Poradnik wędkarski

Jak przygotować niektóre produkty na zanętę

PĘCZAK
 
Jego przygotowanie jest możliwe w termosie lub można ugotować w zwykłym garnku.Należy wziąć pół szklanki suchego pęczaku, zalać wodą, a następnie gotować na niewielkim ogniu. Po 10 min. należy odcedzić i zalać zimną wodą.Tę czynność musimy powtórzyć jeszcze raz, aby pęczak był taki jak należy. Po ugotowaniu rozrzucić pęczak na gazetę i zostawić do wystygnięcia.Po wystygnięciu można dodać do niego oleju - spowoduje to że ziarenka nie będą się kleiły.
 
PSZENICA
 
Pszenica jest przygotowywana podobnie jak pęczak. 
Gotujemy ją w garnku lub w termosie.Wsypujemy (do termosu) garść przebranej pszenicy duże białe ziarna zalewamy wrzątkiem i zamykamy termos. Po upływie ok 20 - 30 minut wylewamy wodę i sprawdzamy twardość. Jeżeli jest jeszcze zbyt twarda(nie rozgniata się łatwo w palcach), należy powtórzyć zabieg. Ponownie należy zalać wrzątkiem pszenicę, zakręcić termos i odstawić na bok tylko, że na 10 - 15 minut. Po upływie tego czasu pszenica będzie na pewno ugotowana.
 
KASZA JAGLANA
 
Pól szklanki kaszy jaglanej przepłukanej zimną wodą, gotuje się do miękkości. Następnie ugotowaną kaszę należy przecedzić i dokładnie rozetrzeć na ciasto.Tak roztarte ciast należy przełożyć do płóciennego woreczka. Zawiązujemy woreczek, przykrywamy deską,na której dodatkowo kładziemy coś ciężkiego,tak aby kasza była mocno przyciśnięta. Po pewnym czasie kasza przybierze konsystencję podobną do sera, dlatego dobrze utrzymuje się na haczyku.
 
KASZA MANNA
 
Należy zagotować pół szklanki wody, a następnie dodaćłyżeczkę od herbaty oleju i na wrzątek wsypać pół szklanki kaszy manny stale mieszając.Kasza szybko gęstnieje i właśnie kiedy zacznie gęstnieć należy zdjąć ją z ognia.Po wystygnięciu należy wyrobić ją w rękach jak ciasto. Da to pewność, że przynęta będzie dobrzetrzymać się na haczyku.
 
ZIEMNIAKI
 
Ziemniaki wystarczy ugotować - najlepiej w mundurkach  następnie posiekać na kawałki przesypać otrębami.
 
PŁATKI OWSIANE
 
Dwie garście płatków wsypać do woreczka wykonanego z gazy i kilkakrotnie zanurzyć w gotującej się wodzie. Płatki powinny być w woreczku aż do wystygnięcia.
 
CHLEB
 
Pewnie każdy wie, że chleb stanowi dobrą przynętę.Szczególnie jednak dobrą przynętę stanowi świeży pszenny chleb a właściwie to jego miękisz.Aby skutecznie trzymał się w wodzie naszego haczykanależy go dokładnie ugnieść przed założeniem na haczyk.Najlepiej jest jeszcze zanurzyć go na chwilę w wodzie z łowiska przed założeniem na haczyk.Daje to jeszcze większą gwarancję, że po zarzuceniu, w wodzie nie będzie wisiał pusty haczyk