Poradnik wędkarski

Smażone sielawy z warzywami i winem

Smażone sielawy z warzywami i winem

 

 

Sielawa - 3 sztuki
Cukinia - 80 g
Bakłażan - 80 g
Papryka czerwona - 50 g
Cebula - 100 g
Czosnek - 2 ząbki
Wytrawne białe wino - 50 ml
Ziemniaki - 100 g
Koper ogrodowy - wg. uznania
Pietruszka nać - wg. uznania
Tymianek - wg. uznania
Pomidory koktajlowe - 80 g
Masło klarowane - wg. uznania
Cytryna - wg. uznania
Sól - wg. uznania
Pieprz czarny - wg. uznania
 
 
Smażone sielawy z warzywami i winem
 
1. Na rozgrzanym klarowanym maśle zrumień pokrojoną w grubą kostkę cukinię, cebulę, paprykę i bakłażana.
  1.  
  2. 2. Dodaj obtoczone w mące sielawy i posiekanym czosnkiem.
     
  3. 3. Smaż ryby mniej więcej 5 minut z każdej strony, a następnie dolej białe wino, dołóż ugotowane młode ziemniaki i posiekane świeże zioła.
     
  4. 4. Po kolejnych 5 minutach dodaj pokrojone na pół pomidory i dopraw solą i pieprzem.
     
  5. 5. Na koniec skrop sokiem z cytryny
Menu: Dania główne
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Ilość osób: 1-2
Złożoność przepisu: prosty
Metody przygotowania: Smażenie
Rodzaj głównego składnika: ryby
Kuchnie świata: