Poradnik wędkarski

Leszcz pieczony nadziewany kaszą gryczaną

Przygotuj1 leszcza o wadze około 1,5 kilograma, 2 cebule, 30 dekagramów palonej kaszy gryczanej, 4 jajka, 1 łyżkę mąki, 1/3 szklanki tartej bułki, pęczek natki pietruszki, 4 łyżki masła lub 4 łyżki śmietany, sól.


Jak to zrobić? - Leszcza oczyścić, wypatroszyć, natrzeć solą. Drobno posiekane cebule udusić na złoto w 1 łyżce masła, dodać 1 głęboki talerz wcześniej ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, wymieszać, krótko podpiec, dodać posiekane drobno jajka na twardo i natkę pietruszki. Nadziać rybę, zaszyć, ułożyć w brytfannie na roztopionym wcześniej maśle. Rybę posypać mąką wymieszaną pół na pół z tartą bułką, polać roztopionym masłem, dodać 2 łyżki wody, wstawić do gorącego piekarnika i co 10 minut polewać powstałym sosem. Gotową rybę ułożyć na półmisku. Sos (nieco rozrzedzony rosołem i śmietaną) jeszcze raz szybko doprowadzić do wrzenia, przecedzić i polać nim rybę, posypać drobno posiekaną pietruszką.
Podawać z ostrą sałatką z kiszonych ogórków.