Poradnik wędkarski

 
 

Karpie uwielbiają orzechy

Orzechy tygrysie
Orzechy tygrysie

Orzechy mogą być wspaniałą przynętą na karpie. Pamiętaj tylko, by je odpowiednio przygotować, bo źle użyte mogą rybom zaszkodzić 

W odróżnieniu od większości karpiowych przynęt, orzechy wabią karpie nawet tam, gdzie stosuje je wielu wędkarzy. Dlaczego karpie przepadają za orzechami, wciąż pozostaje tajemnicą. Może, tak jak ludzie, nie mogą sobie odmówić schrupania kolejnego orzeszka? Podobnie jak to się ma z innymi przynętami ziarnistymi, regularne połowy karpi na orzechy mają miejsce zwykle tylko latem.

Bezpieczne orzechy Nieodpowiednio użyte orzechy mogą wywo­łać u karpi schorzenia lub nawet spowodować śmierć. Jeśli na łowisku za sprawą wielu wędkarzy trafia do wody wiele orzechów, mogą one stać się na pewien czas jedynym pokarmem ryb. Prowadzi to do wystąpienia awitaminozy, gdyż karpie nie pobierają witamin z innymi rodzajami pożywienia. Orzechy surowe lub niedogotowane szybko pęcznieją, rozpychając przewód pokarmowy ryb, co nierzadko prowadzi do ich śmierci.  

J a k kupić i ugotować Orzechami używanymi na karpiową przynę­tę najczęściej są orzeszki ziemne, a zwłaszcza ich duża amerykańska odmiana zwana jumbo. Można je kupić w sklepach z karmą dla zwierząt oraz w sklepach ze zdrową żywno­ścią. To oczywiste, że do łowienia karpi nie mogą być solone ani prażone. Inne orzechy, w przekonaniu wielu wędkarzy równie skuteczne jak orzeszki ziemne, to orzechy tygrysie. Nieco trudniej je dostać, ale od czasu do czasu pojawiają się w sklepach ze zdrową żywnością oraz w niektórych sklepach wędkarskich. Znacznie rzadziej wabi się karpie za pomocą orzechów laskowych, migdałów oraz orzechów brazylijskich. Są one wprawdzie łatwo dostępne, ale, niestety, drogie. Namocz orzechy w zimnej wodzie i pozostaw je na 24 godziny. Potem gotuj je na wolnym ogniu (orzeszki ziemne i laskowe przez 20 minut, tygrysie, brazylijskie i migdały przez pół godziny). Orzechy tygrysie są po ugotowaniu twardsze niż orzechy pozostałych gatunków, niezależnie od czasu gotowania.  

Łowienie na orzechy Większość orzechów najlepiej sprawdza się na 2,5-centymetrowym przyponie włosowym z dakronu lub przędzy przyponowej Orzechy brazylijskie można zakładać w całości lub po kawałku.  D o obciążenia zestawu najlepszy jest 60-gramowy ciężarek zamocowany na stałe na ok. 30-centymetrowym boczniku (żyłka po zarzuceniu winna być naprężona). Przypon włosowy można też wykonać z żyłki; powinien on jednak być krótszy (ok. 15 cm), a do obciążenia zestawu wystarczy przelotowy ciężarek o masie 30 g (po zarzuceniu pozostawia się luźną żyłkę). Większość orzechów laskowych ma po ugotowaniu zerową wyporność, dzięki czem u nadaje się do łowienia nad dnem mulistym lub pokrytym wodorostami. Niektóre z orzechów laskowych pływają; po dołożeniu kawałka pianki lub kulki styropianu stają się przynętą unoszącą się w toni.