Poradnik wędkarski

 
 

Zanęty na karpiowe i nie tylko

Zanęty na karpiowe

Krąpiowe.

Waniliowa 
Składniki: 
- 1kg bułki tartej; 
- 0,5kg mąki kukurydzianej; 
- 0,5kg otrąb pszennych; 
- 0,3kg płatków owsianych nie mielonych; 
- 0,6kg kaszy kukurydzianej gotowanej; 
- 0,1kg gotowanych konopi; 
- 20-30g wanilii; 
- robaki zanętowe; 
- ziemia na dociążenie.

Z koprem włoskim 
Składniki: 
- 1kg bułki tartej; 
- 0,5kg mielonych biszkoptów; 
- 0,5kg płatków owsianych; 
- 0,5kg mąki kukurydzianej; 
- 0,2kg kopru włoskiego mielonego; 
- szczypta soli; 
- robaki zanętowe; 
- ziemia na dociążenie.

Z pieczywem 
Składniki: 
- 20% pieczywa ciemnego; 
- 15% pieczywa słodkiego; 
- 10% pieczywa jasnego; 
- 20% otrębów pszennych; 
- 10% kaszki kukurydzianej; 
- 5% mąki kukurydzianej; 
- 10% mielonych płatków owsianych; 
- 5% mielonych ziaren słonecznika; 
- 5% dodatków zapachowych.

Prosta 
Składniki: 
- 40% tartej bułki; 
- 10% biszkoptu; 
- 10% prażonych konopi; 
- 10% PV-1; 
- 5% mąki kukurydzianej; 
- 5% prażonych i zmielonych wiórków kokosowych; 
- 5% mielonych pestek dyni; 
- 15% ziemi z kretowiska;

 

Karasiowe

Karaś srebrzysty

Ze szklanki 
Składniki: 
- 5 szklanek gotowej zanęty bazowej; 
- 1 szklanka śruty kukurydzianej; 
- 0,5 szklanki śruty arachidowej; 
- 0,5 szklanki kopro-melasy; 
- 3 łyżki stołowe tłuczonych ziaren słonecznika; 
- 3 łyki karmelu; 
- pół torebki cukru wanilinowego; 
- łyżeczka olejku rumowego; 
- 0,75 szklanki kleju PV-1.

Szybka 
Składniki: 
2 części prażonej kaszy kukurydzianej; 
2 części otrąb; 
1 część maki kukurydzianej; 
1 część prażonej bułki tartej; 
1 część sucharu; 
0,5 części biszkoptu.

 

Karpiowe.

Karp

Naturalna 
Składniki: 
- 25% tartej bułki; 
- 20% biszkoptu; 
- 10% śruty kukurydzianej; 
- 10% mielonych płatków owsianych; 
- 10% drobnych otrąb; 
- 7% cukru pudru; 
- 5% grubo mielonych konopi prażonych; 
- 3% mielonego słonecznika prażonego. 
Nie należy modyfikować tego przepisu przez dodawanie aromatów. Mieszanka ta posiada własny zapach.

Z ziemniaczkiem 
Składniki: 
- 2 średnie ziemniaki; 
- 150g mąki konopnej; 
- 50g mąki prszennej; 
- 0,5l otrąb; 
- 150g białego pieczywa; 
- 0,5l sproszkowanej krwi; 
- 5 łyżeczek talu; 
- 2 łyżeczki słodzonego, konserwowanego mleka. 
Ziemniaki rozgnieść, dodać mąkę konopną, pszenną i otręby. Następnie dołożyć pieczywo rozmoczone w gorącej wodzie, krew, talk i mleko. Wszystko dokładnie wyrobić.

Prosta 
Składniki: 
- 3 części mąki kukurydzianej; 
- 1 część posiekanych czerwonych robaków; 
- 2 części mielonych gotowanych ziemniaków; 
- 1 część mielonych płatków owsianych; 
- 1 część krwi.

 

Linowe

Lin

Dobra 
Składniki: 
- 0,5kg grubej kaszy kukurydzianej; 
- 0,4kg drobno zmielonej, wyprażonej bułki; 
- 0,25kg grubo zmielonych wafli; 
- 0,15kg pokruszonych płatków owsianych ; 
- 150g arachidu mielonego; 
- 50g sproszkowanego karmelu; 
- siekane czerwone robaki. 
Płatki owsiane należy dodać chwilę przed zamierzonym formowaniem kul zanętowych.

Aromatyczna 
Składniki: 
- 30% bułki tartej; 
- 25% kaszy kukurydzianej; 
- 20% otrębów pszennych; 
- 10% słonecznika; 
- 7% cukru pudru; 
- 5% płatków owsianych; 
- 2% goździków zmielonych; 
- 1% aromat waniliowy.

 
 

Zanęty na karpie


25% tartej bułki
20% biszkoptu
10% śruty kukurydzianej [może być mąka kukurydziana z kaszą kukurydzianą]
10%mielonych płatków owsianych
10% drobnych otrąb
7% cukru pudru
5% grubo mielonych konopi prażonych
3% mielonego słonecznika prażonego
Całość dokładnie wymieszać.
Nie dodawać zapachu. Zanęta ma swój aromat naturalny
 
 
Puszka kukurydzy
Pół szklanki gotowanych konopi
Szklanka mielonych biszkoptów
Pół szklanki bułki tartej prażonej
Pół szklanki kaszy kukurydzianej parzonej
 
 
30% - Biszkopt
25% - Suchary mielone 
10% - Bułka tarta 
5% - Cukier puder 
5% - Płatki kukurydziane 
10% - Słonecznik 
8% - Piernik mielony 
03% - Wanilia
 
 
bułka tarta
kasza kukurydziana 
mąka kukurydziana 
płatki owsiane (najlepiej górskie)
biszkopt
prażone konopie 
konserwowana kukurydza 
atraktor (wanilia, truskawka, tutti-frutti

 
40% - bułka tarta
20 % - kasza kukurydziana 
15% - mąka kukurydziana 
10% - kukurydza konserwowa(z puszki) 
10% - otręby pszenne 
5% - cukier waniliowy