Poradnik wędkarski

 
 

Zacinanie ryby

 Zacięcie ryby polega na energicznym ruchu wędziskiem do góry tak, aby haczyk utkwił w pysku ryby. Moment, w którym powinno nastąpić zacięcie zależy przede wszystkim od rodzaju przynęty na jaką łowimy. Łowiąc na ciasto powinniśmy zacinać natychmiast. Gdy łowimy na dżdżownice, należy chwilę odczekać aż ryba połknie przynętę. Przy połowie na żywą lub martwą rybkę, niektórzy wędkarze czekają nawet kilka minut, aż drapieżnik połknie zdobycz. Należy zwrócić uwagę na siłę zacięcia.

 Gdy łowimy blisko brzegu zbyt silne zacięcie spowoduje urwanie przyponu lub rozgięcie haczyka. Zbyt słabe zacięcie przy połowie na dużych odległościach nie wbije haczyka w pysk ryby. Uchwycenie odpowiedniego momentu oraz siły zacięcia to sztuka trudna, ale z biegiem czasu nabieramy wprawy i nie ma z tym większych kłopotów.