Poradnik wędkarski

 
 
Kulki proteinowe

Przepis 1:
·         Ugniatamy trochę piernika z miodem i cukrem i pozostawiamy w naczyniu
·         Do drugiego naczynia z przegotowaną wodą dodajemy troszkę szafranu, kopiatą łyżkę mąki kukurydzianej i łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy.
·         Wodę wlewamy do piernika i ugniatamy na jednolitą masę a jeżeli jest ona za rzadka to dodajemy jeszcze mąki
·         Do tego ciasta dodajemy zmieszaną ze sobą bułkę z garścią sera, zmielonych konopi i łyżki miodu.
·         Ugniatamy ponownie ciasto i sprawdzamy czy daję się formować z niego kulki jeżeli nie to dodajemy wody lub mąki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
 
Przepis 2
·         Zagotować wodę
·         Do nie gotującej  wsypać trochę szafranu dwie łyżki mąki kukurydzianej i trochę cukry pudru
·         Wymieszać i jeżeli jest za rzadkie to dosypać jeszcze mąki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
 
Przepis 3
·         Ugnieść świeżą bułkę  dodając garść białego sera, łyżkę siemienia konopnego i 1 łyżkę miodu.
·         Jeżeli masa jest za mało sprężysta można dodać sera, miodu lub niewielką ilość wody.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.


Przepis 4
·         Ugnieść 1 dużego ugotowanego ziemniaka dodając żółtko, łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki kukurydzianej
·         Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy jeszcze mąki
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mogą popękać. Najlepiej suszyć je w temp. Pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.