Poradnik wędkarski

 
 

Zanętowe cegły

 Oryginalny, a przy tym bardzo skuteczny, sposób sprowadzania ryb na łowisko stosuja masowo wedkarze rosyjscy. Do necenia wykorzystują...cegły. Te niecodzienną zaętę przygotowuje się w dwojaki sposób: na zimno i na gorąco. Kawałki porowatej cegły gotuje sie co najmniej godzinę (im dłużej tym lepiej) z dużą ilością ochotek albo białych robaków. Mogą to byc równiez rosówki lub małże, a także mięso albo szpik. Ostudzone cegły wrzucamy w łowisko.

Gotowane cegły zanętowe sa dobre wiosną, jesienią i zimą. Na lato sporządza sie je na zimno. Moczymy je bez gotowania, w silnym roztworze jakiegoś środka zapachowego. Może to byc atraktor w płynie lub w proszku, wywar z ziela nostrzyka lub z wyprażonych i rozdrobnionych ziaren słonecznika i konopii, a także anyż, czosnek, i wszelkie olejki zapachowe do ciast.

 

Jak widać, cegły zanętowe są bardzo zblizone do zanęty z piasku. Najlepiej stosować je w wodach stojacych.

 

żródło http://www.fishnet.pl/