Poradnik wędkarski

Tajna broń na brzanę

Brzana
Brzana


Sposób wykonania 

 Jeżeli ktoś robi wina to na pewno ma przecierkę (pozostałości po owocach po ich sfermentowaniu) a jeżeli nie robi to może załatwić od kogoś kto robi bo przecierkę najczęściej się wyrzuca, a jeżeli tez nie znamy takiej osoby to można zostawiać zepsute weki do których dodajemy drożdży i zatykamy watą. Po kilku dniach mamy tzw. Jabola.
(czasem tak robiłem ale najczęściej mam przecierkę)A jeśli ktoś nie robi weków w domu to pozostaje mu kupić najtańsze wino i dodanie zmiażdżonych wiśni albo innych owoców. Do przecierki dodajemy resztę składników , a jeżeli zanęta jest za sucha to można dodać wody.
 
Do zanęty nie dodawać zapachów i barwników a na haczyk dajemy dżdżownicę albo kukurydzę.
 
Tylko na łowisko na którym wiecie że są duże osobniki należy wziąć  dobry patyk.

Składniki :
·         1 szklanka przecierki z wina (najlepiej z jabłek, winogron, porzeczki i wiśni )
·         2 szklanki zaparzonych ziaren pszenicy
·         1 świeża bułka(ewentualnie miękisz z chleba)
·         1 szklanka płatków owsianych
·         2 szklanki dżdżownic
·         1 szklanka kukurydzy