Poradnik wędkarski

Wszystko o rybach

Wszystko o rybach
Wszystko o rybach

Przechowywanie ryb 

1.  Nie umieszczaj ryb w lodówce w pobliżu masła, mleka, serów, produktów z nabiału ponieważ nabrać mogą nieprzyjemnego zapachu. 
2.  Mrożoną rybę przechowywuj w zamrażalniku, zawiniętą w woreczku do przechowywania żywności.Rybę świeżą, która nie będzie zbyt długo przechowywana, niezwłocznie wypatrosz iumieścić w lodówce (pamiętaj o punkcie 1-szym). 

 

Oczyszczanie ryb z łusek

1.  Znacznie szybciej oczyścisz rybę z łusek, pocierając ją drobną tarką. Rozpoczynając obieranie, można zanurzyć ją w gorącej (nie wrzącej) wodzie na moment ale nie za długo gdyż popęka jej skórka. 
2.  Łatwiej będzie nam oczyścić rybę, jeśli wcześniej skropimy ją odrobiną octu i pozostawimy na parę minut.


Pozbywanie się zapachu ryb

1.  Jeżeli do wody, w której gotujemy rybę wlejemy troszkę mleka, straci ona nieprzyjemny zapach i będzie delikatniejsza w smaku. 
2.  Gotując rybę o silnym zapachu (dorsz, flądra, sum, makrela, szczupak) należy dodać dużo warzyw i przypraw oraz na jeden litr wody pół szklanki soku z kiszonych ogórków lub około 50g octu. 
3.  Aby usunąć nieprzyjemny zapach flądry należy podczas czyszczenia usunąć również skórę z ciemnej strony ryby. 
4.  W celu usunięcia silnego zapachu przy smażeniu ryby, należy do oleju włożyć obrany i pokrojony na cząstki ziemniak. 
5.  W celu pozbycia się przykrej woni śledzi z naczyń, należy je przed umyciem spłukać zimną wodą. 
6.  Zapach smażącej się ryby będzie mniej intensywny, jeśli do skwierczącego na patelni tłuszczu dodamy parę kropel soku z cytryny. 
7.  Talerze oraz sztućce po rybach, śledziach, cebuli należy na kilka minut zanurzyć w zimnej wodzie z solą, a następnie umyć ciepłą wodą. będą wówczas idealnie czyste, nabiorą ładnego połysku oraz będą całkowicie pozbawione przykrego zapachu. 
8.  Aby usunąć zapach ryby z patelni należy przetrzeć ją fusami z herbaty. 
9.  Aby usunąć przykry zapach ryby lub cebuli z rąk należy je umyć w słonej wodzie. 


Smażenie ryb

1.  Ryby najlepiej jest smażyć na oleju. Smażyć je należy na odkrytej patelni, ponieważ smażona pod przykryciem straci chrupkość. Po usmażeniu należy je trzymać nadal odkryte. 
2.  Aby ryba ładnie się przyrumieniła, należy ją osuszyć ręcznikiem przed usmażeniem. 
3.  Smażona ryba będzie miała delikatny smak jeśli przed smażeniem namoczymy ją w mleku oraz obtoczymy w mące. 
4.  Kotlety rybne będą smaczniejsze wówczas, jeśli do mięsa dodamy pokrojoną i delikatnie podsmażoną cebulę. 
5.  Ryby powinno się solić bezpośrednio przed smażeniem. Sól wyciąga wodę, zatem jeśli posolimy je znacznie wcześniej, będą one po usmażeniu mniej soczyste oraz gorsze w smaku. 


Gotowanie ryb

1.  Ryba jest wówczas dobrze ugotowana jeśli lekko oddzielają się jej płetwy. 
2.  Ryba gotowana nie zżółknie pod warunkiem, że do gotowania włożymy więcej pietruszki oraz cebuli, a mniej marchwi. 
3.  Ryby powinno się zawsze bardzo dokładnie dogotować. Niedogotowane ryby są szkodliwe, często zawierają różne pasożyty, a ich łuski są siedliskiem wielu bakterii. 


Jak sprawdzić czy ryba jest świeża?

1.  Aby się przekonać czy zakupiona ryba jest świeża, należy nacisnąć mięso palcem. Jeżeli pozostanie ślad, znaczy, że ryba jest nieświeża, jeśli natomiast szybko zniknie znaczy, że ryba jest świeża.