Poradnik wędkarski

 
 

Amur

Amur
Amur

Idealny dla każdego, kto dba o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Amur należy do ryb karpiowatych. Jego  mięso jest białe, bardzo delikatne, soczyste, jędrne i dużo chudsze od mięsa karpia. Amur ma również mniej ości, które łatwo odchodzą od mięsa i nietrudną do skrobania łuskę.

Budowa zewnętrzna: Ciało silnie wyciągnięte, podobne do ciała klenia. Pysk tępy, zagłębiony pomiędzy otworami nosowymi. Otwór gębowy lekko dolny, pozbawiony wąsów. Partie brzuszne zaokrąglone. Łuski duże, 42-45 wzdłuż linii bocznej, poniżej linii bocznej 5 rzędów łusek, w odróżnieniu od klenia, który ma ich tylko 3-4. Płetwa grzbietowa z 10, a odbytowa z 11 promieniami. Pierwsze trzy promienie pojedyncze, nie dzielone. Zęby gardłowe, dwurzędowe, na brzegach skośnie ścięte, bocznie ścieśnione i piłkowato pofałdowane, (1)2.(4).2. Grzbiet ciemnozielony do czarnozielonego. Boki jaśniejsze, zielonkawe. Łuski ciemno obramowane (tworzą wzór siatki). Maksymalna długość 120 cm.
 
Występowanie: na terenie całej Polski - w wodach stojących, niektórych rzekach, wyrobiskach żwirowych, jeziorach zaporowych. 
 
Tryb życia: Amur biały znosi wprawdzie niskie temperatury wody, jest jednak typowo ciepłolubnym gatunkiem. W Chinach, w rzece Jangcy, dojrzałość płciową uzyskuje już w 4 i 5 roku życia (w wodach chłodniejszych dopiero w 6-8 roku). Ikra składana jest w silnym prądzie wody ponad żwirowym podłożem, Okres inkubacji pelagicznie spływających z prądem rzeki jaj wynosi 32-40 godzin (przy temperaturze wody 27-29°C).
 
Pokarm: liście i pędy trzcin, glony nitkowate, mchy, ramienice, miękka flora kwiatowa, trawa łąkowa, liście drzew, larwy owadów, małe rybki. 
 
Metody połowu: gruntówka ze spławikiem lub bez spławika, gruntówka z ołowiem przelotowym lub spręzyna zanętowa. 
 
Przynęty: przeważnie roślinne, takie jak: zielona sałata, ziemniak, pędy białej koniczyny, kukurydza, kłącza tataraku, śliwki, wiśnie, pasty; przynęty zwierzęce (robaki kompostowe, rosówki a nawet żywiec). 
 
Okres ochronny: nie ma. 
Wymiar ochronny: nie ma 
 
Limit dzienny: 3 szt. łącznie z boleniem, brzaną, karpiem, lipieniem, pstrągiem potokowym, sandaczem

Zanęta

Aby nie narzekać na efekty w połowie amura, konieczne jest wcześniejsze nęcenie ryby. Chcąc przygotować łowisko amurowe, musimy zaopatrzyć się w znaczne ilości zanęty. Nęcić powinno się tym czym zamierzamy łowić, na przykład kukurydzą i ziemniakami. Do zanęcania należy przystąpić 3-5 dni przed rozpoczęciem wędkowania. Istnieje ryzyko wyjadania zanęty przez inne gatunki, dlatego należy nęcić nieco większymi kawałkami zanęty, na przykład lekko niedogotowanymi ziemniakami, poćwiartowanymi w nieco grubszą kostkę. Dla bardziej zamożnych wędkarzy, polecam również nęcenie kulkami proteinowymi.

 

Przynęta

Jeśli chodzi o przynętę zakładaną na haczyk, to jest wiele możliwości. Amura białego można łowić na: chleb, ciasto, gotowane ziemniaki, kukurydza, pęczak, parzona pszenica, śliwki węgierki i wiśnie, liście i głąb z sałaty, rosówki, robaki białe i czerwone, pędy młodych trzcin, kulki proteinowe. Jak widać możliwości jest wiele, a kilka z nich niezbyt popularnych. Czyni to amura gatunkiem nieco wyjątkowym.

 

Okres połowu

Najlepszą porą do połowu amura są miesiące ciepłe, czyli letnie: maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień.

Amur

  • Amur