Poradnik wędkarski

Miętus duszony

Miętus duszony
Miętus duszony
 
Pieprz biały - 1 łyżeczka do herbaty
Masło - 1 kostka
Miętus - 1 sztuka
Cebula - 2 sztuki
l - 1 łyżeczka do herbaty
Woda - 1 szklanka
Śmietana - 0.5 szklanki
 
  1. 1. Miętusa parzymy, skrobiemy z łusek, patroszymy i płuczemy.
     
     
  2. 2. Rybę kroimy na kawałki, solimy i układamy w rondlu na przemian z plastrami masła i kilkoma plastrami pokrojonej cebuli.
     
  3. 3. Każdą warstwę oprószamy pieprzem i skrapiamy wodą.
     
  4. 4. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
     
  5. 5. Przed końcem duszenia dodajemy do ryby śmietanę, którą delikatnie mieszamy z powstałym w rondlu sosem.
     
  6. 6. Rybę podajemy na półmisku, obficie polaną sosem.

 

żródło http://www.niam.pl/pl/przepisy_kulinarne/366-mietus_duszony