Poradnik wędkarski

 
 

Karaś

Karaś
Karaś
Rodzina: karpiowate 
 
Średnia długość życia: 5 - 10 lat, hodowlane 25 lat 
 
Długość ciała: 25 - 30 cm, maks. 40 cm 
 
Ciężar: 2,5 kg, maks. 5 kg 
 
Odżywianie: skorupiaki, larwy owadów, mięczaki 
 
Rozmnażanie: jajorodne 
 
Dojrzewanie: samica 3 - 4 lata, samiec 2 - 3 lata Występowanie: na terenie całej Polski - we wszystkich rodzajach wód z wyjątkiem rzek o charakterze typowo górskim. 
 
 
Pokarm: larwy owadów, skorupiaki, rośliny (skrzypy, pałka wąskolistna, moczarka kanadyjska). 
 
Okres ochronny: nie ma.
Wymiar ochronny: nie ma. 
Limit dzienny: 5 kg.

Okres połowu

Najlepszą porą do połowu są miesiące letnie: maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień. Pora dnia to zdecydowanie wczesny ranek.

 

Zanęta

Wskazane jest nęcenie, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z jeziorem i znacznym rozproszeniem ryby. Warto pamiętać, że na karasia nie należy nęcić obficie. Najlepiej nadają się: czerwone robaki, ochotka, białe robaki, a także kasza, chleb. Nęcenie powinno trwać kilka dni. W czasie łowienia dobrze jest podnęcić od czasu do czasu dla utrzymania ryb w łowisku. Najlepiej wtedy używać bułki tartej z kaszą kukurydzianą i rozdrobnionymi płatkami owsianymi z niewielką ilością białych robaków.

 

Przynęta

   Najlepszymi sprawdzonymi przynętami są białe i czerwone robaki, ciasta, ziemniaki, kukurydza, chleb.