Poradnik wędkarski

Szczupak

Szczupak pospolity ma ciało wydłużone, dużą głowę z spłaszczonym pyskiem. Zęby są bardzo ostre skierowane ku tyłowi. Łuski małe, owalne, mocno osadzone w skórze. Szczupak pospolity ma ubarwienie zmienne, które zależy od środowiska. Na głowie są jamki zmysłowe. Płetwy grzbietowa oraz odbytowa, przesunięte mocno do tyłu, ulokowanie blisko siebie. 
 
Żerowanie: ryba drapieżna, zaliczana do najbardziej drapieżnych ryb. Żywi się rybami, płazami, a także drobnymi ssakami i ptakami. Czyha w ukryciu, atakując przepływającą zdobycz. Duże osobniki polują na ławice ryb, goniąc je. Wśród szczupaków pospolitych zdarza się kanibalizm. 
 
Szczupaki pospolite zamieszkują wody słodkie i słonawe. Występują prawie w całej Europy poza południowymi obszarami Włoch, Półwyspu Iberyjskiego oraz Bałkanów. Szczupak pospolity występuje także w Północnej Azjii. 
 
Okres ochronny: od 1 stcznia do 30 kwietnia z wyjątkiem wód krainy pstrąga i lipienia. 
Wymiar ochronny: 50 cm. 
Limit dzienny: 3 szt. boleń, karp, lipień, pstrąg potokowy, amur biały, sandacz, szczupak, brzana 
 
 

Szczupak

Drapieżnik doskonale znany wędkarzom. Idealna waga szczupaka to 1-3 kg. Jego mięso jest białe, zwarte i delikatne. Doskonale nadaje się do gotowania w wywarze warzywnym i do faszerowania. Bardzo smaczny jest także szczupak smażony lub pieczony.