Poradnik wędkarski

 
 

Komponenty bazy zanętowej

Mielone pieczywo - zwykle zawiera w różnych proporcjach bułkę i chleb.  Jeśli kupujemy gotowe, to trzeba zwrócić uwagę na kolor: im jaśniejszy, tym pieczywo będzie silniej wiązać zanętę i tym większa jest jego wartość odżywcza. Tartą bułkę i mielony chleb można bez kłopotu przygotować samemu, mamy wtedy pewność co do składu. Można z nimi łączyć każdą mieszankę ze względu na ich neutralność smakową oraz możliwość użycia w mieszankach zarówno dennych jak i powierzchniowych. Mielone suchary nadadzą zanęcie słodkiego posmaku. Udział pieczywa w zanęcie nie powinien przekraczać 30-40%.
Grubo mielone pieczywo wędkarskie żółte lub czerwone - powstaje z wypieków na bazie pszenicy durum. Dobrze wiążą zanętę sprawiając, że powoli się ona rozpuszcza. Przy dużym udziale składników żywych mieszanki i silnym nurcie nie dajemy go więcej niż 20%. Dobrze działa na karpie, brzany, leszcze i karasie.
Mielone herbatniki - mają moc wiążącą średnią do dużej. Dodaje się ich do 30% składu mieszanki. Dobrze działają na m.in. leszcze, z dodatkiem wanilii - na leszcze i płocie. Herbatniki czekoladowe przyciemniają zanętę, co jest ważne zwłaszcza w czasie łowienia mniejszych ryb. 
Mielony piernik - mniej tłusty niż herbatniki. Jego korzenny aromat dobrze wabi leszcze, ale również płocie. Dawkowanie jak wyżej.
Mąka kukurydziana - komponent neutralny o niskiej sile wiążącej, zawierający drobinki łatwo unoszone przez wodę. Na rzekę nie dajemy jej więcej niż 20-30%. Dobrze nadaje się do zanęt gruntowych na wody stojące. Dobrze działa na leszcze i karpie.
Baby corn - zmielony pellet kukurydziany o średniej sile klejenia i lekkim aromacie prażonej kukurydzy. Neutralny, kolor ciemnożółty. Dobrze wabi leszcze i płocie, a dodajemy go nie więcej niż 20% składu mieszanki.
Makuch kukurydziany TTX - rozdrobnione oleiste ciasto kukurydziane o wysokiej wartości odżywczej. Przed użyciem należy rozrobić z wodą w stosunku 1:2 i moczyć co najmniej 20 min, po czym zmieszać z suchą zanętą, nie dając go więcej niż 10-20% na leszcze i płocie, a do 30% w zanętach na karpie.
Konopie parzone - wysoka zawartość tłuszczu, znakomicie pobudzają do żeru płoci, jazi, karpi, leszczy, brzan... Dodajemy nie więcej niż 10%. Konopie prażone uwalniają się z kul i unoszą się w wodzie wabiąc drobny białoryb. Dodajemy ich maksymalnie 15%. Surowe rozdrobnione są tłuste i sklejają zanętę w stopniu od niskiego do średniego. Dobrze nadają się do nęcenia przy dnie, np świnek, płoci i leszczy. Dozujemy ich nie więcej niż 15%.
Kopra-melasa - ciężki i bardzo słodki komponent, składający się z resztek orzecha kokosowego (kopry) i melasy powstającej w trakcie produkcji cukru. Wysoka wartość odżywcza i duża moc wiążąca; przyciemnia mieszankę. Powoli rozpuszcza się w wodzie, dobrze sprawdzając się w silnym nurcie. Znakomicie wabi leszcze. Dodajemy jej do zanęty nie więcej niż 20%.
Mączka orzechowa - najlepiej używać prażonej, gdyż surowa szybko się psuje. Prażona wiąże zanętę średnio lub mocno i ma intensywny aromat wabiący duże ryby. Dozowanie: 5-10%.
PV-1 - produkt z melasy o bardzo słodkim smaku i dużej sile klejącej. Kolor od jasno- do ciemnobrązowego. Do zanęty leszczowej dodaje się go nie więcej niż 20%. Najlepiej wabi w ciepłej wodzie. 
Pastoncino - mielone włoskie herbatniki dla ptaków. Ma kolor żółty lub czerwony, dobrze wiąże zanętę. Dobrze działa na brzany, leszcze, karpie, jazie, krąpie i karasie. Szczególnie dobrze wabi latem. Należy je dodać do suchej mieszanki (do 20%) i nawilżyć razem z nią.