina  na  mikroskopijny  dru­ciak,  ałe  w  pewnych  zakresach wielkości  można wybierać  haczyki, dostosowując  je  do  wielkości przynęty  i  nie  zwracać  uwagi na  wielkość łowionych  ryb. Dlaczego  dobranie  wielko­ści  haka  do  wielkości  przynęty  jest  takie  ważne? Haczyk  ma do spełnienia dwa  ważne  zadania. Pierwsze  to dobre  poda­nie przynęty. Drugie  natomiast to  pewne  zaha­czenie  ryby,  która  skusi się  na  tę przynętę.  Żeby  przynęta  była  dla ryb  atrakcyjna  i  ryby  dały  się  na nią  nabrać,  haczyk musi być  mały, ale jednocześnie  nie  za  mały,  że  by pewnie trzymać przynętę, która nie powinna z  niego  spadać  w  czasie zarzucania wędki  i łowienia.  Z ko­lei,  żeby  haczyk  mógł  po zacięciu wbić  się  w  pyszczek ryby i nie  od­czepił  się podczas  holu  ryby,  musi być  odpowiednio duży,  ale również nie za duży,  żeby  przynęta  nie spo­wodowała zablokowania jego wni­kania w pyszczek ryby. 

Więcej o haczyku

 Haczyk to odpowiednio ukształtowany i zaostrzony kawałek metalowego drutu, najczęściej stali. Haczyki zwykłe (pojedyncze) stosuje się do połowu ryb spokojnego żeru. Do połowu ryb drapieżnych stosujemy zazwyczaj kotwiczki (podwójne lub potrójne).
Wielkość haczyka określana jest numerami. Im mniejszy haczyk tym liczba jest większa. Do oznaczenia haczyków większych od numeru 1 używa się zera na przykład 1/0, 2/0, 3/0.
Wielkość haczyka dobieramy biorąc pod uwagę wielkość oraz rodzaj łowionych ryb. Zbyt mały haczyk może być przyczyną braku zacinania lub wyhaczania się większych ryb, natomiast zbyt duży hak płoszy mniejsze ryby. Kolor haczyka należy dobierać odpowiednio do używanej przynęty. Do łowienia na ochotkę lub czerwone robaki używa się haczyków czerwonych. Haczyki złote i srebrne wspaniale sprawdzają się podczas połowu na białe robaki oraz ciasto. Haczyki powinny być dobrze zaostrzone. Aby zapobiec ich tępieniu należy przechowywać je w odpowiednich pudełkach lub woreczkach.
Do  gruntówki  używamy  takich samych haczyków jak  do  spła­wikówki  z  kołwrotkiem.  Na  naj­większe  i naj silniejsze ryby (karpie, brzany) można  zastosować  haczyki wykonane z nieco grubszego drutu, bo  takie  pewniej  trzymają  zacię­tą, dużą  rybę· Nieco  mocniejsze są tak zwane haczyki kute, czyli takie, w  których  drut  na  kolanku  jest bocznie spłaszczony.